4 x Muziek in Maastricht

Maastricht, oh prachtig Maastricht. Met haar heerlijke biertjes aan de Maas en fraaie gebouwen in de historische binnenstad (inclusief klinkers waar de hakken van vele dametjes in blijven steken). Daar waar je je, als de zon schijnt, ver weg in Frankrijk waant. Maar eh, de stad heeft meer te bieden dan luxe modezaken en frietjes ‘zoervleisj’. De Maastrichtse muziekwereld bloeit, en goed ook. Daarom zet Nieuweplaat voor jou op een rij wat je absoluut niet mag missen als je een muzikaal tripje naar het zuiden des lands maakt.

1. De Artiest
Chomain and the Kandahar Twins
Wanneer je eindelijk die reis naar Zuid-Limburg maakt, moet je onderweg ook naar een Maastrichtse band luisteren. Zo hoort dat. En dat kan heel goed, want er loopt genoeg talent rond. Zoals Chomain and the Kandahar Twins, een drietal dat duidelijk goed heeft geluisterd naar de grunge uit Seattle (maar ze komen echt uit Maastricht hoor). Hun onlangs uitgebrachte ep A.S.A.Y.B., tevens hun eerste, bestaat uit vijf puike ongecompliceerde tracks. Raggen, vuige baslijntjes en een stem die klinkt als een kruising tussen Vedder en Cobain. Dat is hoe grunge hoort te zijn.

2. Het Podium
Muziekgieterij
Op zoek naar een concert of feestje in een bijzondere venue? Dan is de Muziekgieterij de plek waar je moet zijn. Pas tweeënhalf jaar bestaat de Muziekgieterij zoals-ie nu is. Na eerst midden in een woonwijk te hebben gezeten, is het Maastrichtse poppodium verhuisd naar de Timmerfabriek in de Boschstraat. Een keuze die de juiste blijkt te zijn: een industrieel pand in combinatie met live muziek is magisch. Onder anderen Patrick Watson, Other Lives en Magnus hebben hun opwachting al gemaakt, en daarnaast komen Balthazar, Pauw, Rangleklods en Arno dit jaar ook nog langs. Need I say more? Flink wat Belgische namen dus, wat erg fijn is als je net als ondergetekende verzot bent op de muziek van onze zuiderburen. Naast de nodige concerten, biedt de Muziekgieterij je ook de tofste dancefeesten die door de unieke locatie een rafelig randje krijgen. Bijna onvoorstelbaar dat de Timmerfabriek aanvankelijk als tijdelijke locatie zou dienen. Gelukkig blijft de Muziekgieterij door het grote succes gewoon zitten waar ze zitten. Klinkt goed, toch?

3. Het Feestje
Bruis Festival
Wie moeite heeft met afscheid nemen van de festivalzomer, kan dit weekend nog even een keer zijn hart ophalen. Op 4, 5 en 6 september vindt op het sportterrein van de Tapijnkazerne Bruis plaats, waar je voor helemaal gratis bij kan zijn. Het festival vindt dit jaar voor de 8e keer plaats, en keer op keer is de line-up ijzersterk én steeds meer internationaal. Zo strikte het festival dit jaar Archive, Mark Lanegan Band, The Slow Show, Intergalactic Lovers en als enorme uitschieter eighties new wave grootheden Echo & The Bunnymen. Fijn is ook de heerlijk kalme sfeer die op Bruis hangt. Geen haast, geen gedoe. Daarnaast kun je je ook nog vermaken met het drinken van een cocktail of kokosnoot bij de speciale chill-out (geen haast, zie je wel?), of een Biercollege volgen. Bruis verovert zonder twijfel je hart. Kokosnootje drinken?

4. De Platenzaak
Kinsum (Tot maart samen met Zoomplus)
Platenzaken waren vrij lang een ondergeschoven kindje in Maastricht. Bij Zoom Records kon je terecht voor de meest obscure en unieke tweedehandsplaten, een paradijs voor de ware liefhebber. Tot Zoom ermee stopte. Maar het wonder geschiedde en begin vorig jaar gingen het nieuwe Zoomplus, vooral gericht op pop, soul en jazz, samen met Kinsum, gespecialiseerd in punk en metal, samen verder onder één dak aan de Bourgognestraat. Inmiddels is Kinsum de enige overgebleven fysieke winkel van het duo. Niet getreurd, want de zaak heeft tegenwoordig een alleraardigst aanbod, nieuw en tweedehands, gericht op veel meer dan enkel metal en jazz. Inclusief toffe posters en merchandise. Dit weekend staat Kinsum ook met platen op Bruis, is dat niet even mooi twee vliegen in een klap? Misschien ben je ondertussen toch nieuwsgierig geworden naar Zoomplus: zij kopen online wel nog platen in, en verkopen die pareltjes op beurzen en in andere zaken in het zuiden. Leve vinyl!

En leve Maastricht.

Iedere eerste vrijdag van de maand tipt een Nieuweplaat-redacteur de muzikale hoogtepunt uit zijn of haar stad of regio. Volgende maand: Bram over Rotterdam.

    Wat vind jij van deze plaat?