The Juniper Berries – Earth Libraries

Waardering

5

6

5

Juniper Berries (jeneverbessen) worden onder andere gebruikt in gin om het zijn unieke smaak te geven en als smaakversterker voor brandewijn. Op het tweede album Earth Libraries van de band die zichzelf vernoemd heeft naar dit kleine blauwe besje, The Juniper Berries, is het nu net datgene wat ontbreekt; iets unieks, een eigen geluid. A kick in the balls!

De frontman en gitarist Josh Stirm, die de indierockband in 2015 oprichtte, begon op zijn vijftiende met liedjes schrijven. Dit resulteerde in het debuut album Don’t Breath in through Your Mouth in 2017. De rest van de band is een komen en gaan van verschillende muzikanten, niet geholpen door het verhuizen van de frontman naar Austin. In Texas kon hij als stagiair terecht bij de Sonic Ranch Studio’s in El Paso, thuishaven van bands als Thee Oh Sees en The Mountain Goats. Gedurende deze periode begon Josh met het schrijven voor het volgende album. Toen de eigenaar van de studio hoorde van de muzikale ambities van Josh, bood hij hem zelfs studiotijd aan om aan deze plaat te werken.

Op Earth Libraries komt een veelvoud aan muziekstromen voorbij: van hardrock tot psychedelica tot rustige pianopop. Een plaat die iets te bieden heeft voor iedereen. Alleen helaas is het in dit geval een receptuur voor middelmaat. Het tekent de zoektocht van de flegmatieke zanger naar een eigen geluid. Er zijn sporadisch flarden te horen van de potentie die zeker aanwezig is, maar over de lengte van het album komen deze momenten te weinig aan de oppervlakte. Het klinkt vaak vlak, onbezield en gemakzuchtig. De povere productie en veel nummers die te lang duren helpen daar niet aan mee. Op Broken Spells vormt een lui basloopje de basis van een nummer dat doelloos voort dobbert. En in het onsamenhangende Star Studded Eyes was het geen overbodige luxe geweest om de zangpartij opnieuw op te nemen.

Is er dan niks positiefs te melden over Earth Libraries? Jazeker wel! In Winning Streak, het beste nummer van het album, vormt een doeltreffend gitaarrifje en de overtuigende zang van Josh voor een spaarzaam hoogtepunt. ‘I hope you’re different now / Nobody’d put up with anything else anyhow’, zingt hij. Laten wij hopen dat dit een voorbode is voor het vervolg van de carrière van de The Juniper Berries.