Amy Macdonald: ‘Soms wil ik dat de wereld even stil staat’

In 2007 stond Amy Macdonald aan het begin van haar carrière. Nu, dertien jaar later, heeft de Schotse zangeres midden in de coronacrisis haar vijfde album uitgebracht. Met het album Human Demands gaat Macdonald terug naar zichzelf. Via Zoom spraken we Amy over muziek maken in coronatijd, geen knuffels meer geven en haar nieuwe album.

Op een druilerige woensdagmiddag zit Amy achter haar laptop om interviews af te leggen. Zo gaat de promotie voor haar vijfde album nu. Toen ze nog maar veertien was stond ze al in kroegen en pubs te spelen. Daardoor had ze nooit echt zenuwen voor een optreden. “Ik had die ervaring en achteraf gezien ben ik erg blij dat ik mijn tienerjaren heb gespendeerd met optreden.” Zelf kan ze soms niet geloven dat ze zo jong was toen ze doorbrak. “Het is echt een harde industrie, de muziekindustrie. Ik had nog geen idee wat me te wachten stond.”

Human Demands moet fans door moeilijke tijden helpen

Het vijfde album van Amy, Human Demands, kwam eind oktober uit. “Mijn album kwam uit de tijd vóór het coronavirus. Het plan was de plaat in de zomer uit te brengen, maar dat kon door de pandemie niet doorgaan. Door het virus kon ik het album namelijk niet op tijd afkrijgen.”

Een plaat uitbrengen in coronatijd is lastig, want optreden – wat natuurlijk bij het promoten van je plaat zit – gaat niet. Toch móest en zou het album nu uitkomen.  “Een deel van me dacht wel dat het beter zou zijn als ik zou wachten tot volgend jaar, maar ik ben me er erg van bewust dat ik mensen kan helpen met mijn muziek. Mensen gebruiken muziek om door moeilijke tijden heen te komen. Dat is ook wat ik wil bereiken met dit album. Verhalen van mensen die het zo lastig hebben, zoals jouw verhaal (redacteur Nienke, red.) bijvoorbeeld, helpen mij ook om door te gaan met muziek maken. Dat is voor mij het mooiste van muziek.”

Perfecte plaatjes

Met het album Human Demands wil Macdonald een duidelijke boodschap uitdragen. “We zetten niet alleen maar onnodige druk op onszelf, maar ook op elkaar in onze maatschappij. Dan denk ik aan sociale media en al die jonge kinderen die al die perfecte plaatjes zien. En het erge is dat die perfecte plaatjes geen eens echt zijn! We moeten continu online zijn. Het is zoveel fijner als we gewoon even stil staan, even de tijd stil te zetten. Daarvoor is mijn album, om even stil te staan bij al die hoogte- en dieptepunten in het leven.”

Voor Macdonald zelf was het album ook een uitlaatklep. “Het was fijn om te kunnen focussen op Human Demands en ik ben blij dat ik die positie heb om muziek te mogen maken. Als ik muziek maak, kan ik echt even met mijn gedachten ergens anders zijn.”

‘Raar om geen echte fans te zien’

Live concerten mogen er nu dan niet in zitten, maar de zangeres heeft wel een weg gevonden om haar stem te kunnen laten horen. Ze zingt haar muziek voor een online publiek. Op 1 november gaf ze zo’n online concert. “Het was heel raar dat ik geen echte fans voor me had zitten. Het was zo gek om niet te communiceren met je publiek. Normaal krijg je toch ook ‘feedback’ terug van je publiek, dat maakte het wel lastig. Het was wel erg belangrijk om te doen, denk ik. Een deel voor het geld wat we ophalen voor alle mensen die achter de schermen druk bezig zijn met online muziek mogelijk maken.”

‘Pinkpop 2008 vergeet ik nóóit meer’

Dat ze in 2020 voor duizenden online fans zou spelen, had ze in 2007 nog niet kunnen bedenken. Toen brak Amy Macdonald door met haar wereldhit This is the life. Het nummer gaat over het stappen met haar vrienden en dat dat ‘het leven’ is. Inmiddels is dat allang niet meer het leven voor de Schotse zangeres. Met vijf albums op haar naam is ze veranderd. “Ik was ongeveer zestien jaar oud toen ik mijn eerste album schreef. Ik heb eigenlijk nog exact dezelfde vrienden nu die ik toen ook al had, maar vrienden gaan trouwen, krijgen kinderen en hierdoor verandert je eigen leven ook. Ook zijn de dingen die ik belangrijk vind veranderd en daarmee ook mijn kijk naar de wereld. Door deze veranderingen zijn mijn liedjes als het ware meebewogen in mijn leven. Ik denk dat mijn nummers veel meer betekenis hebben gekregen, zoals mijn nieuwe single The Hudson.

Amy MacDonald

Die geschreven nummers tot leven laten komen, vindt Amy Macdonald het allerleukste. Met een optreden komt alles bij elkaar voor de zangeres. “Nummers opnemen is leuk, maar niks is zo leuk als optreden.” Aan de optredens in Nederland heeft Macdonald goede herinneringen, maar Pinkpop 2008 springt er toch wel uit. “Het was een van mijn eerste grote optredens in Nederland, alleen was mijn vlucht gecanceld. Ik moest uiteindelijk naar Duitsland vliegen om door te reizen naar Nederland, waardoor ik ontzettend laat was. Ik heb toen het grootste gedeelte van mijn set gemist. Het deel wat ik heb gespeeld was geweldig. Ik had geen idee dat mijn muziek zo groot was in Nederland”, vertelt Amy lachend. “Er waren nog onwijs veel fans. Er moesten zelfs mensen uit de tent worden gehaald, omdat het anders te druk zou worden. Ik heb uiteindelijk maar vier of vijf nummers kunnen spelen. Na het concert kwam ik er pas achter dat This is the Life op nummer 1 stond in Nederland. Dat was de allereerste nummer 1-hit die ik heb gehad. Ondanks al die chaos was het een geweldige dag, die ik nooit meer vergeet.”

Voorbeelden

Tijdens het online concert vertelde Amy dat haar grote voorbeelden Diana Ross en Bruce Springsteen zijn. Toch luistert ze niet alleen naar die muziek. “Ik luister echt naar van alles. Vroeger luisterde ik toch meer naar dezelfde nummers, nu ben ik daar meer open-minded geworden. Ik denk dat hoe ouder je wordt, hoe meer die muziekgenres in elkaar overlopen en dat is bij mij ook het geval. Wanneer ik mijn eigen nummers schrijf, probeer ik ook niet zoveel andere muziek te luisteren. Het is goed om geïnspireerd te worden door andere artiesten, maar soms lijkt het teveel op de muziek waar je naar luistert. Ik probeer vooral mijn eigen ding te doen.”

‘Een dikke knuffel geven’

Persoonlijk heeft Macdonald het dit jaar best moeilijk gehad. Ze vindt het verschrikkelijk om telkens online meetings te hebben en optredens met fans mist ze erg. “Het allereerste wat ik ga doen als alles weer normaal is, is een dikke knuffel geven aan al mijn vrienden en familie. Dat mis ik zo erg. De moeder van mijn beste vriendin moest in een verzorgingstehuis dit jaar en ze kreeg corona. Ik wilde mijn beste vriendin toen zo graag een knuffel geven, maar dat kon natuurlijk niet. Dat is lastig in deze periode. Ik hoop dat dat snel weer over is.”

Amy Macdonald vertelt dat ze ontzettend uitkijkt naar 2021. “De laatste tijd gaat het wel weer wat beter met corona. Ik hoor dat veel mensen zeggen dat het leven met Pasen waarschijnlijk weer normaal zal zijn. Dat maakt me erg blij. Ik denk dat 2021 een heel speciaal jaar wordt. Mensen konden zólang niet naar concerten… Als dat weer kan wordt het echt geweldig! Het maakt me emotioneel om al mijn fans weer te zien.”

Foto’s zijn gemaakt door Roger Deckker