The Smile – A Light For Attracting Attention

A Light For Attracting Attention

Waardering

8

A Light For Attracting Attention is het debuutalbum van The Smile. Opgericht in 2020 door Radiohead-frontman Thom Yorke en verder bestaande uit Jonny Greenwood en Sons of Kemet-drummer, Tom Skinner. Ze brachten eerder dit jaar al vier singles uit en maakten hun live-debuut met drie optredens in Londen. De bandnaam The Smile is een verwijzing naar een gedicht van Ted Hughes: ‘Niet de glimlach als in ‘ahh,’ de glimlach als in de man die elke dag tegen je liegt’, verklaarde Yorke.

Het album is nostalgisch en doet meteen denken aan de melancholische alternatieve elektro-rock van Radiohead. Maar toch wijkt de stijl er iets van af. Want voeg jazzdrummer Tom Skinner’s ritmische drumbeats toe aan de befaamde tunes en je hebt te maken met een bekend, maar tegelijkertijd ook een verrassend vernieuwend geluid.

De track You Will Never Work In Television Again kun je bijna punk noemen met zijn harde gitaren en stevige drumbeat. Wat daar tegenover staat zijn prachtige nummers als Speech Bubbels, die met hulp van het London Contemporary Orchestra haast een droomachtig gevoel geven en weer doen denken aan de welbekende klanken van Radiohead. Zo doet het nummer Pana-vision denken aan tracks als Decks Dark van het meest recente Radiohead-album A Moon Shaped Pool.

Dan zijn er ook nog de elektronische tracks, die op een bijzondere manier toch in deze verzameling van nummers passen. Zo is The Same echt een van de uitblinkers van het album. De track opent het album zonder de drums van Skinner en alleen de synthesizers, gitaar en piano van Yorke en Greenwood zijn te horen.

De poëtische teksten van Yorke maken het album compleet. Lyrics over corrupte macht en milieurampen keren terug op A Light For Attracting Attention, met nummers zoals The Opposite en We Don’t Know What Tomorrow Brings. Toespelingen op de apocalypse en dystopie zijn in grote mate aanwezig. Yorke komt steeds terug op het idee van loslaten en verdergaan door samen te werken.

Hoewel de nummers vaak als Radiohead klinken is The Smile’s A Light For Attracting Attention fris en vernieuwend met voor ieder wat wils. Punk, spookachtige elektropop, ballads en nog zo veel meer. Vrijwel iedere track is fantastisch op zijn eigen manier, er is nergens sprake van filler. De enige vraag die nu nog overblijft is welke lach The Smile in de toekomst nog op je gezicht tovert.