Deze dertien albums mag jij deze winter niet missen

Winters vol sneeuw- en ijspret lijken tegenwoordig eerder uitzondering dan regel, maar het koude weer is hoe dan ook een uitstekende reden om dit winterseizoen veel binnen te blijven en je op te warmen aan prachtige nieuwe muziek. Van pop tot rock en van elektronica tot hiphop: in alle genres staan er de komende maanden pareltjes op de rol. Wij blikken vooruit op dertien albums die jij deze winter absoluut niet mag missen.

 

Passenger – Songs For The Drunk And Broken Hearted
Releasedatum: 8 januari

Op 8 januari 2021 verschijnt Songs For The Drunk And Broken Hearted van Passenger. De titelsong van de opvolger van Patchwork kennen we al, en die is weer heerlijk melancholiek. Als je houdt van de bijna gepitcht lijkende stem van Mike Rosenberg (critici horen liever grote smurf zingen) en zijn voorliefde voor dramatische teksten, kun je je hart ophalen. Rosenberg schreef namelijk de meeste liedjes vlak na het uitdoven van zijn relatie. Hij belooft dan ook zelf veel dronken verdriet en boosheid. Als je het album vooraf bestelt, krijg je er kaartjes bij voor een online event op 10 januari (een concert vanuit de Royal Albert Hall). En of je nu kiest voor cd of vinyl: beide zijn gemaakt van honderd procent gerecycled materiaal én de webwinkel van Passenger plant voor elk verkocht album een boom! Goed voor het milieu en voor je oren dus, dit nieuwe album. (Astrid de Jong)

 Bicep – Isles
Releasedatum: 22 januari

Van bloggers over house en elektronische muziek naar zelf muziek uitbrengen. Alleen al het verhaal achter het Noord-Ierse duo Bicep is prachtig. Maar de muziek verdient ook zeker die betiteling. De drie singles die gedurende 2020 verschenen waren stuk voor stuk ragfijn. Leadsinle Atlas knalt door de ruimte en kent een geweldige opbouw, Apricots valt op door de melodieuze sfeer en op Saku grijpt gastzangeres Clara La San de hoofdrol met haar stralende vocalen. Isles is daarom niet alleen een plaat waar de doorgewinterde elektronica-liefhebber naar uitkijkt, maar het kan ook een toegankelijke toegangspoort naar de elektronische dancemuziek vormen voor de mindere kenners. (Ivo Terpstra)

 Steven Wilson – The Future Bites
Releasedatum: 29 januari

Als je van tevoren nog niet enthousiast was over het album The Future Bites, dan zorgde Steven Wilson er afgelopen april wel voor dat je er op zijn minst nieuwsgierig naar werd. Vreemd genoeg deed hij dat door de albumrelease uit te stellen. ‘Door covid staan we voor ongekende uitdagingen. Het gaat niet alleen om het leveren van de muziek, maar het hele ‘high concept project’, zoals design, artwork, video- en tourproductie.’ En dus wachten we al maanden op de high concept opvolger van To The Bone. Nu lijkt er geen weg terug voor de progrocker, die altijd rare zijweggetjes bewandelt. Het is immers al bijna een jaar geleden dat we kennismaakten met het excentrieke PERSONAL SHOPPER. De stijlvariaties in de singles die hij daarna aan de man bracht, met EMINENT SLEAZE, KING GHOST en 12 THINGS I FORGOT, maken dat je niets anders dan heel nieuwsgierig kan uitkijken naar zijn nieuwe album. (Kasper Hermans)

 Drake – Certified Lover Boy
Releasedatum: januari

Je weet het bij Drake nooit honderd procent zeker, maar het lijkt erop dat zijn nieuwe album toch echt in januari zal verschijnen. Certified Lover Boy gaat het album heten, en behalve Laugh Now Cry Later (een single met Lil Durk) en het gedeeltelijk uitgelekte Not Around staat er op het album alleen maar nieuw materiaal. En omdat Drake altijd precies lijkt te weten welke kant de muziek op gaat, belooft hij een nieuw, geluid. Ook liet hij op Instagram aan een fan weten dat hij zich voorbereidt op een flinke dosis kritiek op zijn ‘evolving’ tracks. Kenners voorspellen minder makkelijke hits, en meer verschillende hippe stijlen zoals drill rap en ambient. Met Certified Lover Boy verschijnt er ook een nieuwe kledinglijn bij Nike waar Drake zijn stempel op drukt en komt er een geurkaars aan die ruikt als Drake. Als kers op de taart plaatste hij onlangs op Instagram schattige foto’s van zijn 3-jarige zoontje Adonis. Genoeg Drake dus online, maar hoe de tracks klinken, dat horen we pas ergens in januari. (Astrid de Jong)

 Foo Fighters – Medicine At Midnight
Releasedatum: 5 februari

Medicine At Midnight wordt album numero tien voor Foo Fighters, dus het kan niet anders of Dave Grohl en zijn mannen willen een feestje maken van die jubileumplaat. Met Shame Shame is er in ieder geval al een razend spannende single verschenen. Niet de keiharde rock die we van Foo Fighters kennen, maar een dreigende, Bowie-eske plaat die ontzetten origineel overkomt. Toch is het wel te hopen dat we Grohl op Medicine At Midnight regelmatig zijn longen uit zijn lijf horen schreeuwen. Verandering van spijs doet eten, maar af en toe terugvallen op oude gewoontes geeft ook weer een vertrouwd gevoel. (Ivo Terpstra)

 DeWolff – Wolffpack
Releasedatum: 5 februari

Binnen het wielrennen wordt de bijnaam The Wolfpack geclaimd door de jongens van Deceuninck–Quick-Step. Maar als er een groep echt recht heeft op die term, is het DeWolff wel. De Wolffpack van de Limburgse band is veelzijdiger dan alleen de rockformatie zelf. Dat bewezen de heren al door veelvuldig gasten bij hun singles te betrekken. Zowel voor het nummer Queen Of Hearts als Outta Step & Ill At Ease werden er ‘friends’ aangetrokken. Op Wolffpack bevat dan ook vele gastoptredens. Onder andere Dawn Brothers, The Grand East en Judy Blank maken hun opwachting op de plaat. Daarnaast is de productielust van DeWolff nu al een tijdje ontembaar. De voorbije drie jaar kwam er steeds een nieuw album uit: Tascam Tapes (2020), Live & Outta Sight II (2019) en Thrust (2018). Dit gebeurde zonder dat er aan kwaliteit werd ingeboet. Dus laat Wolffpack maar komen. (Kasper Hermans)

 London Grammar – Californian Soil
Releasedatum: 12 februari

Hannah Reid is verantwoordelijk voor een van de mooiste zangstemmen binnen de hedendaagse popmuziek. Mede daardoor veroverde de band London Grammar vele harten met songs als Wasting My Young Years en natuurlijk Strong. Na Truth Is A Beautiful Thing bleef het angstvallig stil rondom London Grammar. Het trio nam een break met slechts vier shows in 2018, nul in 2019 en ook dit jaar leek er geen nieuws te komen. Half augustus werd die trend doorbroken met de single Baby It’s You. Het echte nieuws volgde anderhalve maand later met de aankondiging van het album Californian Soil en de gelijknamige single. Reid heeft meer dan ooit het voortouw genomen tijdens de opnames, iets dat ze behoorlijk spannend vond vanwege de misogynie binnen de muziekwereld. ‘Ik dacht steeds: waarom heb ik hier niet de controle?’ (Kasper Hermans)

 Pale Waves – Who Am I?
Releasedatum: 12 februari

Laten we met een eerlijke boodschap beginnen. Hebben de singles Change en She’s My Religion van Pale Waves voldoende overtuigd? Nee, bepaald niet. De tracks klonken behoorlijk voorspelbaar en veel minder duister dan hoe Pale Waves zich in de jaren daarvoor presenteerde. Maar voorganger My Mind Makes Noises was dusdanig sterk, dat we Pales Waves absoluut nog niet willen afschrijven voordat Who Am I? in de schappen ligt. Want van één ding kun je zeker zijn: de Britse band levert hoe dan ook aanstekelijke indiepop waarvan de mondhoeken automatisch omhoog krullen, ook al zijn de thema’s die frontvrouw Heather Baron-Gracie bezingt vaak erg donker. Een spannende combinatie die van Who Am I? een interessante luisterervaring moet maken. (Ivo Terpstra)

 Icon For Hire – Amorphous
Verschijningsdatum: 19 februari

Een minder bekende naam in dit rijtje, maar dat betekent niet dat Icon For Hire wel eens enorm kan gaan verrassen met het album Amorphous. Het wordt het vierde studioalbum van het Amerikaanse rockduo, bestaande uit zangeres Ariel Bloomer en gitarist Shawn Jump. Met haar roze coupe is Bloomer een aandoenlijke verschijning, maar met een microfoon in haar hand is de Amerikaanse een tornado op voeten. Dat bleek vooral uit de krachtige single Last One Standing, waarvan met name het refrein wervelt. Elektrorock van de bovenste plank. Als Icon For Hire die lijn op Amorphous weet door te trekken, kan de plaat zomaar uitgroeien tot een van dé rockalbums van 2021. (Ivo Terpstra)

 Balthazar – Sand
Releasedatum: 26 februari

Dan ben je de meest populaire band van België en dan kom je met zo’n niet-aansprekende albumtitel. Sand. Ja, wat nou zand? Echt tot de verbeelding spreken doet het niet. Gelukkig bieden de singles meer hoop voor de opvolger van het bewierookte Fever. Begin dit jaar werd het trommelende Halfway gedropt, maar dat gebeurde zonder verdere aankondigingen en hints van een nieuwe plaat. Dat volgde deze herfst met de single Losers, waarna niet veel later ook You Won’t Come Around uit de bus kwam rollen. Uit dat trio mag je opmaken dat Balthazar binnen zijn eigen palet er uitstekend in slaagt om te experimenteren en te vernieuwen. Tussendoor klinkt ook het klassieke Balthazar nadrukkelijk door. Sand lijkt dus een topalbum in de dop. Zand waarmee op de stranden van Oostende prachtige kastelen van muziek worden gebouwd. Heel anders kunnen we de titel niet opvatten. (Kasper Hermans)

 Madison Beer – Life Support
Releasedatum: 26 februari

Na twee jaar is het dan eindelijk zover: op 26 februari brengt Madison Beer haar debuutalbum Life Support uit.  De Amerikaanse zangeres werd in 2012 ontdekt door niemand minder dan Justin Bieber. Alsnog heeft Madison Beer hard moeten werken om aan de top te komen. Ze heeft met haar eerste ep As She Pleases in 2018 kunnen laten zien dat ze talent heeft, want met het nummer Dead stond Beer hoog in de hitlijsten. En nu met miljoenen volgers en fans brengt ze in het nieuwe jaar haar eerste echte studioalbum uit. Beer heeft haar hart en ziel in deze plaat gestoken, want ze is er twee jaar mee bezig geweest. Madison Beer gaf eerder dit jaar haar fans een voorproefje met haar nieuwe singles Stained Glass en Boyshit, twee nummers die veel goeds beloven voor het nieuwe album. (Destiny Ostiana)

 A Day To Remember – You’re Welcome
Releasedatum: 5 maart

De rockband A Day To Remember komt in maart met de opvolger van Bad Vibrations. Het album You’re Welcome hangt al een tijdje in de lucht of in ieder geval delen ervan. De single Degenerates komt immers alweer uit augustus, toen de band ook een nieuwe platendeal tekende bij Fueled By Ramen. Augustus 2019 welteverstaan. Inmiddels zijn er nog drie tracks vrijgegeven door het Amerikaanse kwintet. Brick Wall en Resentment zijn allebei nummers die tot de verbeelding spreken van de liefhebbers van harde rock. Mindreader heeft een iets softer sausje over zich heen gegoten zien worden, maar rockt nog steeds heerlijk weg. De liefhebbers van snelle rocktracks met strakke drumsessies en stevige gitaarriffs kunnen zich dus weer opmaken voor een lekkere plaat. Dus ben jij zo iemand? Dan is 5 maart voor jou een dag om te onthouden. (Kasper Hermans)

 The Paper Kites – Roses
Releasedatum: 12 maart

Eigenlijk heb je met The Paper Kites altijd een garantie voor prachtige, sfeervolle zondagochtendmuziek. Maar het wordt voor de Australische folkrockband nog best een uitdaging om dat fantastische album On The Corner Where You Live uit 2018 op te volgen. Toch gaat de band die uitdaging aan en voor Roses zetten The Paper Kites daarom een nieuwe troef in: samenwerkingen met allerlei interessante collega-artiesten. Zo waren Lucy Rose, Rosie Carney en Aoife O’Donovan al te horen in respectievelijk For All You Give, By My Side en Climb On Your Tears. Stuk voor stuk geslaagde samenwerkingen, dus de toon voor Roses is al meer dan gezet. Wetende dat op het album ook nog onder meer Julia Stone en Amanda Bergman te horen zullen zijn, staat Roses roder dan rood omcirkeld in onze agenda. (Ivo Terpstra)

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije maanden vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronacrisis is bijna geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.