The Lumineers – III

Waardering

7

Hun allergrootste hit Hey Ho wordt nog steeds grijs gedraaid op de radio, maar verder is het al een aantal jaar stil rondom folkrockband The Lumineers. Niet omdat de inspiratie op was, nee de bandleden hadden juist inspiratie in overvloed. Daarom hebben ze keihard gewerkt aan een album bestaande uit drie verschillende ep’s elk over het leven van een personage uit een andere generatie van de familie.

Het album begint op een vrij zware noot met het personage Gloria Sparks. Ze is een moeder die alcoholist wordt, veel ruzie maakt met haar man en zichzelf regelmatig in de problemen brengt. De liedjes zijn emotioneel, maar hoe kan dat ook anders met een personage dat zo’n turbulent leven heeft als Gloria. Hoewel de lyrics emotioneel zijn, zorgt de muziek voor een goede afwisseling. Van liedjes die meer upbeat zijn als Gloria tot de intiemere pianotracks als Donna. Door deze afwisseling is het aangenaam om naar de liedjes te luisteren.

Voor Wesley Schultz, leadzanger van The Lumineers, komt het verhaal van Gloria erg dichtbij.  ‘Gloria is verslaafd. Haar personage is gebaseerd op een familielid van me en geen enkele hoeveelheid liefde of middelen kon haar redden. Ze is nu al ruim een jaar dakloos. Houden van een verslaafde is als tussen de golven staan en de wil van de zee proberen te buigen’, vertelde hij in een interview met Vents Magazine.

In chapter 2 van het album komt Gloria’s kleinzoon Junior aanbod. Ook hij vecht tegen zijn eigen demonen. Zo komt in de song It Wasn’t Easy To Be Happy For You naar voren dat Junior veel moeite heeft met de verslaving van Gloria. ‘On the last time we met/ Your love was dead/ You held my hand/ Bit your tongue/ Shut me out/ Spilled my blood/ All around.’ Wat deze ep zo sterk maakt is de lyrics. De songteksten zorgen er namelijk voor dat we ons goed in kunnen leven in het personage.

De andere twee ep’s die bij Junior’s personage horen zijn Leader Of The Landslide en Left For Denver. Beide hebben dezelfde emotionele lading als de rest van het album en lijken elkaar logisch op te volgen. Van de realisatie hoe de verslaving van Gloria zijn leven had verwoest tot het gevoel dat hij beter af zou zijn zonder haar. ‘Please believe me/ I smell the alcohol/ The only thing I know is that we’re in too deep/ And maybe when she’s dead and gone I’ll get some sleep.

Als je op zoek bent naar een album met veel diepgang en emotie, is deze lp zeker een aanrader. Ook het stemgeluid van de zanger klinkt heel harmonieus met de muziek. Of het nou een piano-, gitaar-, of upbeatliedje is, de combinatie van muziekinstrumenten, lyrics en zang raakt je gewoon.

Ook het derde en laatste hoofdstuk van het album, Jimmy Sparks, doet niet onder voor de rest. Met tracks als Jimmy Sparks en Salt And The Sea wordt het verhaal van de Sparks familie voortgezet. Het mooiste onderdeel uit dit hoofdstuk zijn alleen niet de emotioneel bezongen liedjes. De pianotrack April, waar geen zang op te horen is, raakt meer dan welke lyrics ook. De noten die gespeeld worden, komen binnen en het is haast alsof je je al voor kunt stellen wat er met het personage Jimmy gebeurd is.

Al met al is dit album een echte aanrader. De combinatie van de stem van de leadzanger en de muziek vormen een mooi harmonieus geheel. Daarnaast is het idee van drie personages uit drie verschillende generaties van één familie heel sterk neergezet. Dat heeft vooral te maken met de lyrics die volledig aansluit bij de personages en hun belevingen goed in woorden uitdrukt. Je kunt je haast voorstellen hoe hun levens zijn. Met een lp als deze kunnen we ons alleen maar afvragen wat The Lumineers in de toekomst nog meer voor ons in petto heeft.