Eerste halve finale Songfestival: Wanneer kan ik even plassen?

Vanavond kun je om 21.00 uur op NPO 1 de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival bekijken. Natuurlijk is niet iedereen is even goed ingelezen in alle inzendingen van het Eurovisie Songfestival. Hier is een wc-schema voor de mensen die vaak net gaan plassen tijdens een act die ze volgens hun vrienden écht hadden moeten zien.

Door ons artikel van vorig jaar zijn we wat actiever het songfestival gaan volgen. Toch zijn de finales altijd interessanter dan de halve finales. Elk land met een middelmatig liedje mag mee doen, dus soms is het een lange zit. Aan de andere kant is het weer leuk om de halve finales ook te volgen, zodat je een goed beeld krijgt van de inzendingen en zo een veel gegrondere voorspelling bij je vrienden kan maken wie deze editie gaat winnen.

Fear of missing out is met deze lijst dus geen probleem. Gebaseerd op diverse lijstjes ‘slechtste inzendingen’, is hier ons eigen Nieuweplaat wc-schema:

Azerbeidzjan: Aisel – X My Heart. Dit land heeft de afgelopen jaren niet hele hoge scores behaald. Daarom is er een team van topschrijvers aan de slag gegaan om een nummer voor Aisel te schrijven. Het is niet heel bijzonder, maar toch een leuk begin van de halve finales.

/PLASPAUZE 1/ IJsland: Ari Ólafsson – Our Choice. Deze 19-jarige IJslandse jongen is waarschijnlijk de saaiste jongen van heel het eiland. Als je hem knap vindt kan je blijven kijken, maar heel bijzonder is het muzikaal en tekstueel gezien niet.

Albanië: Eugent Bushpepa – Mall. Dit is een leuk liedje gezongen door een hele goede zanger. Eugent heeft in Europa al heel wat shows gespeeld en prijzen gewonnen, dus het is niet gek dat juist hij de Albanese agezant is. Hier moet je dus niet gaan plassen!

België: Sennek – A Matter Of Time. Een soort van spannend James Bond-liedje, geschreven door Sennek zelf. Het is spannend en goed, dus blijf nog even kijken. Het is maar goed dat je de eerste plaspauze al hebt gehad.

Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me. Deze zanger wordt al eens omschreven als een jonge Tsjechische Justin Timberlake. Alhoewel, dat stond op de Televisier website. Toch een enorm catchy liedje die zelfs wereldwijd op de radio zou kunnen komen!

Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old. Eigenlijk bijna een te serieus nummer voor het songfestival. Litouwen was eerder van de meer bombastischere inzendingen en stuurt nu een compleet ander soort artiest het podium op. Volgens bookmakers geen winnaar, maar wel een heel mooi liedje.

Israël: Netta – Toy. Een van de meest opvallende inzendingen, dus als je iets na te bespreken wil hebben moet je dit kijken. O ja, je pist in je broek van het lachen, dus we lassen nu ook een plaspauze in!

/PLASPAUZE 2/ Wit-Rusland: Alekseev – Forever. Je moet wel snel zijn in deze plauspauze, want Wit-Rusland heeft helemaal geen slechte inzending. Probeer dus op tijd weer terug te zijn, of zet je televisie hard genoeg.

Estland: Elina Nechayeva – La Forza. Lekker bombastisch zoals we van het Eurovisie Songfestival verwachten. In drie minuten word je overvallen door een operanummer vol passie en drama.

Bulgarije: EQUINOX – Bones. Gewoon een chille hit. Het is een beetje donker, het is een beetje minimalistisch, maar ook vet lekker.

Macedonië: Eye Cue – Lost And Found. Ook weer een leuk nummer. Het lijkt erop dat de inzendingen elk jaar serieuzer worden. En dat is niet per se erg, want waarschijnlijk hoef je op dit punt nog niet per se te plassen.

/PLASPAUZE 3/ Kroatië: Franka Batelic – Crazy. Je kunt weer even een pauze houden tijdens dit optreden. Trouwens, plaspauzes mogen ook ingezet worden om wat te drinken te pakken of de frituur aan te zetten. Dat hadden we nog niet gezegd, maar is misschien wel handig om erbij te vermelden

Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody But You. Een onwijs tof nummer. Goede stem en knappe man. In Oostenrijk al wereldberoemd, maar straks misschien ook wel wereldwijd. .

Griekenland: Yianna Terzi – Oniro Mou. En tijdens dit nummer kan je nog eens kijken of de borrelhapjes al klaar zijn. Je verstaat het toch niet, maar je begrijpt de strekking van het nummer ook wel met het laatste couplet en refrein. Geen plaspauze, want die hebben we net al gehad.

Finland: Sara Aalto – Monsters. Wow. That Fergie? De AvroTros ziet het als een teken dat ‘Monsters’ de inzending is van dit land, omdat Lordi de vorige artiest was waarmee Finland heeft gewonnen.

Armenië: Sevak Khanagyan – Qami. Je weet niet echt waar hij over zingt, maar er is wel iets aan de hand lijkt het. Sevak schreeuwt het uit in ook weer een typisch overdramatisch songfestival liedje.

Zwitserland: Zibbz – Stones. Weer zo’n modern popliedje, een beetje als Twenty One Pilots of Imagine Dragons. Maar in plaats van schreeuwerige mannen staat hier een empowerende vrouw op het podium. Hou je plas nog even op en zeg dat je straks pas wat te drinken gaat pakken; Zibbz is cool!

/PLASPAUZE 4/ Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together. Een twijfelachtige pauze. Als je een hekel hebt aan liefde en zoetsappigheid kan je nu je blaas legen, een luchtje scheppen of gewoon een leuke mop vertellen. Anders moet je lekker blijven luisteren naar de zalvende stem van O’Shaughnessy.

Cyprus: Eleni Foureira – Fuego. Doe een dansje! En niet alleen omdat de eerste inzendingen erop zitten en je mentaal helemaal gesloopt bent, maar ook omdat hier dé popqueen van Cyprus op het podium staat. Wat een chill liedje, zeg!

Was dit schema handig? Heb je op- of aanmerkingen? Ben je het ergens niet mee eens? Laat dat dan weten in de reacties, want dan nemen we dat mee voor de tweede halve finale. Fijne stoelgang toegewenst!

Door: Wessel Uphoff en Bram van der Giessen