De ideale muziekzomer: ‘Kleinere festivals verdienen alle liefde’

We mijmeren over een prachtige zomer. Het jaar 2020 verloopt voor iedereen anders dan gepland. Zeker ook voor muziek- en cultuurliefhebbers, die het liefst de festivals hadden afgestruind. Of misschien was in druk park liggen met vrienden en een paar lekkere plaatjes voor jou al voldoende geweest. Uitkijkend naar – hopelijk – volgend jaar, nemen de redactieleden van Nieuweplaat je mee langs hun perfecte muziekzomer. Met vandaag: David Rooker.

Dit had ik al gepland staan

Het lijkt bijna alsof ik zag aankomen wat er dit jaar zou gaan gebeuren. Ik had slechts een handjevol festivals gepland staan, bestaande uit het vaste rondje dat ik bijna elk jaar langsga en een nieuw festival waar ik nog niet eerder was geweest. Geinbeat (daar lees je verderop meer over), Appelpop (want gratis en leuke muziek), Zomerpop en de Bevrijdingsfestivals. Een redelijk bonte verzameling aan festivals. Ik heb een voorkeur voor kleinere festivals. Over de grote namen heb ik niet al te veel te zeggen, daar ben ik nog nooit geweest. Er is zoveel leuks, zo niet leukers, te vinden op de kleine festivals.

Favoriete zomerhit/album

Er is één nummer dat bij mij ieder jaar weer, de hele zomer door, op repeat staat: Me Gustas Tu van Manu Chao. Ontzettend zomers, en de titel wordt als een mantra het hele nummer door herhaald, waardoor het ook goed mee te zingen is voor de luisteraar die geen woord Spaans spreekt.

Voor wat zomeralbums betreft, heb ik ook al jaren één grote favoriet: Tell Me I’m Pretty van Cage The Elephant. Nostalgische maar stoere Amerikaanse highwayrock, met als zomers hoogtepunt het op het album als rustpunt functionerende Trouble. Als je goed luistert naar de tekst, hoor je dat dit nummer niet bepaald de zonnige kant van het leven belicht. Toch heb ik dit al heel vaak geluisterd met 30+ graden aan het zwembad.

Favoriete festivals

Mijn voorkeur gaat dus overduidelijk uit naar de kleinere festivals, omdat die wat mij betreft ook alle liefde verdienen. Wat te denken van Geinbeat, dat jaarlijks in juli wordt gehouden in Nieuwegein. Afgelopen jaren stonden Spinvis, Drive Like Maria en BEAUX er op het podium en ik heb er Indian Askin eens voor vijftig man zien optreden tussen wat betonblokken. En dat allemaal voor niks. De acts voor dit jaar waren nog niet bekendgemaakt. Twee jaar geleden ging het festival ook al niet door vanwege slecht weer. Appelpop in Tiel blijft ook een grote favoriet van mij. Ook de entree van dit festival is volledig gratis, en er staan vaak hele toffe, internationale artiesten geprogrammeerd. Pro-tip is vooral om te kijken bij de kleine podia. Eén uitzondering wat betreft de grote namen is Best Kept Secret, die ik niet mag vergeten te noemen. In 2018 ben ik daar één dag geweest, maar dat was zo tof dat ik wel durf te zeggen dat dat één van de betere festivals van Nederland is.

Deze festivalact mag je echt niet missen

Er zijn veel goede liveacts die ik hier zou kunnen tippen, ook artiesten die ik zelf nog eens heel graag live zou willen zien. Als we het houden op een nieuwe belofte die ik zelf al op het podium heb mogen aanschouwen is Feng Suave mijn ultieme aanrader. Ze hebben eergisteren een nieuwe ep uitgebracht en zouden met die tracks onder de arm deze zomer onder andere in Rotown spelen. Dit gaat niet door natuurlijk, dus vandaar dat het een goed idee is om één van de opgenomen livesessies of de nieuwe ep van de band zelf maar aan te slingeren en het zonnetje zo ook tijdens de quarantaine in huis te halen.

Spotify-lijst

Lees ook over de ideale muziekzomer van: