Deze zestien albums mag jij in het voorjaar van 2022 niet missen

De dagen worden langer, de temperatuur wordt hoger en de muziek wordt beter en beter. Het voorjaar van 2022 zal de terugkeer betekenen van een aantal van de grootste artiesten ter wereld. Maar ook vanuit Nederland staat er veel te gebeuren op muzikaal gebied. De redactie van Nieuweplaat heeft zestien albums op een rij gezet die jij in de lente van 2022 hoe dan ook niet mag missen.

Placebo – Never Let Me Go
Releasedatum: 25 maart

De lat ligt torenhoog en dat heeft Placebo zelf gedaan. De vier singles die Brian Molko en consorten tot dusver hebben vrijgegeven zijn namelijk stuk voor stuk om de vingers bij af te likken. Van absolute topkwaliteit zijn Beautiful James, Surrounded By Spies, Try Better Next Time en vooral Happy Birthday In The Sky. De overige negen tracks op Never Let Me Go hebben grote schoenen om te vullen, al gaat dat Placebo kennende nog lukken ook. De Britten hebben zichzelf immers alle tijd gegeven om aan het album te werken. Dat voorganger Loud Like Love uitkwam is namelijk alweer negen jaar geleden. (Kasper Hermans)

 Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love
Releasedatum: 1 april

Met Black Summer – de eerste single sinds 2016 – is Red Hot Chili Peppers, inclusief gitarist John Frusciante, weer helemaal terug van weggeweest. Op 1 april wordt de terugkeer van de legendarische funkrockers extra onderschreven met het nieuwe album Unlimited Love. Met behulp van het vertrouwde Peppers-geluid deelt de band via het nieuwe album zijn kijk op de wereld, zoals ook al bleek uit Poster Child. Red Hot Chili Peppers geeft aan lang te hebben toegewerkt naar Unlimited Love: ‘We hebben duizenden uren samen doorgebracht om het beste album te kunnen maken.’ Die tijdsinvestering betaalt zich hopelijk uit. (Donner Bakker)

 Archive – Call To Arms And Angels
Releasedatum: 8 april

Met de release van de adembenemend mooie single Shouting Within werd Call To Arms And Angels van Archive direct een album om naar uit te kijken. Dat gevoel werd alleen maar sterker door die andere weergaloze single: Fear There & Everywhere. Archive zit met Call To Arms And Angels alweer aan de twaalf albums, maar de sleet zit er nog lang niet op bij de Britse groep. De singles laten wederom zien dat het Archive niet uitmaakt of het een ingetogen ballad of een energieke rocktrack produceert: je zit automatisch op het puntje van je stoel. Call To Arms And Angels belooft een plaat te worden om vol bewondering, verbazing en verrassing naar te luisteren. (Ivo Terpstra)

 BLØF – Polaroid
Releasedatum: 8 april

Het is een feestje voor BLØF en daar hoort een traktatie bij: in april verschijnt het nieuwe album Polaroid. Sinds 1998 staat BLØF op de kaart dankzij Liefs uit Londen, maar de vrienden uit Zeeland begonnen hun carrière al in 1992, dertig jaar geleden dus. Dat vieren ze op 8 april met een optreden in de Ziggo Dome en omdat de kaartjes wegvlogen, is daar inmiddels een extra concert aan toegevoegd op 9 april. De single Bitterzoet, die BLØF uitbracht toen ze bekendmaakten dat ze met een nieuw album kwamen, belooft al veel goeds. En daarna hebben we tot 30 juni om het album uit ons hoofd te leren, want dan begint Concert At Sea. Een polaroid is een foto die meteen verschijnt op papier. Laten we hopen dat dit symbool staat voor een BLØF dat zichzelf weer kleurrijk op de kaart zet na een stille periode! (Astrid de Jong)

 MEROL – Troostprijs
Releasedatum: 15 april

MEROL bracht vier jaar geleden haar eerste muziek uit. Vier jaar later hebben we nog geen album gehoord. Het werd dus tijd voor debuutalbum. Met Troostprijs kunnen we natuurlijk de vrolijke popmuziek verwachten die we al kennen van MEROL, maar met een troostrijk randje. Troostrijk voor als je een keer faalt of iets mislukt. Deze aspecten horen we ook al in de twee singles die MEROL al heeft uitgebracht: Patronen en Gemengde Signalen. Vol en patronen zijn funky platen, die heel soms de onzekerheid laten doorschemeren. 15 april komt het album uit en dezelfde avond staat ze meteen in een uitverkocht Paradiso. Wordt het een Troostprijs voor MEROL of een keiharde winst? (Nienke Teunissen)

 Swedish House Mafia – Paradise Again
Releasedatum: 15 april

Vorig jaar keerden de drie Zweden terug uit hun muziekpensioen. Swedish House Mafia borg in 2014 het mengpaneel op na de zogenaamde One Last Tour. Maar er is toch weer meer in de maak en hoe? Met The WeekndSting en Ty Dolla $ign strikte het diverse grote namen voor singles. Met It Gets Better en One Symphony toonde het drietal ook zonder hulp van buitenstaanders goed werk af te leveren. Daardoor zijn er veel richtingen die Swedish House Mafia uit kan en dat maakt Paradise Again op voorhand al interessant. Nu hopen dat die conclusie overeind blijft na de eerste luisterbeurten. (Kasper Hermans)

 Hatchie – Giving The World Away
Releasedatum: 22 april

Zonder twijfel is Hatchie een van de meest getalenteerde muzikanten aan het Australische dreampopfront. Debuutalbum Keepsake werd in 2019 louter lovend ontvangen en ook de aanloop naar opvolger Giving The World Away schept verwachtingen. Met singles als Quicksand en de titeltrack zet Hatchie hoorbaar een volgende stap in haar ontwikkeling. De muziek is origineel, spitsvondig en onvoorstelbaar aanstekelijk. De Australische lijkt geen enkele druk te voelen voor ‘die moeilijke tweede’ en lijkt klaar om na haar vaderland ook de rest van de wereld te veroveren. (Ivo Terpstra)

 The Kik – Eurovisie Hertaalt
Releasedatum: 22 april

Het begon allemaal in 2021 met een uitnodiging aan The Kik van Beau van Erven Dorens om liedjes uit oude edities van het Songfestival te hertalen en uit te voeren. Een kolfje naar de hand van Dave Von Raven natuurlijk en de ep die volgde werd een groot succes. En toen de deuren naar het enorme Songfestivalarchief eenmaal open stonden, was The Kik niet meer te houden. Ze vertaalden en bewerkten liedjes van ABBA tot The Common Linnets, en maakten er hun nieuwe theatershow van. Het bijbehorende album heet Eurovisie Hertaalt en hult zich in een fantastische songfestivalhoes. In februari konden we al genieten van de single Een Beetje, de rest volgt op 22 april. (Astrid de Jong)

 Rammstein – Zeit
Releasedatum: 29 april

De zelfgetitelde plaat van Rammstein uit 2019 volgde na een absentie van tien jaar, maar Till Lindemann en zijn mannen zijn niet van plan hun fans weer zolang niet van nieuwe input te voorzien. De eerste preview voor de nieuwe plaat hebben de industrial metalrockers deze maand al gegeven met de titeltrack Zeit. Een nummer dat de typische Rammstein-fases kent met hardrock, maar wordt opgestart vanuit de piano en een sfeervol einde kent. Elementen die de Duitsers niet heel onbekend zijn, maar dat ze zo nadrukkelijk in de leadsingle zijn opgenomen, maakt meer dan gemiddeld nieuwsgierig. (Kasper Hermans)

 


 

Moss – HX
Releasedatum: 29 april

Na drie albums in vier jaar tijd nam Moss na Strike in 2017 even de tijd voor een creatieve pauze. Gelukkig keert de beste indierockband die Amsterdam rijk is terug met de plaat HX, waarvan onlangs al de singles Before It’s Gone en Not Today verschenen. De titel HX verwijst naar Hoogcruts, de naam van een eeuwenoud, Zuid-Limburgs klooster dat vele verwoestende branden gekend heeft, maar net zo vaak weer herrees. Hopelijk geldt dit ook voor Moss en herrijst de groep na een korte absentie weer tot zijn oude niveau. Want dan is het ook weer smullen met HX. (Kasper Hermans)

 Belle And Sebastian – A Little Bit Of Previous
Releasedatum: 6 mei

Al jaren behoort Belle And Sebastian tot de meest originele en creatieve bands. Met zeven leden die tal van instrumenten spelen, zijn de mogelijkheden van de Schotse band ook eindeloos. En het werd hoog tijd om dat weer eens te laten horen, want als we de soundtrack voor de film Days Of The Bagnold Summer niet meerekenen, moeten we alweer terug naar 2015 voor het laatste album van Belle And Sebastian. Unnecessary Drama was een vrolijke en energieke single, maar nog veel meer indruk maakte de gevoelige ballad If They’re Shooting At You, dat werd opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Als de rest van A Bit Of Previous ook maar een beetje van de kwaliteit van de singles heeft, is het watertanden geblazen. (Ivo Terpstra)

 Sigrid – How To Let Go
Releasedatum: 6 mei

Sigrid heeft zich de voorbije jaren razendsnel gevestigd als een bekende naam in de popmuziek. De Noorse zangeres had met de single Sucker Punch al een dijk van een hit te pakken voordat haar frisse gelijknamige debuutplaat verscheen. De grote uitdaging die haar nu rest is om te bewijzen dat ze geen eendagsvlieg is en weer een fijn album kan afleveren. How To Let Go is de lp waarmee dat moet gaan gebeuren. Haar recente duet met Griff staat daar niet op, maar met It Gets Dark, Burning Bridges en Mirror heeft Sigrid al een paar prima voorproefjes gepresenteerd. (Kasper Hermans)


 

The Black Keys – Dropout Boogie
Releasedatum: 13 mei

Het is niet lang stil geweest rondom The Black Keys. Vorig jaar bracht het duo nog het album Delta Kream, met daarop met als toonaangevende genres country en blues, uit. Een plaat die bepaald niet voor onverdeelde positieve recensies zorgde. Die (halve) misser poogt The Black Keys nu naar de vergetelheid te verbannen met een nieuwe plaat. Op basis van de eerste single Wild Child kiezen Dan Auerbach en Patrick Carney weer meer voor hun vertrouwde geluid in aanloop naar Dropout Boogie. Dat onder andere Billy Gibbons (ZZ Top) aan het album heeft meegewerkt, is vooral door de aanwezige gitaarriffs goed terug te horen. (Kasper Hermans)

 Bob Uit Zuid – Bob Uit Zuid
Releasedatum: 13 mei

Opvallende naam, opvallende titel, opvallende tekst, opvallende sound. Veel meer dan zijn single Karpervissen had Bob Uit Zuid niet nodig om aan het begin van het jaar de aandacht op zich te vestigen. Want waarom zou je rappen over je gevulde bankrekening en je drugsgebruik, als je het ook gewoon over je grote hobby vissen op karper kunt hebben? Zijn tekstuele invalshoeken (ook weer op de single Ik Huil Nooit) maken van Bob Uit Zuid een opvallende verschijning, maar laat dat geen zand in de ogen strooien: de hiphopper is een ambachtsman, schrijft alles zelf en wil alleen ‘echte’ instrumenten gebruiken. Maatje Tim Knol heeft vervolgens met de opnames geholpen. Met platenlabel Excelsior Recordings als steun in de rug is Bob ‘Uit Zuid’ Dijkshoorn vastbesloten om met zijn zelfgetitelde debuutalbum keihard door te stoten naar de top. (Ivo Terpstra)

 Florence + The Machine – Dance Fever
Releasedatum: 13 mei

Al drie nummers zijn er uitgebracht. Drie nummers waarin we de wereld van Florence Welch een beetje leren kennen. King, Heaven is Here en My Love. De muziek van Florence + The Machine is wonderlijk en sprookjesachtig, mede door de engelachtige stem van Welch. Het album gaat Dance Fever heten, gebaseerd op de ziekte choreamanie. Dit houdt in dat je een enorme drang hebt om te dansen, zo lang dat het je uiteindelijk uitput. Het kwam vooral voor aan het einde van de Middeleeuwen en het begin van de Renaissance. Florence Welch vindt het fascinerend, zo fascinerend dat ze er een album over schreef. Of we ‘Dance Fever’ krijgen, weten we op 13 mei. (Nienke Teunissen)

 Foals – Life Is Yours
Releasedatum: 17 juni

Een dansbare ode aan uitgaan, zo beschrijft Foals zijn nieuwe album. Life Is Yours is de opvolger van Everything Not Saved Will Be Lost. De Britse rockband zegt na deze plaat op zoek te zijn gegaan naar een andere manier om zich te uiten. Nu het eerste restrictieloze festivalseizoen in twee jaar in zicht is, klinkt het als de beste tijd om de plaat uit te brengen. Omdat het album pas aan het eind van de lente uitkomt, moeten we het nu nog doen met de eerder uitgebrachte singles Wake Me Up en 2AM. Als we de band moeten geloven, geven deze nummers veel voorpret voor wat nog komen zal. (Fleur Satter)