Wij weten wie het Eurovisie Songfestival 2019 gaat winnen!

Net als vorig jaar zijn wij vrij zeker van de winnaar van deze editie. De halve finales liegen er niet om, dit is de aller ‘valste’ editie van het Songfestival ooit. Misschien wel net zo vals, als een host als Israël die komt met het thema ‘Dare To Dream’. Het ligt er dus zo dik bovenop, dat wij het volgende durven te voorspellen:

De hoogste noot
Operazangers zijn niet nieuw op het hysterische liedjesfestijn, maar Australië brengt het dit jaar wel naar een hoog niveau. Letterlijk. Kate van down under zwaait met haar twee achtergrondzangeressen tientallen meters boven de grond aan een stok. Als een gek worden ze heen en weer gezwaaid en dat klinkt heel eng, maar op tv ziet het er enig uit. Kate is net een echte Disney-prinses en zingt ook nog eens heel goed.

Lekkerste hapje
Het lekkerste hapje komt uit Italië. Nu is de Italiaanse keuken sowieso iets wat moeilijk is te weerstaan, maar het is vooral de Italiaanse inzending waar je van gaat watertanden. Mahmood heet ‘ie. Maar even; kijk die armen, die oorbel, die zoenbare lippen en die blik! Ugh die blik. Geen tagliatelle Carbonara die daar tegenop kan.

Dikste beats
De meest heftige inzending van dit jaar komt van IJsland. Zoals de Zweedse commentator tijdens de halve finale al aangaf: “It’ll make Lordi look like little angels.” Zelfs als de andere acts niet zo soft waren geweest, wint deze Rammstein meets Depeche Mode, meets 50 Shades Of Gray, met gemak de categorie Dikste Beats.

De daddy-award
Ben je op zoek naar iemand die je studieschuld af kan betalen? Zoek dan niet verder. Deze ultieme dad komt uit voor San Marino, is eigenlijk Turks en heet Serhat. Hij zong tijdens de halve finale ook wel vals, maar dat maakt voor de categorie ‘Daddy’ natuurlijk niks uit. Say Ja Ja Ja tegen een gespekte bankrekening!

Queen of Pop
Die titel kan er maar voor eentje zijn en dat is Madonna. “Wat heeft Madonna dan met het Songfestival te maken?”, vraag je je nu af. Nou, helemaal niets. Toch treedt de Queen of Pop vanavond op. Naar verluidt legde de organisatie meer dan een miljoen euro neer om Madonna te laten zingen tijdens de finale. Zou leuk zijn als ze een gouwe ouwe zingt vanavond of zo’n heerlijk rebels politiek statement.

Zwoelste blik
Was er niet zo’n gezegde over mannen met grote schoenen? Des te bijzonderder is het dat zanger John Lundvik met zijn Too Late For Love ook nog eens zijn zwoele blik in de strijd gooit. Zelfs als Samwell van What What (In The Butt) mee had gedaan, had hij in deze categorie nog geen schijn van kans gehad. Naast dit heeft John uit Zweden overigens ook écht soul. En verdorie een goede stem!

Dé winnaar
Wie de winnaar is? Duncan, duh. Onze Duncan. Afgelopen jaren wonnen we ‘net’ niet, maar dit jaar gaan we écht winnen. Mocht Nederland winnen dan is dat de eerste keer sinds Ding-A-Dong uit 1975, dus het wordt wel weer eens tijd. Op dit moment staat de winkans van zijn liedje Arcade op bijna 50 procent bij de bookmakers. Veel druk op Duncan, maar onze nachtegaal gaat heel Europa en Australië én Israël inpakken. DunCan do it!

Beluister hieronder alle (halve) finalisten van het Songfestival van dit jaar:

Door: Wessel Uphoff en Bram van der Giessen