Zayn – Icarus Falls (digitaal)

Waardering

7

7

7

6

6

Met een vertraging van ruim een jaar is eindelijk Icarus Falls, het tweede studioalbum van Zayn Malik uitgekomen. Het is de opvolger van Mind Of Mine uit 2016. Maar liefst 27 nummers heeft de voormalig zanger van One Direction opgenomen voor de digitale versie van Icarus Falls. Een week later komt nog een fysiek album met dezelfde titel uit met daarop 14 andere nummers.

De vertraging kwam met name door de beëindiging van zijn relatie met het Amerikaanse fotomodel Gigi Hadid. De liedjes die hij over zijn liefde had gemaakt waren te pijnlijk voor hem, waarna hij nieuwe nummers schreef die juist over hun breuk gingen. Daarnaast kon hij maar moeilijk een keuze maken uit de vele nummers die beschikbaar waren. In de tussentijd moesten de fans van Zayn zich tevreden stellen met maar liefst zes singles.

Naast nummers over Gigi is zijn tijd als lid van One Direction als inspiratiebron gebruikt. De titel Icarus Falls staat hier symbool voor. Net als Icarus moest Zayn namelijk uit een hopeloze situatie ontsnappen. Het nummer Good Years geeft aan dat hij absoluut niet gelukkig was tijdens zijn op muziekgebied toch succesvolle jaren bij de Britse boyband. “I close my eyes and see a crowd of a thousand tears, I pray to God I didn’t waste all my good years”. Niet alleen de tekst is betekenisvol, ook de mooie ingetogen zang van Zayn maakt het tot een van de betere nummers van het album.

Datzelfde geldt zeker voor de drie nummers die Zayn schreef met songwriter James Ho. Sour Diesel, Satisfaction en Scripted hebben een lekkere beat en zijn een goede mix tussen popmuziek en dance: Zayn op zijn best. Vooral Sour Diesel met zijn aanstekelijke refrein en de aanwezigheid van een gitaar is een genot om te horen, al was het als single niet heel erg succesvol. Zoals de singles No Candles No Light met Nicki Minaj en Too Much met Timbaland ook geen hit werden. Dit had echter meer te maken met de kwaliteit van de nummers. Vooral de samenwerking met Minaj is hier teleurstellend, omdat de stemmen bij dit matige nummer totaal niet bij elkaar passen.

Zayn Malik is van Pakistaanse afkomst en dat is te horen op Stand Still en Back To Life. Sfeervolle nummers met Aziatische invloeden. Common en meezinger There You Are zijn rustige popnummers die duidelijk de richting van One Direction op gaan. Verder nog vermeldingen voor Good Guy, waar wijlen Sonny Bono (van het duo Sonny & Cher) als medecomponist vermeld staat en het rustige Icarus Interlude dat net als Good Years over zijn ongelukkige tijd bij One Direction gaat: I guess I flew too close to the sun.

Met zoveel liedjes is het logisch dat de kwaliteit niet overal even hoog is. Nummers als Imprint, Talk To Me en You Wish You Knew kunnen als opvullers worden beschouwd en Tonight is een nietszeggend popdeuntje. Ook heeft Zayn soms de neiging om te hoog te zingen, zoals bij Rainberry. Toch is het eindoordeel positief te noemen. Icarus Falls is een sfeervol album met voldoende hoogtepunten en een paar dieptepunten.

    Wat vind jij van deze plaat?