Ronnie Flex – Altijd Samen

Waardering

7

8

Ronnie Flex is zo’n artiest die het hart op zijn tong heeft. Daarmee scoor je fans, maar kan je ook mensen verliezen. Nog geen vier jaar geleden leek zijn leven vooral in het teken van het tweede te staan. Ronnie Flex voelde zich zo eenzaam dat hij zijn album Remi vernoemde naar de hoofdpersoon uit Alleen op de Wereld, een roman van de Franse schrijver Hector Malot. Inmiddels heeft zijn leven een U-turn gemaakt en staat dat in het teken van familie en in het speciaal zijn dochter. Op Altijd Samen geeft Ronnie Flex een kwetsbare inkijk op dit nieuwe leven, terwijl de tracks nog even catchy zijn als altijd.

Op opener Dankbaar is de rapper onmiddellijk in topvorm. Hij weet goed te verwoorden welke persoonlijke reis hij heeft gemaakt om te komen waar hij nu is, met teksten als ’Ik miste mijn vader de helft van mijn leven/Dat maakte mij extra gedreven.’ Het ’Als je altijd doet, wat je altijd deed/Zal je steeds weer krijgen, wat je altijd kreeg”, gezongen door Do maakt de track af. Ronnie Flex is duidelijk: hij heeft zijn leven over een andere boeg gegooid.

Dit wil niet zeggen dat zijn muziek ook is veranderd. Tracks als Op Mijn Huid met Jonna Fraser en Down For Life met Nour zijn klassieke Ronnie Flex-nummers die perfect binnen zijn dansbare repertoire passen.  Het is single Alles Wat Ik Mis waar de voetjes pas echt van de vloer gaan. De stem van Ronnie Flex werkt perfect met die van Emma Heesters en de subtiele drop van Kriss Kross Amsterdam gaat perfect werken als de clubs ooit weer open mogen.

Wie een blik werpt op de onderarm van Ronnie Flex, ziet dat hij  groot fan is van collega-rapper Kanye West. Hierop pronkt een tattoo van zijn kenmerkende ‘Graduation bear’. Tot titeltrack Altijd Samen was deze inspiratie van West echter niet erg terug te horen in de discografie van Ronnie Flex. Altijd Samen klinkt als een sonische ode aan de rapper, terwijl Flex beschrijft hoeveel hij van zijn dochter houdt. De gitaar, de teksten en de toon van zijn stem doen enorm denken aan Only One van West en dat is absoluut een compliment en het hoogtepunt van het album.

De veelzijdigheid van de rapper is te horen op de tracks Alleen en 10 Dagen, die soms bijna als een ballad klinken. Toen de rapper voor het eerst begon met zingen, zorgde dit vooral voor gefronste wenkbrauwen. Hem werd door het grote publiek verweten autotune te gebruiken, tot frustratie van Ronnie Flex zelf. Inmiddels heeft hij zijn zang perfect onder de knie en is Ronnie Flex het label ‘rapper’ ontgroeid. De comeback van zangeres Esmee Denters op 10 Dagen is ook erg welkom en smaakt zeker naar meer.

Het album dat eigenlijk in 2019 uit had moeten komen is meerdere keren uitgesteld, tot frustratie van fans. Ronnie Flex heeft de afgelopen jaren echter keihard aan dit album gewerkt en zijn persoonlijke reis perfect over de twaalf tracks uitgesmeerd. Zijn leven lijkt meer in balans en op afsluiter Terug Nu rapt hij vooral een goede vader te willen zijn en zijn muziek voor de lol te maken. Altijd Samen is het meest persoonlijke werk van Ronnie Flex en misschien ook zijn beste.