Radiohead – A Moon Shaped Pool

Waardering

8

9

Ja, we moesten lang wachten. Op het album én op de naam, want pas bij de release kwamen we erachter hoe het nieuwe album van de Britse band Radiohead heet. Eigenlijk wist niemand tot een paar dagen terug wanneer dat nieuwe album er nou ging komen, alleen dat de mannen er al jarenlang mee bezig waren. Vijf jaar na The King Of Limbs is hij er dan eindelijk: A Moon Shaped Pool.

Het uitbrengen van A Moon Shaped Pool ging geheel op de Radiohead-manier: onconventioneel en gehuld in mysterie. In de afgelopen weken verspreidde de band flyers van zichzelf en trokken ze zich terug van het net. De band verraste afgelopen dinsdag met de single Burn The Witch, die gepaard ging met een bijzondere video (volgens analisten van Pitchfork is het een sneer naar Europa en diens leiders). Tweede single Daydreaming verscheen afgelopen vrijdag en niet veel later kwamen we erachter dat ook het album eraan kwam. Feest! Hoera! Want de twee uitgebrachte singles ontvingen wij in ieder geval met veel enthousiasme.

Op A Moon Shaped Pool valt het op dat de band, vergeleken met The King Of Limbs, iets minder experimenteert met stijlen én met instrumenten. Op het nieuwe album zijn de Britten eigenlijk weer back to basics gegaan, veel akoestische gitaar met hier en der een synthesizer. Dat is helemaal niet erg, want meer hebben ze ook niet nodig.  Naar het schijnt hebben de mannen wel wat muziek gerecycled, want niet alle elf nummers op het album zijn nieuw. Ze zouden onder meer True Love Waits, Identikikt en Ful Stop al jaren geleden ten gehore hebben gebracht.

Op Ful Stop worden we eraan herinnerd waarom we Radiohead ook weer zo fantastisch vinden: tijdens het lange en onrustige intro, dat we niet helemaal kunnen volgen, hebben we opeens door dat het zich opbouwt en dan komt het: de hoge stem van Thom Yorke gepaard met een fijne gitaarrif en baslijn. Bij The Numbers verdrinken we even in de fijne gitaar en de harmonie in het nummer, al doet het rifje ons wel heel erg denken aan Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Door de overdreven strijkers vergeten we bijna dat we naar een Radiohead-nummer aan het luisteren zijn.

Ook Present Tense valt zeer goed, het koor bij het refrein is spookachtig mooi. En zo ook de afsluiter van het album: True Love Awaits, we worden er stil van. Maar, daar wringt het wel een heel klein beetje. Want voor een band die een hekel heeft aan alles wat mainstream is, staan sommige nummers op A Moon Shaped Pool  daar niet zo heel ver vandaan.

Kortom: Radiohead klinkt nog steeds erg bijzonder, maar is vergeleken met voorgaande albums (vooral als je luistert naar wat Yorke in zijn eentje de afgelopen jaren heeft uitgebracht) wat toegankelijker geworden. Op A Moon Shaped Pool staat mooie en bijzondere muziek die je vaker wilt horen om écht te kunnen doorgronden. Een Radiohead-pareltje.