WK Nieuweplaat: Japan – J-pop, J-rock en J-hiphop

Anime, sushi, kimono’s, bizarre reclamespotjes en beleefdheid: dit zijn allemaal dingen die wij spontaan associëren met het woord ‘Japan’. En dat laatste bewees het Japanse WK-voetbalteam wel toen ze uitgeschakeld werden door België. Zij lieten hun kleedkamer spic en span achter, vergezeld met een bedankbrief in het Russisch. Klasse! Maar Nieuweplaat is natuurlijk op zoek naar alles wat met muziek te maken heeft. Wij kijken verder dan alleen naar enorme groepen als AKB48. Wat heeft het land qua muzieklandschap nog meer te bieden?

Als je alle muziekgenres met een “J” ervoor opschrijft, heb je in principe alle succesvolle genres van Japan in je hand. J-pop, J-rock en J-hiphop domineren de hitlijsten.

Pop/elektro

Mooie producties, kleurige karakters en strakke choreografie. Net als in Korea zit Japan vol met girl- en boygroepen die samen zijn gebracht door een talentenbureau. AKB48 is een goed voorbeeld. 48 meisjes die allemaal onderdeel van de groep zijn en als ze te oud worden, gaan ze ‘afstuderen’ en worden ze ‘aangenomen’ door een andere popgroep. En zo gaat het maar door, zodat de groep voor altijd blijft bestaan.

De J-popgroepen van vandaag zijn onmiskenbaar geïnspireerd door het gigantische succes van K-pop en heeft in de laatste paar jaar veel meer nadruk gezet op flashiness en stoerheid. Hiervoor was het zo dat J-pop vooral gebaseerd was op schattigheid, oftewel de kawaii-factor. Hoewel dit nog bestaat, domineren deze groepen niet langer de charts meer.

AKB48 is tegenwoordig van hun kawaii-karakter afgestapt en meer de kant van een stoere uitstraling opgegaan om met de trend mee te gaan.

DA-ICE is een bekende jongensgroep die ook meer de stoere kant op is gegaan. Deze videoclip is een prima voorbeeld van de strakke choreografie, de mooie productie qua beeld en geluid en natuurlijk, hoe perfect de mannen er zelf uit zien. Dit is nog een kenmerk van J-pop (en ook K-pop): iedereen ziet er perfect uit.

J-rock en J-metal

Hoewel het iets meer naar de achtergrond is geplaatst, is J-rock nog steeds een grote trekker in Japan. Veel actievolle animeseries gebruiken J-rockliedjes voor een geanimeerde intro’s. J-rock was vroeger vooral gebaseerd op wat wij kennen als alternative rock, veel akkoordenprogressies en liedjes over liefde en verdriet. Tegenwoordig is J-rock meer de kant op gegaan van nu-metal.

Deze metalband bestaat alleen maar uit vrouwen. En ze zijn niet de enige. Japan houdt er van om opmerkelijk uit de hoek te komen; met het succes van BABYMETAL begonnen andere talentenbureaus met het samenstellen van meidenmetalgroepen; Aldious is hier een populaire van.

Wanima blijft als band wel bij de roots van J-rock. Als je het vergelijkt met Aldious, dan zie je het verschil wel.

J-Hiphop

Hiphop is zeker een nieuweling wat betreft muziek in de Japanse charts. J-hiphop is direct beïnvloed door oldskool hiphop, hoewel er nu veel meer acts zijn die beïnvloed worden door moderne western hiphop. Artiesten mixen zowel Japanse als Engelstalige teksten in hun tracks.

DAOKO is zeker wel de Nicki Minaj van Japan. Gekleurde pruiken, aparte make-up en bizarre liedjes.

Ludiek

En als we toch over Japanse muziek schrijven, moeten we het toch hebben over de welbekende Vocaloids. Dit zijn muziekprogramma’s waar jij een synthetische stem in jouw eigen gecomponeerde muziek kunt integreren. De meest bekende hiervan is natuurlijk Hatsune Miku: de turquoise schoolmeisje met paardenstaartjes. In de video hieronder zie je Miku in concert.

Benieuwd naar de muziek van andere WK-landen? Gisteren was het de beurt aan Kroatië.