Hitsingle Teach Me How To Dance With You was eigenlijk een introductieplaatje

Met singles als Teach Me How To Dance With You en Walk On Water zorgde Causes voor hoge verwachtingen voor hun debuutalbum. En die verwachtingen maakten ze meer dan waar, volgende de recensie van deze site. Het is hoog tijd voor een gesprekje met de zanger, en songwriter van Causes, Rupert Blackman.

In Nederland is het album Under Bridges That You Built For Me al weer een paar weken uit, maar in Engeland is de releasedatum nog niet duidelijk. Dit komt volgens Blackman omdat de band bij twee verschillende platenmaatschappijen getekend heeft en de Benelux ver op de rest van de wereld vooruitloopt. ‘We moeten eerst bekender worden in andere landen, voordat we een album releasen’, zegt Blackman in aan de telefoon. Hij heeft zijn songwritingsessie onderbroken om de telefoon op te nemen, maar is gelukkig niet geïrriteerd. In maart zal Teach Me How To Dance With You uitkomen in Engeland, maar Blackman heeft nog geen flauw idee over hoe de single ontvangen wordt. Ondergetekende meldt dat ze het een ontzettend leuk nummer vindt en het vast wel goed zal komen, Blackman stemt in en zegt dat ik vast en zeker representatief is voor heel Engeland.

Volgens de zanger zit er wel een verschil tussen Nederland en Engeland: wat het hier goed doet, hoeft niet meteen ook in Engeland een hit te worden. Daarom is ook met zorg gekeken naar welke single in welk land uitgebracht zou worden en werd To The River als eerste single in Engeland uitgegeven, terwijl TMHTDWY in Nederland als eerste verscheen. Dit nummer zou een goede introductie van Causes zijn; een soort samenvatting van wat ze precies zijn en hoe ze klinken. In die anderhalf jaar dat ze voor het eerst kwamen met hun sound, is er niet veel veranderd. Het is volgens Blackman misschien iets minder fresh, maar hij gelooft er nog steeds in.

In Nederland gaat Under Bridges That You Built For Me als een speer. Bij meerdere zenders album van de week, nummer 1 in de hitlijsten en positieve reacties: Blackman is zeer tevreden. ‘We hebben het al een tijdje af, maar ik ben erg blij dat iedereen het kan horen!’ Dat lange wachten tot het uitbrengen van een nieuw album heeft te maken met de markt, volgens Blackman zat die namelijk een halfjaar geleden nog niet te wachten op een album van Causes. In de tussentijd hebben ze echter singles uitgebracht, hun gezichten op tv laten zien, optredens gedaan en voilà, toen wilde het publiek wél een album van Causes zien.

TMHTDWY heeft een groot aandeel gehad in het succes van het debuutalbum van de groep, het nummer is immers wat het balletje aan het rollen heeft gebracht. ‘Het was extreem succesvol. Het heeft dubbel platina gekregen, wat best zeldzaam is voor een single in Nederland. Dat opende de deur tot alles eigenlijk. Ik had niet verwacht dat het zo’n succes zou zijn, het was eigenlijk bedoeld als een introductienummer.’

Ook al was het maar een introductieliedje, toch zorgde het nummer voor immens succes. Toch is het niet de favoriete track van Blackman, die eer is namelijk voor Sparrows. ‘Ik weet niet waarom ik dit liedje het leukst vind; het is gewoon erg leuk om live te spelen. Als ik het album niet had geschreven, dan zou dit het nummer zijn waar ik het meest naar zou luisteren. Dit liedje zou op repeat staan.’ Het geheim van een goed nummer als Sparrows of TMHTDWY is duidelijk, volgens Blackman. ‘Je moet je het kunnen herinneren, het moet je grijpen en bij je blijven. Als je de tekst en de melodie zo weet te combineren dat ze dat allebei doen, dan denk ik dat je op de goede weg bent.’

Het telefoongesprek komt op zijn einde, maar Blackman benadrukt nog wel dat hij ontzettend tevreden is met wat Causes bereikt heeft in 2015. Hij heeft het idee dat wanneer je succes groeit, je te weinig achteromkijkt naar wat je hebt bereikt en te veel naar de toekomst en toekomstige doelen kijkt. Het is verstandig om soms gewoon even te stoppen en te kijken hoe dingen gaan. En op dit moment gaat het geweldig. Dit is nog maar het begin en de zanger kijkt uit naar de toekomst, waar iedere dag hopelijk iets succesvoller wordt. De fans van de band moet Blackman toch teleurstellen: een nieuw album wordt niet voor 2017 verwacht.