Deze twaalf albums mag jij deze lente niet missen

Het is lente en dan vliegen ook talloze artiesten als enthousiaste koeien de muziekweide in met hun nieuwe albums. Van veelbelovende debutanten tot ervaren rotten in het vak: de lente van 2021 heeft op muzikaal gebied bijzonder veel te bieden. Wij blikken vooruit op twaalf albums die jij deze lente absoluut niet mag missen.

 

howard collections from the whiteout

Ben Howard – Collections From The Whiteout
Releasedatum: 26 maart

Ben Howard ken je wellicht van zijn ietwat popperige hits, maar de singer-songwriter lijkt met zijn nieuwe album de koers richting alternatieve muziek verder te zetten. Zijn laatste album, Noonday Dream, had een lekker alternatief randje. En dat randje is ook terug te horen op de singles die Howard uitbracht in aanloop naar Collections From The Whiteout. Op Crowhurst’s Meme iets meer dan op What A Day en Far Out/Follies Fixture, maar dat mag de pret niet drukken. Howards nieuwe plaat is geproduceerd door Aaron Dessner van The National en is op 26 maart te beluisteren. (Dagmar Pluijm)

 dry cleaning new long leg
Dry Cleaning – New Long Leg
Releasedatum: 2 april

New Long Leg is de debuutplaat van Dry Cleaning en er zijn redenen genoeg om enthousiast te zijn over de Britse indierockers. De nummers Scratchcard Laneyard en Strong Feelings zijn al te beluisteren. De toffe baslijntjes en gortdroge zang van frontvrouw Florence Shaw zorgen ervoor dat wij geen genoeg krijgen van de tracks. De debuutplaat is de opvolger van de ep’s Boundry Road Snacks And Drinks en Sweet Princess, die al ambitieus klonken. Een ding is zeker: de muziek van Dry Cleaning is interessant, uniek en zeker iets dat je niet mag missen. (Dagmar Pluijm)

 benny sings music
Benny Sings – Music
Releasedatum: 9 april

Benny Sings, maar eigenlijk doet Tim van Berkestijn veel meer dan alleen zingen. Schrijven, produceren, samenwerken met Rex Orange Country op Loving Is Easy, een Tiny Desk Concert bij NPR Music verzorgen: Benny Sings hoeft zich nooit te vervelen. Het levert de Nederlander internationaal succes op, van de Verenigde Staten tot Japen. De soepele combinatie van jazz, soul, r&b en AOR maakt dat de singer-songwriter de guurste winterdag nog zomers kan laten klinken. Single Nobody’s Fault is als de liefdesbaby van Steely Dan en The Doobie Brothers, Music spat uit elkaar van de details en Sunny Afternoon zet je direct aan een kleurrijke cocktail in een loungebar. Het kan haast niet anders of de zon breekt door met het nieuwe album Music. (Ivo Terpstra)

 alfa mist bring backs
Alfa Mist – Bring Backs
Releasedatum: 23 april

Dat jazz helemaal geen moeilijke muziek is, bewijst menig artiest uit Londen. Sinds enkele jaren bruist het daar van het talent dat het genre weer op de kaart zet. Moeiteloos worden jazz, soul, elektronica en hiphop tot een nieuw geheel gemengd. Onderdeel van deze scene is ook de producer Alfa Mist, autodidact op het gebied van de piano en rap. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste album, Bring Backs, waarop hij belooft terug te keren naar zijn roots: zijn eigen ontdekking van jazz en het maken van beats. Voorproefjes zijn al te horen op tracks zoals Organic Rust en Run Outs en die beloven veel goeds. Muziek die ook de luisteraar kan bekoren die normaal zo ver mogelijk van jazz uit de buurt blijft. (Tom Welman)

 royal blood typhoons
Royal Blood – Typhoons
Releasedatum: 30 april

Het derde album van de Britse rockband Royal Blood komt uit op 30 april. Op de eerste twee platen werd de luisteraar flink om zijn oren geslagen met vette gitaarriffs en beukende drumbeats, maar het lijkt erop dat de band op Typhoons voor een iets genuanceerdere sound gaat. Vooral leadsingle Trouble’s Coming lijkt iets meer de nadruk te leggen op de groove en subtiele dance-invloeden. Toch is er aan gitaargeweld geen gebrek (zie de titeltrack Typhoons), dus daar lijken de fans zich geen zorgen over te hoeven maken. Of de rest van de plaat diezelfde kant op zal gaan, horen we binnenkort. De aanloop is in ieder geval veelbelovend. (Tijmen Hoes)

 weezer van weezer
Weezer – Van Weezer
Releasedatum: 7 mei

Van Weezer stond eigenlijk al een jaar geleden op de planning, maar werd met het oog op een eventuele tour een jaar opgeschoven. De eerste singles zijn dus al geruime tijd te beluisteren: zo kwam The End Of The Game al in 2019 uit. En ook Hero ligt al even voor ons klaar. Tussendoor kwam Weezer doodleuk aanzetten met een ander album: OK Human. Zoals de titel Van Weezer al doet vermoeden, heeft Weezer zich voor deze plaat flink laten inspireren door hardrockband Van Halen. Een fijne afwisseling voor Weezer-fans, want veel gitaren waren er de laatste jaren niet meer te horen bij de band die veelvuldig experimenteerde met pop en akoestische nummers. Alle reden om naar deze ouderwetse rockplaat uit te kijken dus. (Tijmen Hoes)

 laura jansen we saw a light
Laura Jansen – We Saw A Light
Releasedatum: 7 mei

Laura Jansen vertrok vijf jaar geleden naar het Griekse eiland Lesbos om zich in te zetten voor vluchtelingen. De geplande tien dagen die ze voor ogen had, werden uiteindelijk drie jaar. Eenmaal terug in Nederland verwerkte Jansen alle opgedane indrukken in haar muziek. Haar nieuwe album We Saw A Light, dat op 7 mei uitkomt, is op te delen in een A- en een B-kant, waarbij er ook inhoudelijk een ommekeer te horen is. Van een zware, duistere periode naar een wending en terugkeer naar het licht. I Dream, The Island en Modern Love Never Stood A Chance verschenen eerder dit jaar als de eerste voorproefjes van deze nieuwe plaat. Een interessante achtergrond van een ongetwijfeld interessant album. (Stef Ketelaar)

 levara levara
LEVARA – LEVARA
Releasedatum: 14 mei

Ook als je vader een beroemde muzikant is, moet je een carrière in de muziek helemaal zelf opbouwen. Maar een lekkere kickstart geeft het wel. Gitarist Trev Lukather kent via zijn vader Steve (gitarist bij Toto) het klappen van de zweep. Met drummer Josh Devine en zanger Jules Galli vormt Lukather de jonge rockband LEVARA. Debuutsingle Heaven Knows was een knallende start en opvolger Chameleon verwierf aandacht omdat niemand minder dan voormalig Journey-zanger Steve Perry de achtergrondvocalen voor zijn rekening nam. Automatic en Ever Enough versterkten het gevoel dat LEVARA een leuke nieuwkomer in de rockmuziek is. Het titelloze debuutalbum moet dat gevoel kracht bijzetten. (Ivo Terpstra)

 delta goodrem bridge over troubled dreams
Delta Goodrem – Bridge Over Troubled Dreams
Releasedatum: 14 mei

Op 14 mei brengt Delta Goodrem het album Bridge Over Troubled Dreams uit. Volgens de Australische zangeres heeft haast ieder nummer op deze plaat een Fleetwood Mac-achtige sound, zoals de single Billionaire. ‘Elk nummer op dit album is begonnen vanuit de piano’, zegt Goodrem. ‘Vervolgens zijn alle instrumenten live opgenomen en is er een fijn samenhangend geluid vastgelegd.’ Goodrem laat ook weten dat ze voor het nieuwe album bewust koos voor een terugkeer naar de piano-balladpop die haar debuutalbum Innocent Eyes zo succesvol maakte. Tegelijkertijd probeert ze ook weer niet te veel het geluid van die plaat na te doen. ‘Authentiek zijn en blijven is gewoon heel belangrijk’, aldus de zangeres. Veelbelovende woorden voor een veelbelovend album. (Stef Ketelaar)

 gary numan intruder
Gary Numan – Intruder
Releasedatum: 21 mei

Spectaculair. Een ander woord was er niet voor Intruder, de titeltrack van het aankomende nieuwe album van Gary Numan. De ervaren elektropop-pionier heeft in zijn ruim veertigjarige carrière al zóveel geëxperimenteerd in zijn muziek, dat je je afvraagt of Numan nog wel kan verrassen. Nou, dat kan hij. Ook tweede single I Am Screaming was razend spannend en barstensvol synthesizer- en gitaargeweld. Numans inventiviteit garandeert dat hij veertig jaar na Tubeway Army nog steeds zijn plek in de muziekwereld verdient. Het maakt dat Intruder – het achttiende soloalbum van Numan – absoluut niet gemist mag worden. (Ivo Terpstra)

 wolf alice blue weekend
Wolf Alice – Blue Weekend
Releasedatum: 11 juni

Wolf Alice-gitarist Joff Oddie noemt het elftal nummers op het nieuwe album Blue Weekend ‘de beste tracks die zangeres Ellie Rowsell ooit heeft geschreven.’ Best een gevaarlijke uitspraak, want is het überhaupt mogelijk om over het niveau de vorige plaat Visions Of A Life heen te komen? Bij Nieuweplaat houden we wel van een beetje bluf en eerlijk is eerlijk: de eerste single The Last Man On Earth was weliswaar een redelijke stijlbreuk met het verleden, maar al met al een prachtig nummer. Als Wolf Alice de kwaliteit van de leadsingle kan vasthouden én voldoende teruggrijpt op de geweldige rockinvloeden van de vorige albums, kan Blue Weekend zomaar het volgende meesterwerk van de band worden. (Ivo Terpstra)

 darkside liberty bell
DARKSIDE – Spiral
Releasedatum: n.n.b.

Een titel (Spiral), één single (Liberty Bell) en een globale releasedatum (lente 2021): meer hebben wij niet nodig om in hype-stemming te komen over een nieuw album van DARKSIDE. In 2013 bundelden Nicolas Jaar en Dave Harrington hun krachten als DARKSIDE met de geweldige plaat Psychic. De hypnotiserende elektronica van het duo werd niet voor niets overal vol enthousiasme ontvangen. In 2014 kondigden Jaar en Harrington aan weer hun eigen weg te volgen, tot DARKSIDE afgelopen december totaal onverwacht weer van zich liet horen. Wanneer Spiral verschijnt is nog altijd niet bekend, maar het hart bonst alvast een extra slagje harder. (Ivo Terpstra)

 


 

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije maanden vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronacrisis is bijna geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.