The Allergies – Tear The Place Up

Waardering

8

Hiphop annex funk-duo The Allergies heeft met Tear The Place Up hun zesde album het levenslicht doen zien. Zelden is een albumtitel zo to-the-point. Versterker op tien, naald in de groef en je kan, al dan niet met je buren, bijna drie kwartier uit je dak. Een feestplaat van deze mannen uit Bristol. Een mengelmoes van hiphop, reggae, funk, latin, breakbeat, dancehall en een snufje house met maar één doel: losgaan op de dansvloer.

De albumopener Green Light Go zet gelijk de toon. Een midtempo groover met strak drumwerk, lekkere samples, rap en uitzinnige blazers. De mannen worden bijgestaan door Andy Cooper, die op veel van hun producties opduikt. Het ingemixte publiek draagt zeker bij aan het festivalgevoel. Het tempo wordt in Mash Up The Sound een stukje opgeschroefd. Een fijne dancehall-banger met stevige housebeat, gelardeerd met funky gitaar en trompet. Tekstueel gebeurt er weinig, maar de track is dan ook puur dansplezier. Stevig baswerk en een piepende sax vormen de ruggegraat van Stankie Funk. Wederom rap en zang in de mix, waarbij The Allergies worden bijgestaan door Bootie Brown.

De titeltrack gooit het tempo in overdrive en doet qua gitaarwerk wel denken aan Dick Dell & His Del-tones uit de soundtrack van Pulp Fiction. Hiphop voor mensen met een teveel aan energie. Bij Hypnotize worden house en dancehall weer vrolijk in de mix gegooid. Wederom valt de strakke productie op en vooral het funky, staccato blaaswerk. Dit levert in de meeste nummers een strak georganiseerde vrolijke puinhoop op. Het zal lastig zijn om hier zonder glimlach naar te luisteren. Reconcile doet denken aan Stevie Wonder’s Higher Ground qua pompende bas en in de verte ook qua zang.

Interpretación De Mamá is een korte skit die de overgang naar meer latinklanken in Vamonos begeleidt. Een boogaloo track waar zowel Andy Cooper als Marietta Smith hand- en zangdiensten verrichten. In Sometimes I Wonder wordt het tempo weliswaar wat teruggeschroefd en de sfeer wat melancholieker, maar de beat blijft aanstekelijk en eigenlijk onweerstaanbaar. In Treat You Right krijgt de blues ook een Allergies-behandeling. Tekstueel waan je je even in het diepe zuiden van de VS, waar gitaar en mondharmonica ook toe bijdragen. Maar de funky beats houden je moeiteloos op de dansvloer. De plaat sluit af met Take Another Look At It, een door Marietta Smith soulvol gezongen track waarbij blazers, bas en drums ervoor zorgen je in beweging blijft.

The Allergies maken al jaren platen met een zeer verdienstelijke fusie tussen funk en breakbeats, aangevuld met alles wat de feestvreugde verhoogt. Na zes albums is hun feestcocktail nog lang niet uitgewerkt. Sterker nog, met ieder album blijven de heren groeien. Tear The Place Up is een feest om naar te luisteren. Zowel thuis, dansend door je woonkamer, als in een club- of festivalsetting. Laat de zomer maar komen, met The Allergies wordt het alleen maar leuker.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat