Westlife – Spectrum

Waardering

6

7

De Ierse popgroep Westlife is terug van weggeweest. De band, die er in 2012 voor koos om uit elkaar te gaan, is sinds vorig jaar weer samen en dat kan maar één ding betekenen: nieuwe muziek. En zo geschiedde: op 15 november zag hun nieuwe album Spectrum voor het eerst het daglicht. Een mix tussen uptempo tracks en popsongs als resultaat van de reünie.

Als je naar het begin van de plaat luistert, zou je kunnen zeggen dat Westlife een nieuwe weg inslaat. De eerste track, Hello My Love is namelijk een zomerse popsong. Hello, my love/I’ve been searching for someone like you/For most my life/Happiness ain’t a thing I’m used to.’

Ook de nummers Dynamite, Dance en Take Me There hebben een uptempo vibe. Het zijn liedjes die je qua melodie doen denken aan de zomerse hits van dj’s als Kygo en Martin Garrix. Dansbaar en vrolijk. Het stemgeluid van de band daarentegen is typisch Westlife. En dat is precies de mix die de band voor ogen had. “Het album is alles waar wij van houden in de muziek. Emotionele liedjes maar ook goede uptempo tracks.”

Mocht je genoeg hebben van de uptempo hits en wat meer de ‘oude’ Westlife sound willen horen, zet dan Better Man op. Dat is echt de sound zoals we van Westlife gewend zijn: een langzaam popliedje met emotionele lyrics en sterke zang. ‘How do you lose the one you love?/After giving it all, you gave it up/Maybe my love wasn’t enough/You think you know, but you never can/How do you lose your only plan?’

Ook de track Another Life is een echte Westlife song. De klanken van de verschillende instrumenten in combinatie met de zang doen je namelijk denken aan oudere liedjes van de band. Every night I look out at the sky/Waiting for all of those stars to fall down (yeah)/I shoulda said everything that I never told you/Is it too late for us now? (oh-whoa)’  Toch maakt met name de zang  dit nummer sterk.

Naast de mix van uptempo en slow songs bevat de plaat veel samenwerkingen met andere artiesten. Zo zijn Hello My Love, Better Man, My Blood, Dynamite en One Last Time mede geschreven door Ed Sheeran. Ook zanger James Bay mocht meehelpen aan de nieuwe lp. Hij schreef mee aan de tracks Repair en Without You.

Al met al heeft dit album een aantal catchy songs als Take Me There en Hello My Love, maar ook een aantal liedjes waarbij je in slaap gesust wordt als je niet uitkijkt. Een mix van de ‘oude’ Westlife en de ‘nieuwe’ is het zeker, het onderscheid tussen beide is ook duidelijk te horen.

Mocht het nieuwe album van Westlife je nou helemaal enthousiast hebben gemaakt, dan is er een mogelijkheid om ze live te zien. Je moet er alleen wel een reisje voor over hebben, want met hun Stadium In The Summer tour treden ze alleen op in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.