Firebeatz: Klaar om de wereld te veroveren

Als Nederland (naast kaas, slecht bier en tulpen) ergens om bekend staat is het wel belachelijk veel top dj’s afleveren. Of we het nu over Tiesto hebben, Martin Garrix of Armin van Buuren… allen hebben een plaatsje in de beroemde (en beruchte) DJ Mag. Een naam die daar ook al een aantal jaartjes te vinden is, is die van Firebeatz. We spraken het immer sympathieke duo Tim Smulders en Jurre van Doeselaar in hun studio over hun eigen label Ignite Recordings, ADE en ehh… paprika’s.

Ik heb jullie documentaire bekeken, waarin jullie terugkijken op jullie tijd op de Rockacademie. Hoe voelde dat? Zeker aangezien jullie toch een van de bekendste exportproducten zijn.

Tim: Zeker van degenen die het afgemaakt hebben (lacht). Het was een fijn gevoel om toch even terug te kijken waar het begonnen is, samen met Robin, een leraar van ons in het eerste jaar. Hij gaf ons zoveel support, we hebben nog steeds contact met hem.

Jurre: Het was ook ideaal. Vanaf het tweede jaar begonnen we al flink met toeren en daarvan uit konden we dat meenemen in onze competenties. En achteraf is het ook heel fijn dat we wel een papiertje hebben dat we onze opleiding afgemaakt hebben.

Jullie hebben de laatste tijd niet stil gezeten. Jullie hebben zelfs een eigen label opgericht.

Tim: Het was een makkelijke beslissing, aangezien de mogelijkheid er lag. Ons contract bij Spinnin’ was afgelopen. We hebben zoveel ervaring opgedaan in het dancelandschap, dat we echt de stap wilden maken naar een eigen imprint, nog meer naar onze eigen sound. Dat we ook echt de vrijheid hebben in ons eigen geluid en de planning van de platen. En ook om zo onze ervaring te delen met talenten die nog geen platform hebben om hun muziek uit te brengen.

Dit betekent dus volledige artistieke vrijheid?

Jurre: Ja, klopt. Dat is ook iets wat we erg belangrijk vonden. Wij bepalen echt alles. Welke plaat er uit komt, wanneer, we kunnen sneller inspelen op de trends in de muziekwereld. Ook met wie we samenwerken wordt zo nog makkelijker te bepalen dan voorheen. Ook omdat we natuurlijk nu nog sneller kunnen inspelen op de trends in de muziekwereld.

De keuze viel op Armada, waarom?

Tim: We hebben natuurlijk een rondje gedaan bij verschillende labels, alleen de keuze van Armada was het meest logisch. We kenden ze natuurlijk al een aantal jaren; we zagen ze regelmatig op tours en evenementen. Dus het contact was makkelijk gelegd. Ook hun benadering naar ons was erg positief.

Jurre: We hebben zolang bij Spinnin’ gezeten dat het ook goed was om even een nieuwe, frisse doorstart te maken.

Tim: En dat doen we dan meteen bij de concurrent (lacht).
Jullie hadden het net al even over nieuwe talenten. Kunnen jullie daar al meer over vertellen?

Tim: We hebben inderdaad al wat dingen liggen.

Jurre: En we zijn al begonnen natuurlijk met onze plaat met Vertel (Till The Sun Comes Up, red.), een super getalenteerde zangeres uit Amerika. De plaat had zijn première op EDC Las Vegas. Fantastisch, aangezien dat haar eerste echte optreden was. Voor ons was het gewoon heel gaaf dat we haar zo’n podium kunnen bieden en hoe zij daar van geniet.

Tim: En dat ze voor de eerste keer op de radio werd gedraaid, was ook echt bijzonder voor haar. Als je het dan over support hebt voor talenten, is dit wel het summum. Zij heeft een boost en wij kunnen genieten van de kwaliteiten van zo’n talent. Het doel van ons label is eerst zelf nog eigen materiaal uit te brengen, voornamelijk het eerste half jaar aangezien we een tijdje niets hebben uitgebracht. Dan volgen de tracks van de talenten.

Zoals je zei, het was op producegebied een tijdje rustig rond Firebeatz. How come?

Jurre: Klopt, een bewuste keuze met de voorbereidingen op het label. Verder hadden we vorig jaar heel lange studio sessies in L.A., waaronder onder andere de plaat met Vertel is uitgekomen, waarmee we wat terugkeerden naar onze houseroots. Bij Spinnin’ waren we op het einde ook een beetje aan het zoeken, welke kant gaan we op. De sound veranderde natuurlijk ook bij Spinnin’, het ging meer naar de tropical house en deep house. De platen die wij hadden liggen pasten ook meer goed daarbij. Waardoor we nu de gelegenheid hebben liggen om die uit te brengen.

De sound van Firebeatz is altijd al heel divers geweest, met heel veel verschillende invloeden. Hoe zouden jullie die sound typeren?

Tim: Wij zijn twee jongens met heel verschillende achtergronden in de muziek. Waar Jurre wat meer in de melodische house zat en ik meer in de drum & bass en hip hop hebben we die lopen combineren, wat je ook terug hoort. Wat Ignite betreft; als je kijkt naar de Firebeatz-singles proberen we altijd veel met vocalen te werken, terwijl onze clubplaten veel heftiger en rauw zijn. Pak dan steekwoorden als The Prodigy en je krijgt een mooi beeld.

Het is een bevoorrechte positie waarin jullie zitten, zeker nu met jullie eigen label. De luxe om te doen waar je zin in hebt.

Jurre: Absoluut. In het begin kregen we wel eens te horen; ‘Jullie moeten voor één sound gaan kiezen en daarvoor gaan.’ We zijn heel blij dat we dat nooit hebben gedaan, zeker nu je ziet dat de markt momenteel veel meer open is. Iedereen maakt gewoon wat hij leuk vindt. Veel producers maken tracks in meerdere stijlen, wat denk ik alleen maar goed is voor de hele dance-industrie.

Het binnen de hokjes denken is verleden tijd?

Tim: Ja, als je in de studio zit en je hebt het gevoel: ‘Ik moet dit maken’, komt dat het creatieve proces niet ten goede.

De agenda van Firebeatz zit momenteel bomvol. Echter, buiten ADE vinden we weinig Nederlandse bookings. Van heimwee hebben de heren geen last.

Tim: Naar ADE kijken we heel erg uit. We hebben wat op touw gezet met Kultivate (Nederlands kledinglabel) wat betreft merchandise. En natuurlijk hebben we ons eigen evenement, Firebeatz and friends. Een hele avond lang gaan we back-to-backsessies doen met bevriende artiesten.

Jurre: Een ouderwetse clubavond (lacht).

Tim: We doen dit al een aantal jaren, met namen als Martin Garrix, Hardwell en Lucas & Steve in het verleden. Dit jaar hebben we ook echt weer een heel vet programma in petto.

Zijn er eigenlijk nog namen die op jullie wishlist staan qua samenwerking?

Tim & Jurre: The Prodigy. (Zeggen beiden zonder twijfelen)

Overtuigend, is dat de invloed van de Rockacademie?

Jurre: Misschien, maar meer onze eigen invloeden. Dat hebben we altijd al heel interessant gevonden. Ook artiesten als the Chemical Brothers.

We horen het de laatste tijd veel, artiesten die last krijgen van het vele reizen en stoppen met optreden, zoals Avicii. Jullie zijn continu onderweg. Hoe gaan jullie daar mee om?

Tim: Kijk, Nederland is nog steeds ons thuis en we proberen zoveel mogelijk naar huis te vliegen, om ook tijd in de studio rond te brengen. Maar we moeten het goed plannen, na veel reizen ga je het gewoon merken, dan ga je van jetlag naar jetlag. We sporten ook genoeg, en letten ons op leefpatroon. Als je dat niet gaat doen kan dat ook wel, alleen dan ben je binnen vijf jaar klaar. We zijn ook geen twintig meer en we willen dit nog wel even blijven doen.

Waar willen jullie binnen vijf jaar staan?

Jurre: Het zou heel mooi zijn als we met echt onze eigen show de wereld mogen rondreizen a la Armin Only. En natuurlijk dat Ignite Recordings echt lekker loopt, zowel qua eigen releases als talenten die zijn doorgestroomd.

Tim: En een album… of twee, als we het over vijf jaar hebben (lacht).

Om af te sluiten; jullie reizen met zijn twee heel de wereld rond, jullie kunnen vast wel een leuke anekdote over elkaar vertellen.

Tim: Jurre roept heel vaak dat hij allergisch is voor paprika, maar dat is onzin, hij lust het gewoon niet (lacht).

Jurre: Tim moet altijd plassen, net voor de set.

Tim: Ja, en dat altijd al zo’n 8 jaar.(lacht)

Jurre: Iedereen helemaal in de stress, omdat Tim even moet plassen.


Firebeatz and Friends vindt op 21 oktober plaats in Jimmy Woo
https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/festival/events/

    Wat vind jij van deze plaat?