- I’m Still Here (Jim’s Tune) – Treasure Planet
Treasure Planet is een van de meer onderbelichte films in het Disney-oeuvre. Aan de soundtrack lag dat niet, want daarvoor werd John Reznik van Goo Goo Dolls ingeschakeld. De zanger had met zijn band vier jaar eerder nog het iconische Iris gemaakt voor de film City of Angels, een track waarvan de regisseurs van Teasure Planet ook nog overwogen om hem op te nemen in de film. I’m Still Here (Jim’s Tune) werd niet zo’n grote hit als die bewierookte voorganger, maar is desondanks prachtig. Reznik gaf ook aan dat het makkelijk was om dit nummer te schrijven. ‘Het was makkelijk om mij in Jim te verplaatsen. Ik voelde me ook zo toen ik zijn leeftijd had.’ (Kasper Hermans)
- Hakuna Matata – The Lion King (1994)
Wat Diep in de Zee voor De Kleine Zeemeermin is, is Hakuna Matata voor The Lion King. Het vrolijke lied wordt in de film gezongen door het stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumbaa. Zij hebben een uitgeputte jonge leeuwenwelp genaamd Simba in het midden van de woestijn gevonden en besluiten om vrienden met hem te worden. Bij hun ontmoeting willen ze graag weten waar Simba vandaankomt, maar die wil daar niks over kwijt. Timon en Pumbaa merken dat de leeuwenwelp ergens mee zit, maar stellen vast dat hij zijn verleden moet laten rusten om door te kunnen gaan en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de toekomst, want: Hakuna Matata, oftewel: ‘maak je geen zorgen’, in het Swahili. In het liedje bezingen Timon en Pumbaa kort hun levensverhalen en laten intussen aan Simba hun eigen leefparadijs zien waar ze al jaren gelukkig leven. Het door Elton John en Tim Rice geschreven liedje werd – naast de versie in de film – ook omgedoopt in een popversie die in 1994 een hit werd voor Jimmy Cliff en Lebo M. (Stef Ketelaar)
- Bambi – Love Is A Song
Love Is a Song is het openingsnummer van de Disney-klassieker Bambi uit 1942. Het lied wordt gezongen door Donald Novis en zet de toon voor het hele verhaal. De tekst van het lied lijkt simpel, maar draagt een diepere symboliek met zich mee. Het suggereert dat, net als de cyclus van de seizoenen in het bos, liefde altijd voortduurt, zelfs in tijden van tegenslag.
Gek genoeg kan deze tekenfilm ook dienen als straf, getuige het volgende verhaal: In december 2018 werd een stroper uit Amerika veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het illegaal doden van herten. Naast een gevangenisstraf van een jaar, legde de rechter hem ook nog een opmerkelijke straf op: de man moest Bambi minimaal één keer per maand bekijken tijdens zijn detentie om hem zodoende te confronteren met de gevolgen van zijn daden en hopelijk enige empathie zou ontwikkelen voor de dieren die hij had gedood. (Martijn Vermeulen)
- Hellfire – De Klokkenluider van de Notre Dame
Als rechter Frollo aan zijn lied begint, lijkt het nog alsof je met een doodnormale man die zijn leven toegewijd heeft aan god te maken hebt. ‘Beata Maria, you know I am a righteous man/Of my virtue I am justly proud.’ Maar als hij aan het biechten gaat, slaat de sfeer razendsnel om. Met een soort xenofobische redeneringen pleit hij zichzelf vrij van zijn zonden en schuift hij de schuld Esmaralda af. Ja, de Klokkenluider van de Notre Dome is een film die best ver gaat en mede door Hellfire niet zomaar het stempel ‘geschikt voor kinderen’ kan krijgen. Wat zeg je daar Frollo? ‘Now gypsy, it’s your turn/Choose me or your pyre/Be mine or you will burn.’ Yikes. Hoe dan ook en ondanks alles: een indrukwekkend lied. (Kasper Hermans)
- Hi-Diddle-Dee-Dee/An Actor’s Life For Me – Pinokkio
Waarom zou je je als schurk slecht voordoen? Je kan ook pretenderen heel leuk te zijn en zo je slag te slaan. Dat is precies wat Jantje Fatsoen doet om Pinokkio te lokken. En het werkt. Sterker nog, het werkt tot tweemaal toe. Het vrolijke wijsje, de enthousiaste bewegingen en het perspectief dat Pinokkio wordt geschetst. Als het niet allemaal uit de mond van Jantje Fatsoen kwam, dan was An Actor’s Life For Me een van de vrolijkste liedjes uit Disney-geschiedenis. Gelukkig had Japie Krekel vanaf het begin door dat dit een vos in schaapskleren was. (Kasper Hermans)
- Colonel Hathi’s March – Jungle Book
Terwijl Mowgli en Bagheera door de jungle trekken, horen ze in de verte trompetterende olifanten en stampende voetstappen. Plots verschijnt een stoet olifanten in militaire formatie, geleid door de statige maar ietwat verstrooide Kolonel Hathi. Met opgeheven slurf en strakke discipline marcheert hij samen met zijn troep, waarbij elke stap gepaard gaat met een stevig ritme.
In deze scène vol militair vertoon en humor klinkt de komische en energieke marsmelodie Colonel Hathi’s March, gezongen door J. Pat O’Malley, die ook de stem van Kolonel Hathi verzorgt. Het lied werd gecomponeerd door de legendarische Sherman Brothers, die later ook de muziek voor onder meer The Aristocats, Winnie the Pooh en Snoopy zouden maken. (Martijn Vermeulen)
- We’re Painting The Roses Red/Who’s Been Painting My Roses? – Alice In Wonderland
Tijd voor een potje kaarten. We’re Painting The Roses Red/Who’s Been Painting My Roses? is een een-tweetje tussen de schoppen 1, 2 en 3 en de hartenkoningin. Alhoewel, een een-tweetje? Heel vrolijk is de conclusie van deze korte verhaallijn niet. De eerstgenoemden zijn namelijk bezig om in de koninklijke tuinen de rozen rood te schilderen, omdat ze per ongeluk witte bloemen hadden geplant. Als de koningin achter deze blunder komt, omdat een van de rozen slecht geverfd is, dan zijn de gevolgen niet mild. Het vrolijk schilderende drietal van zoeven wordt genadeloos onthoofd. (Kasper Hermans)
- Why Should I Worry? – Oliver & Company
Van de diergerichte films die Disney heeft gemaakt, is Oliver & Company de meest ondergesneeuwde. Dat betekent niet dat het een slechte film is of dat er geen goede songs in zitten. Wat heet! Why Should I Worry? is een heerlijk liedje, gezongen door Dodger, die nadat ze samen een sliert worsten hebben geconfisqueerd Oliver probeert af te schudden. Hij laat even zien hoe bekend hij is met de straten van New York en laat z’n partner in crime razendsnel achter. Ondertussen zijn er cameo’s te over, want dit gebeurt allemaal onder het toeziend oog van diverse bekende honden, namelijk Pongo uit 101 Dalmatiërs en Jock, Peg en Snuffel uit Lady en de Vagebond. (Kasper Hermans)
- A Spoonful Of Sugar – Mary Poppins (1964)
De rijkeluiskinderen Jane en Michael Banks hebben in de speelfilm Mary Poppins uit 1964 al diverse nanny’s versleten, totdat ene Mary Poppins in hun leven komt. Niet oud en gerimpeld, maar jong en knap komt deze nanny vliegend vanuit de lucht het huis van de twee kinderen binnen. Met aan de ene hand een (pratende) paraplu en aan de andere hand een grote tas met daarin allerlei spullen. Hoewel Mary aan de ene kant lief en spontaan is, heeft ze ook een strengere kant, maar die zet ze alleen in als ze Jane en Michael iets wil bijleren. Al bij de eerste ontmoeting moedigt Mary de kinderen aan om hun kamer op te ruimen. Eigenlijk geen leuke klus, maar wanneer Mary vertelt dat wanneer je het met de juiste instelling doet, kan het nog best een leuk karweitje worden. De speelse scène wordt grotendeels gedragen door de glansrijke rol van Julie Andrews, die met veel overtuiging de rol van Mary Poppins speelt. Diezelfde rol heeft de film zelfs een aantal Academy Awards, een Golden Globe en Grammy Awards opgeleverd. (Stef Ketelaar)
- A Dream Is A Wish Your Heart Makes – Assepoester
Qua liedjes is dromen hét thema binnen Assepoester, dat geldt ook voor het prachtige A Dream Is A Wish Your Heart Makes. Een wonderschone klassieke Disney-song, waarin Assepoester haar dieren het concept van dromen uitlegt. Helaas worden die dromen vaak verstoord door de wekker, of dit geval de grote kerkklok. Het is een van de eerste vormen in Disney van foreshadowing. Niet heel veel later in de film worden de dromen van Assepoester zelf realiteit, als de goede fee alles dat ze nodig heeft voor een bezoek aan het bal van prins Charming tevoorschijn tovert. Ook die droom wordt op ruwe wijze tot halt geroepen door de tijd. Maar daarover later in de lijst meer. (Kasper Hermans)