Festival warming-up: Appelpop 2017

Wat ooit begon als een leuk feestje tijdens het Fruitcorso, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste gratis muziekfestival van Nederland: Appelpop. Zoals altijd vindt het tweedaagse festival plaats in Tiel. Dit jaar op 8 en 9 september. Het Gelderse ‘feestje’ mag dan misschien wel gratis zijn, maar Appelpop heeft wel altijd een line-up om van te smullen. Ook dit jaar! Wij hebben een aantal acts voor je op een rijtje gezet die je niet mag missen tijdens Appelpop 2017.

Rondé (vrijdag 21:55 – 22:55, Gotan-Podium)
Dit jaar was het jaar van Rondé. De band bracht hun debuutalbum uit, scoorde een vette radiohit met Naturally en was deze zomer volgeboekt met allerlei festivals. Fun fact: Rondé begon ooit als een schoolproject van de Herman Brood Academie. Met hun dansbare rock en pianoballads is Rondé een ‘project’ dat je zeker niet mag missen.

Ronnie Flex & Deuxperience Band (vrijdag 19:00 – 19:45, Hoofdpodium)
Dat Ronnie Flex meer is dan alleen ‘die andere rapper’ van Drank & Drugs, heeft ‘ie allang bewezen. Alles wat hij maakt verandert in goud (bewijs: zie de charts). Ronnie’s singles worden meer dan twintigmiljoen keer beluisterd op Spotify en zijn laatste album Rémi is een enorm succes. We kunnen wel zeggen dat meneer Flex op dit moment aan top van de Nederlandse muziekbusiness staat. Samen met zijn vaste band, Deuxperience Band, maakte Ronnie afgelopen festivalseizoen van elk optreden een enorm feest. Voor Appelpop zal hij vast geen uitzondering maken.

Coely (vrijdag 21:40 – 22:45, McBlossompodium)
Vrolijke hiphop met een vleugje soul zijn de ingrediënten van de Antwerpse Coely. Hoe je het publiek moet vermaken, weet de 23-jarige zangeres als geen ander, want in België werd ze al gekroond tot ‘Festivalkoningin’. Bovendien stond Coely in het voorprogramma van De La Soul en Kendrick Lamar. Onze zuiderburen zijn al om, nu zijn wij aan de beurt!

Gallowstreet (zaterdag 15:45 – 16.35, Gotan-Podium)
Trompet. Check! Saxofoon. Check! Trombone. Check! Drums. Check! Het twaalfkoppige orkest van Gallowstreet is een prima toevoeging aan Appelpop met hun instrumentale act. Geen genre is hen te moeilijk; hiphop, house en dance worden met gemak omgetoverd in de funky sound van de muzikanten. Het Gotan-podium wordt door Gallowstreet rond kwart voor drie omgetoverd tot een groovy club.

Bazart (zaterdag 19:50 – 20:45, Gotan-Podium)
Coely is niet het enige Vlaamse hoogtepunt op Appelpop dit jaar. De vijf mannen van Bazart zijn ook van de partij. De band brengt geen hiphop, maar vernieuwende indiepop. En vernieuwende indiepop is lastig tegenwoordig, maar toch is dat Bazart goed gelukt. In hun thuisland scoorde ze een aantal top tien-hits. Het vijftal maakt heerlijk zweverige indie met zacht en schattig Vlaams gezang.

Teske (zaterdag 16:45 – 17:25, McBlossompodium)
Vlogger, blogger, Instagram-koningin én zangeres Teske is misschien wel de meest verassende act van het festival dit jaar. Door haar succesvolle YouTube-carrière, sleepte de 22-jarige vlogger een platencontract binnen. Met Mr. Polska scoorde Teske de hit Samen en haar solo-ep staat vol met mierzoete en schattige popliedjes als Oesters & Champagne. Of ze drie kwartier lang het publiek van Appelpop mee kan krijgen, is nog maar de vraag. Aan Teske haar succes ligt het in ieder geval niet, want haar twee concerten in TivoliVredenburg vorig jaar verkocht ze in minder dan twee dagen uit.

Boef (zaterdag 20:50 – 21:20, McBlossompodium)
Van ruziezoekende underground-rapper naar hitmaker. Rapper Boef verraste dit jaar heel Nederland met zijn singles Habiba en Slapend Rijk, afkomstig van zijn debuutalbum. Nee, de Nederlandse (inmiddels) lieveling van Algerijnse afkomst is geen underdog meer, maar een artiest die we zeer serieus moeten nemen. Met zijn controversiële teksten is Boef een frisse toevoeging aan de line-up van Appelpop.

Dool (zaterdag 14:00 – 14:40, McBlossompodium)
Heel Nederland heeft Ryanne van Dorst in de harten gesloten. Behalve haar ontzettend droge humor en steengoede docu’s, is Rianne ook nog eens muzikaal. Met haar nieuwe band Dool speelt ze dit jaar om 14:00 uur op het McBlossompodium tijdens Appelpop. Wie denkt dat je tijdens het optreden van Dool een vleugje Elle Bandita kan verwachten, heeft het mis. Dool is duitstere gitaarrock, bijna metal. Een must see voor alle rockliefhebbers.

De Jeugd Van Tegenwoordig (zaterdag 23:00 – 00:00, Hoofdpodium)
Hoe origineel de woordgrap (niet) meer is, zo heel jeugdig is De Jeugd Van Tegenwoordig niet meer. Maakt dat wat uit? Absoluut niet! Want de dertigers – ja oké, dertig is nog steeds jong – weten nog steeds van elk optreden een gekkenhuis te maken. Ook niet heel moeilijk als je naar de hits kijkt van De Jeugd: Watskebeurt, Sterrenstof, Manon, Get Spanish en ga zo maar oneindig door. Dit jaar sluiten ze Appelpop af. Losse voetjes bij het publiek en hysterie op het podium gegarandeerd.