De ideale muziekzomer: ‘De 24-uurstent is een van de meest magische plekken op de hele wereld’

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag: Bram van der Giessen.

Dit had ik al gepland staan

Mensen zeggen regelmatig dat ik zo vaak naar festivals ga. Soms denk ik: dat valt toch wel mee? Maar als ik bedenk wat ik deze zomer allemaal ga missen, blijkt het toch weer een hele lijst. Aangezien Lowlands een traditie is met een vaste vriendengroep, had ik daar gelijk een kaartje voor bemachtigd. Om toch eens iets anders te proberen, is Down The Rabbit Hole ook op mijn lijst gekomen. Toen vervolgens het nieuws verscheen dat The Strokes naar Best Kept Secret zouden komen, besloot ik een deel van mijn vakantiegeld aan een derde festivalkaartje te besteden. Ook zou ik naar een hoop lokale festivals gaan, zoals Wantijpop, Big Rivers en Het Monument Festival in Dordrecht. Ook Eendracht Festival in Rotterdam stond op het lijstje en ik had graag nog gedanst in het Vierhavensgebied aldaar.

Favoriete zomerhit/album

Een favoriete zomerhit of en favoriet zomeralbum heb ik niet echt. Maar omdat er toch gekozen moet worden, ga ik nu (door het moeten missen van festivals) voor mijn meest nostalgische zomeralbum: Torches van Foster The People. Dit album kwam precies uit op het moment dat ik me volledig in de (nieuwe) muziek stortte en voor het eerst een festivalzomer zou beleven. Daarom is dit album voor mij persoonlijk een regelrechte trip down memory lane en kan ik er niet naar luisteren zonder te denken aan de jongere versie van mezelf die nog heel veel mooie zomers tegemoet zou gaan. 

Favoriete festivals

Het is, zoals je al las, inmiddels een traditie geworden om naar Lowlands te gaan. Al sinds 2012 ben ik er elk jaar te vinden. In de afgelopen acht jaar is het festival veel veranderd. Lowlands is vooral van een heel goed en fijn festival, tot een geweldig festival getransformeerd. Omdat er geen mensen zijn met dagkaarten ontstaat er een hele fijne sfeer. Daarnaast heb je ook nog eens de keuze om vooral voor het dagprogramma, of voor het nachtprogramma te gaan. Ik probeer zelf altijd een balans te vinden, maar neig tegenwoordig meer naar het laatste. De 24-uurstent (ArmadiLLow) is een van de meest magische plekken op de hele wereld en het kloppende hart van het festival. Een plek waar je het liefst tot maandagochtend door blijft dansen. In de afgelopen jaren heb ik dat dan ook zeker gedaan. En of dat het waard is? Ik zeg volmondig: ja! 

Deze festivalact mag je echt niet missen

Een van de bands waar ik keer op keer versteld van sta is King Gizzard & The Lizard Wizard. Ik heb ze voor het eerst gezien op Lowlands en sindsdien geen Nederlandse show van ze gemist. Deze enorm creatieve band vindt zich met elk album opnieuw uit. Elke show is een audiovisueel spektakel, een tornado waarvan je blij mag zijn als je er met slechts wat kleerscheuren en een dwarslaesie uitkomt. Elk genre komt voorbij, maar dan met de energie van een nucleaire explosie. Mocht je twijfelen tussen een parachutesprong, of een optreden van deze Australische band, zou ik voor de kick het laatste aanbevelen. 

Spotify-lijst

Lees ook over de ideale muziekzomer van redacteur Eddy Harskamp