In Memoriam – Roy Hargrove (1969-2018)

Afgelopen zomer speelde hij nog met zijn kwintet op het North Sea Jazz Festival. Hoewel hij al sinds 2009 geen studioalbum meer had uitgegeven, bleef hij al die tijd wel nieuwe muziek schrijven. Alleen live kon je Roy Hargrove horen en daar kwam zijn muziek ook het meest tot zijn recht. Hij was een entertainer, iemand die de jazz gemakkelijk wist over te brengen op zijn publiek. En natuurlijk altijd met zijn kenmerkende sneakers en zonnebril.

Roy Hargrove werd door critici gezien als een van de belangrijkste moderne jazzartiesten. Hij was een echte hard bop trompettist, maar zocht ook muzikale grenzen op door jazz met funk, soul en hiphop te vermengen. Onder The RH Factor bracht hij in 2003 de plaat Hard Groove uit, een ware klassieker met gastrollen voor grote namen als Q-Tip, Erykah Badu en D’Angelo. Of anders de plaat Habana uit 1997, waarvoor hij een groep latinmuzikanten om zich heen had verzameld. Hij won er een Grammy mee.

In de afgelopen jaren ging Hargrove fysiek snel achteruit als gevolg van een nierziekte. Op 2 november overleed hij in het ziekenhuis, waar hij lag voor een nierbehandeling, als gevolg van hartfalen, pas 49 jaar. Zijn klasse en passie zullen echter voortleven en vele jonge jazztrompettisten blijven inspireren hun eigen verhaal te schrijven.