Snoh Aalegra – TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES

Waardering

8

8

8

7

Snoh Aalegra, de Iraans-Zweedse zangeres uit Los Angeles, brengt deze zomer de soulvolle zomervibes terug. Twee jaar na haar laatste album komt de opkomende r&b-sensatie met haar nieuwste plaat TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES. Dit is het vervolg op het veelgeprezen Ugh, These Feels Again uit 2019, dat lovende kritieken kreeg en hitsingles waaronder I Want You Around, Find Someone Like You en Whoa voortbracht.

Door de albumcover oogt TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES als een chille, vernieuwende en diverse plaat. Toch is dat niet helemaal het geval. Het nieuwe werk van Aalegra bevat namelijk grotendeels dezelfde sfeer en inhoud als Ugh, That Feelings Again. Overigens is Aalegra’s soulvolle stem op dit album wederom prachtig. De openingstracks van de plaat doen denken aan typische soul- en jazzgeluiden van weleer, terwijl er aan het eind van het album juist meer moderne r&b invloeden te horen zijn.

Aalegra neemt ons letterlijk mee op een ‘trip down r&b memory lane’, dat is precies wat de plaat boeiend maakt. De 15 tracks van de nieuwe plaat variëren van soepele, soulvolle nummers zoals LOST YOU tot tracks met snellere, levendige beats als NEON PEACH (featuring Tyler, The Creator). Daarbij flirten Aalegra en Tyler er lekker op los op NEON PEACH: ‘Hop in, we can drive to your joy (Let’s get out of here)’, waarop Tyler antwoordt I’ll throw you the keys if you ridе with the boy’. Een erg leuke samenwerking, maar daar blijft het niet bij, het wordt nog beter.

Van de spacey vibes van TASTE tot de subtiel gelaagde harmonieën van TANGERINE DREAM, Aalegra pronkt trots met haar stem over de onberispelijke productie en fluit zelfs tot een zachte falsetto op JUST LIKE THAT. Op IN THE MOMENT verontschuldigen Aalegra en Tyler zich tegenover elkaar met relaxte druminstrumentalen en synths. Ook James Fauntleroy is een vlotte verschijning in het dromerige ON MY MIND. Op DYING 4 YOUR LOVE wordt het echt boeiend: een wazig en zweverig nummer dat zachtjes ingaat op de relaxte sfeer van g-funk.

Van begin tot eind is Aalegra’s nieuwste album absoluut hemels, met dromerige soundscapes die haar fluweelzachte zang perfect aanvullen. Daarmee is het meer dan alleen een ‘trip down r&b memory lane’, onder andere door inventieve productie en de elegante, bovennatuurlijke stem van Aalegra, die ze gebruikt om de verwaarloosde randjes van haar ervaringen te vertellen. Haar terughoudendheid is altijd al de kracht van Aalegra. Haar zang is zelden overdreven en overgeproduceerd. Haar natuurlijke rasp en resonantie voegen rijkdom toe aan nummers met mindere vocalisten. Het zijn tracks, zoals de nummers van Aalegra, met zachtere momenten en lager geproduceerde producties, die telkens in de spotlights staan in de muziekindustrie.

Op TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES vloeien slaperige midtempo’s over in moderne uptempo neo-soul beats. Het is ongelooflijk kalm en rustgevend. En dat maakt het perfect voor elke gelegenheid: voor (liefdes)verdriet, voor een gezellige avond met je vrienden, voor een zangsessie onder de douche, als achtergrondmuziek terwijl je studeert en voor een lange relaxte zomeravond. Met TEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES op de achtergrond, is het in ieder geval nooit mis.