Festival Warming-up: Lowlands

Praten over de tegenvallende kaartverkoop van Lowlands is zich de laatste jaren tot een nationale sport aan het ontwikkelen. Dat het allemaal aan de line-up zou liggen gaat er voor ons van Nieuweplaat niet in: daar is al jarenlang echt helemaal niks mis mee. Bovendien is de prijs gedaald (10 euro, toch zeker drie biertjes meer), en er zijn nog kaarten, dus werkelijk niks zou je moeten tegenhouden om te gaan. En als je dan toch gaat, zou je echt eens moeten overwegen om naar de volgende artiesten te gaan kijken.

Een opmerking vooraf: wat er donderdag, vrijdag of zaterdag ook mag gaan gebeuren, zorg voor een goed ontbijt zondag en ga ervoor. De programmering voor de laatste dag is zeer de moeite waard: een toonaangevend klassiek componist inclusief compleet ensemble om mee te beginnen, aansluitend een cabaretier in de Alfa, en daarna maar als een gek rond gaan rennen en raken wat je raken kan. Want: Eagles of Death Metal, Anderson .Paak, Mick Jenkins, The Last Shadow Puppets, Kaytranada, Foals en LCD Soundsystem, en vele anderen.

1. LCD Soundsystem
Terwijl LCD Soundsystem volstrekt terecht wordt aangekondigd als headliner door Lowlands, heeft een aanzienlijk deel van de bezoekers vermoedelijk nog nooit van deze act gehoord. De band is niet bepaald een commercieel succes en echte hits hebben ze niet, maar het is veelzeggend dat ze – zonder een nieuw album en na vijf jaar bijna complete stilte – dit jaar toch geboekt worden voor grote festivals als Coachella en Lollapalooza. Het is moeilijk om LCD Soundsystem te duiden: er zit teveel disco en electronica in om het rock te noemen, en het is veel te dansbaar voor het label indie. Hun eclectische stijl heeft ertoe geleid dat we gerust mogen spreken over een band met een cultstatus, die bovendien de afgelopen maanden opnieuw heeft laten zien dat ze in staat zijn om een zeer aantrekkelijke live-act neer te zetten. Gaat dat zien!

2. Foals
Er ontstaat hier een probleem: het is vrijwel onmogelijk om zowel Foals als LCD Soundsystem te zien op de zondag van Lowlands. Het moet wel een onoplettendheid geweest zijn van een programmeur, maar feit is dat de acts elkaar overlappen en ook op aanzienlijke afstand van elkaar staan op het terrein. Een moeilijke keuze, maar ook Foals zal niet teleurstellen. De meeste mensen zullen de band kennen van het zeer pakkende, maar ook zeer atypische liedje My Number. Hoewel er in dat liedje typische Foals-elementen zitten (namelijk het continue dempen van gitaarsnaren), zijn de meeste nummers die je live zult horen harder en agressiever. Eerlijk is eerlijk, Foals is niet de meest verrassende act van Lowlands – meer een huisband, eigenlijk. Maar de mannen zijn er live alleen maar op vooruit gegaan en zullen het publiek op de laatste festivaldag met nummers als What Went Down en Inhaler hun laatste restje energie ontnemen. Dat lieten ze al zien in de HMH afgelopen februari, en dat zullen ze nu ook doen.

3. Anderson .Paak & The Free Nationals
Als Dr. Dre vertrouwen in je heeft, dan betekent dat wel wat. Het betekent in ieder geval dat je in een zelfde rijtje staat als onder andere Eminem en Snoop Dogg. Dre’s nieuwste beschermeling heet Anderson .Paak (die punt hoort) en hij maakt funky hiphop die momenteel uniek is in zijn soort – de enige vergelijking die nog ergens op slaat is die met Frank Ocean. Hij combineert rap moeiteloos met zang en live drumt ‘ie er ook nog bij. De opwinding rondom zijn persoon was al voelbaar op North Sea Jazz, waar hij een energieke act van jewelste neerzette en geen enkel moment teleurstelde. Overigens verscheen Anderson .Paak ook op het nieuwe, heel fijne album van de Canadese belofte Kaytranada, die een paar uur na Paak een optreden geeft. Wij voelen een gastoptreden aankomen!

4. Kamasi Washington
Kamasi Washington doet de saxofoonpartijen op Kendrick Lamar’s album To Pimp A Butterfly, en werkte reeds samen met grootheden als Herbie Hancock, Lauryn Hill, Snoop Doog, Chaka Khan en Thundercat. Washington mengt zich graag in verschillende genres en is niet zo makkelijk in één hokje te plaatsen. Het nummer Change of the Guard heeft veel van bovenstaande genre-elementen in zich en is een aanrader om kennis te maken met deze veelzijdige held én zijn band. De warme, rijke klanken van de blaas- en strijksectie, het gospelkoor op de achtergrond, de improvisaties op piano en het diepe geluid van Washington’s saxofoon maken samen een warm bad. Stel je eens voor hoe dat live klinkt en wat een genot het is om naar deze (improviserende) muzikanten te kijken, inclusief de imposante verschijning van Washington zelf met zijn weelderige kapsel en Afrikaanse gewaden. Ook dat Afrikaanse is trouwens een invloed in zijn muziek. Nog een extra puntje voor veelzijdigheid. Jij weet nu waar wij zaterdag aan het einde van de middag te vinden zijn.

5. Recondite/The Black Madonna
Zaterdagnacht is het keiharde keuzes maken met Recondite en The Black Madonna op dezelfde tijdstippen op verschillende locaties (hoewel deze relatief dicht bij elkaar liggen). Beide kunnen worden bestempeld als techno producers, maar ze doen wel heel andere dingen. Afhankelijk waar je van houdt, is de keuze misschien dus niet zo moeilijk. De in Chicago levende Marea Stamper, a.k.a. The Black Madonna, valt als vrouw natuurlijk sowieso op in een door mannen gedomineerd muziekgenre. Maar dat is niet het enige: ze houdt er een houding en visie op na die niet gebruikelijk is. Zo is ze van mening dat techno best wat Patti Smith kan gebruiken en toegankelijker mag worden voor meer verschillende soorten mensen. Ook danst ze meestal gedurende de hele set enthousiast mee en maakt ze contact met het publiek. Hoe anders is dat bij de Duitse producer Recondite, die rustige, diepe techno maakt en melodische soundscapes prefereert boven beats. Zijn track Levo geeft een behoorlijk beeld van wat je kan verwachten.

Kom in de stemming met de spotify-lijst van Festileaks: