Taylor Swift – Folklore

Waardering

8

9

Surprise! Zo kondigde Taylor Swift haar album een paar uur voor de release aan. ‘De meeste dingen die ik voor de zomer had gepland gingen niet door’, schrijft de popster (30). ‘Maar er is ook iets dat niet was gepland en wél doorgaat. En dat is mijn achtste studio album, Folklore.’ Swift keert terug naar haar country days met dit sobere album vol rustige en introspectieve liedjes. Welkom thuis, Taylor.

Op deze plaat, van maar liefst zestien nummers, reflecteert Swift op haar eigen leven als ze zingt over haar angsten en dromen. Zelf stileert ze alle titels met een kleine letter, zo begint de plaat met the 1. Swift zingt hoe het leven zou zijn als ze bij een ex-vriend was gebleven als ze ondersteund wordt door een luchtige piano. Dit soort rustige nummers zet de toon voor de rest van het album. Folklore is ondergedompeld in sprookjes. Swift combineert haar oprechte verhalen met een stukje fantasie. Zo is cardigan een liedje over een highschool-liefde. In de muziekvideo kruipt Swift in een piano en stapt ze in een bemost fantasie-landschap. Dit prachtige nummer heeft deze theatrale setting niet nodig, maar het zorgt wel voor een mooie video.

Bij Taylor Swift draait het vooral om de teksten en dat is op Folklore niet anders. De rustige muziek die het hele album te horen is, zorgt ervoor dat de teksten nog meer opvallen. Folklore is een van de meest samenhangende albums van Swift, en dat zonder popsongs. De plaat heeft een duidelijke folkvibe en illicit affairs laat dit het beste horen met behulp van een zachte gitaar.

De zangeres heeft de festivalloze zomer goed gebruikt. Swift heeft op afstand samen gewerkt met onder anderen Justin Vernon van Bon Iver, Aaron Dessner van The National en Jack Antonoff. Swift werkte met laatstgenoemd al eerder samen aan onder meer de hit Look What You Made Me Do.

Swifts beste duet ooit: exile is een prachtige samenwerking tussen Bon Iver en Swift. Iver begint het lied heel intiem als hij zingt dat Swift alles te snel loslaat. Vervolgens maakt zij duidelijk dat de relatie al lang afgelopen is. De nadruk ligt erg op de stemmen van de twee singer-songwriters. Het is schitterend, fragiel en tegelijk ook krachtig. Mirrorrball is een fraai meesterwerk en de beste compositie van het album. Bij het nummer Betty lijkt het wel alsof de zangeres uit de kast komt. In het lied zingt Swift vanuit het oogpunt van de 17-jarige James. Ze schrijft wel vaker nummers vanuit het perspectief van anderen, maar aangezien ze vernoemd is naar de zanger James Taylor kan je het interpreteren dat ze zichzelf bedoelt. Of dat zo is of niet, de mondharmonica zorgt voor een fijn countrysfeertje.

Op Folklore heeft Swift haar dancepop sporen uitgewist om plaatst te maken voor een mix van new indie- en electroballades. De grotendeels unieke nummers zorgen voor een andere sfeer dan op het vrolijke Lover dat uitkwam in augustus 2019, en net als bij zijn voorganger duurt Folklore wat te lang. Toch wordt deze langspeler nooit saai. Iedere keer dat je de nummers hoort, lijken er nieuwe elementen naar boven te komen. Het is niet gevuld met nummers die elke hoek van een stadion kunnen bereiken, maar de zachte pianoklanken en kabbelende gitaren dragen bij aan Swifts meest ontwikkelde album.