4 x Muziek in Rotterdam

Manhattan aan de Maas is niet zomaar een stad. Nee, zonder weg te kwijnen in schaamteloos chauvinisme, mag ik wel zeggen dat het de enige stad is in Nederland met wereldallure. Waar een stad als Amsterdam of Utrecht terug kijkt naar de Gouden Eeuw, kijkt deze stad vooruit. Als een soort Jetsons-scène loop je hier door een stad die recht uit een scifi-serie lijkt te komen. Dat, met toch inwoners die open en verwelkomend zijn als Brabanders. Rotterdam staat helaas ook bekend om haar podia die een voor een zijn deuren moesten sluiten, maar dat is verleden tijd. De kansen die Rotterdam bood zijn met beide handen aangepakt en de muziekindustrie is net als het imago van de stad exponentieel gegroeid. Kijk maar naar deze mooie namen:

1. De Artiest:
Rats on rafts
Niet overdrijven en gewoon eerlijk zijn. Zo ben je een echte Rotterdammert. En dat zijn de jongens van Rats on Rafts ook. ‘Niet lullen, maar poetsen’ past beter bij hen dan bij welke band dan ook. Daarom zijn ze ook niet zo goed met media. Ze zijn te recht voor de raap. Maar muzikaal gezien maakt dat niet uit: de muziek is dat namelijk ook en dat is precies hoe je muziek wil hebben. Keihard en hoe het is. Je moet wel van postpunk houden, maar zodra je naar de teksten gaat luisteren vind je poëtische teksten van Rotterdamse dichters. As we speak treden ze trouwens op in Londen.

2. Het Podium:
Annabel
Eigenlijk ben ik nog te voorbarig; Annabel bestaat nog niet echt als poppodium, maar toch kan ik je zeggen dat het hier allemaal gaat gebeuren. Het zit op een hele vette plek: in het Schieblok. Dit is een blok gebouwen naast Rotterdam Centraal, waarbij je qua architectuur moet denken aan een straat in New York/Brooklyn. Het ligt aan een parkeerplaats/pleintje waar Biergarten, Bar en het uiteinde van de Luchtsingel zich bevinden. Niet om op te scheppen, maar dit zijn inmiddels gevestigde namen in Nederland en misschien wel de hele wereld. Elke dag van de week kan je hier terecht voor gezelligheid en bier. Verder zou ik voor bands op gevestigde plekken zeker kijken naar Rotown – dat programma is echt sick – maar ook naar V11, een rode boot waar soms ep-releases van bands en het Rotown-programma zich bevinden.

biergarten

3. Het feestje
Motel Mozaique
Net zoals Incubate in Tilburg is Motel Mozaique een festival waar je vette bands gaat leren kennen. Dit festival is op het Schouwburgplein (in het centrum) en op poppodia in het centrum. Dit festival is weliswaar duur, maar het programmeurs doen altijd goed hun best. Hier zie je dus ook bands als Rats on Rafts. Bands die groot worden, maar het nog niet zijn. Betere hipsterbesteding is er niet. Een ander festival is Metropolis. Deze is gratis en daardoor een stuk populairder. Hier vind je dan ook iets bekendere namen.

4. De Platenzaak
Plaatboef
Waar kun je nog drie cd’s van gevestigde namen kopen voor €7,50? Juist, bij de Plaatboef aan de Nieuwe Binnenweg. Door de vele uitverkopen van cd’s die over zijn – of cd’s van ook minder gevestigde namen – zal je hier altijd slagen. Voor vinyl, cd’s en dvd’s. De winkel is erg krap, maar juist daardoor zo gezellig. Deze winkel zit al sinds 1985 in dit pand en inmiddels is Plaatboef een keten met locaties in de grote steden. De werknemers zijn vriendelijk en zijn van die mensen die overal wel wat over kunnen vertellen. Hierheen gaan, dus! En naar Rotterdam.

 

Iedere eerste vrijdag van de maand tipt een Nieuweplaat-redacteur de muzikale hoogtepunt uit zijn of haar stad of regio. Volgende maand: Melvin over Deventer.