WK Nieuweplaat: Marokko – De ‘King of Raï’ en een Songfestival queen

Ondanks een supportende Louis van Gaal ging het WK dit jaar niet over rozen voor Marokko. Het land van Ali B en baklavas won geen enkele wedstrijd en is daarom niet door naar de finales – logisch -. Niet iets om trots op te zijn, maar als het gaat om muziek mogen ze dat zeker wel zijn. Die is namelijk heel authentiek en toch modern.

Saad Lamjarrad
Op dit moment worden de Marokkaanse hitlijsten gedomineerd door Saad Lamjarrad. Niet alleen is de zanger een plezier voor het hoog, al zijn singles veranderen in goud. Saad deed in 2013 mee aan de Super Star, een talentenshow op de Arabische televisie waar hij als tweede eindigde. Sindsdien gaat het hard. Zijn album Wala Aalik en een handvol singles bereikte al de #1-positie.

Saad gaat dus lekker, en dat voor iemand die een rechtszaak boven zijn hoofd heeft hangen. Niet zomaar eentje, want de hij wordt beschuldigt van seksueel misbruik bij een jongere vrouw. Zijn fans moeten daar alleen niets van weten, want Saad’s populariteit wordt alleen maar groter. Met Ghazali staat ‘ie op dit moment op nummer twee in de Marokkaanse top 40. De clip van de single is al bijna honderd miljoen keer bekeken.

Khaled
Iemand die al ongekend succes boekte toen Saad nog in de luiers zat, is de 58-jarige Khaled. Nou ja, of Khaled echt Marokkaans is, zijn de mening nog al over verdeeld. De in Algarije geboren zanger werd een paar jaar geleden door Koning Mohammed VI benoemd tot staatsburger van Marokko. Heel noord-Afrika was in rep in roer.

Anyway, Khaled blijft door iedereen geliefd. Zijn populariteit heeft ervoor gezorgd dat hij de King of Raï wordt genoemd. Rai is een Arabische volksmuziek die terug te horen is alle twaalf de albums van de Arabische Elvis. Wellicht ken je wel één van zijn singles. Aïcha bereikte namelijk in 1996 de top 10 in Nederland. Tegenwoordig houdt Khaled zich relevant door de Raï-muziek te mixen met een hip sausje. Zijn megahit C’est la vie is daar een goed voorbeeld van.

DJ Kayz
Het leuke is aan alle jonge artiesten uit Marokko is, is dat ze allemaal hun muzikale roots behouden. Hoe 2018 het ook klinkt, er is altijd iets Marokkaans te horen. Zo ook bij DJ Kayz (lees: Kees). Kayz is een beetje zoals DJ Khaled. Ook hij werkt samen met de hotste artiesten en ook Kayz schreeuwt zijn eigen naam in de intro. Zijn gloednieuwe album En Famille kwam twee dagen geleden uit.

Samira Said
De mannen mogen dan misschien de hitlijsten in Marokko domineren, Samira Said mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Samira deed in 1980 mee als eerste en gelijk laatste inzending van Marokko voor het Eurovisie Songfestival. Met het liedje Bitaqat hob bereikte ze de achttiende plek. De nog steeds prachtige 60-jarige popster heeft al 43 albums uitgebracht. 43?! Ja, dat lees je goed. En voor een nog meer shocking-effect; elke album bereikte de top vijf in Marokko.

Van de week schreven we over de muziek uit het land van WK-deelnemer Colombia. Dat verhaal lees je hier!