WK Nieuweplaat: Colombia – Swingend & Spaanstalig

Spaanse teksten, swingende deuntjes en een WK lied, dat is zo ongeveer een samenvatting van de muziek van Colombiaanse artiesten. We kennen natuurlijk allemaal Shakira en naast deze vrouwelijke ster kent de Colombiaanse muziekindustrie veel mannelijke sterren. Denk bijvoorbeeld aan de tegenwoordig populaire J Balvin en Juanes, die in de zomer van 2006 een nummer uitbracht dat ook een hit werd in ons kikkerlandje. Wat heeft het land nog meer te bieden op muzikaal gebied?

J Balvin
Sinds kort zijn we in de ban van J Balvin. De 33-jarige begon zijn muzikale carrière in een rockbandje op de middelbare school. Ondertussen horen we vooral latin-pop en reggaeton van hem. Hoewel hij al een tijd actief is, kent het grote publiek hem nog niet zo lang. In Nederland brak hij door met het nummer Mi Gente dat hij samen maakte met de Franse Willy William maakte.

Dit jaar is hij al heel druk bezig geweest. Zo bracht hij het popnummer Familiar uit met niemand minder dan Liam Payne en kwam hij enkele weken geleden nog met het rustigere Karma. We kunnen niet anders zeggen dan dat J Balvin tot nu toe goed bezig is en hopen dat we binnenkort nog meer swingende tracks van hem krijgen te horen krijgen.

Shakira
Met uitstek de koningin van de Colombiaanse muziek: Shakira. En wat een mooie link heeft ze met het wereldkampioenschap voetbal: in 2010 verzorgde zij het WK-nummer Waka Waka voor de Zuid-Afrikaanse editie. Maar we kennen haar natuurlijk vooral van Hips Don’t Lie, Chantaje en She Wolf. Ze is al sinds 1995 bekend in de muziekindustrie, populair over de hele wereld en bracht haar eigen geurlijn uit. Begin juni kwam zij nog met het nummer Clandestino, waarop ze te horen is met landgenoot Maluma. Nog steeds zingt Shakira in het Spaans en in het Engels. Soms maakt ze zelf platen waar beide talen op te horen zijn en ook dat gaat haar goed af.

Cabas
In Colombia is een nieuw muziekgenre ontstaan omdat de muziek uit dit land soms zo zo’n eigen geluid had. Deze Cumbiamuziek is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse ritmische muziek. Oorspronkelijk bestond Cumbia alleen uit percussie en zang, maar tegenwoordig worden daar ook regelmatig saxofoon, trompetten, trombones en keyboards aan toegevoegd. Een perfect voorbeeld van een Colombiaanse artiest die muziek in dit genre produceert, is Cabas.

Waar hij vroeger altijd Spaanstalige nummers uitbracht verraste hij de muziekwereld begin dit jaar met zijn eerste Engelstalige song: To Stay. Deze dromerige track past qua muziek perfect in zijn straatje, het is langzaam en romantisch. Het is voor het eerst in lange tijd dat Cabas nieuwe muziek uitbrengt, zijn laatste album dateert uit 2008. Wellicht een voorbode dat we binnenkort nog meer nieuwe muziek van deze koning der Cumbiamuziek kunnen verwachten?

Juanes
De laatste noemenswaardige artiest uit dit Zuid-Amerikaanse land is Juanes. En hij is niet zomaar een Colombiaanse artiest, hij heeft namelijk twintig Latin Grammy Awards op zijn naam staan. Hiermee is hij een van de meest succesvolste artiesten uit het land. Hij valt vooral op omdat hij zich niet alleen latin- en popmuziek maakt maar ook rock. Zijn zomerhit La Camisa Negra werd ook in 2006 ook in Nederland een grote hit. De naam zegt je misschien niet zoveel meer, maar al bij de eerste tonen komen de herinneringen aan het nummer terug.

In Nederland heeft Juanes na La Camisa Negra weinig hits meer gehad. Echter heeft hij niet stilgezeten en sindsdien vier albums uitgebracht. Waaronder vorig jaar Mis Planes Son Amarte, met een Engelstalig nummer. Nog eind vorige maand kwam hij met de song Pa Dentre. Ook in dit nummer horen we (na een flinke vertaalsessie) de dubbelzinnige teksten van Juanes, een van zijn specialiteiten.

Gisteren nog wonnen de Colombianen met 1-0 van Senegal. Op 3 juli spelen ze om 20.00 uur tegen Engeland.

 

Gisteren bespraken we de Poolse muziek, klik hier om daarover te lezen.