WK Nieuweplaat: Portugal – Voor ieder iets zomers

De gemiddelde Nederlander kent Portugal eerder door hun voetbalteam dan hun muziek. Een grote voetbalnaam zoals Cristiano Ronaldo spreekt tot de verbeelding, muziektradities zoals fado en hip hop tuga wat minder. Toch is er in Portugal enorm veel muziek te vinden, in zowat alle verschillende genres. Met Portugese muziek is het (bijna) altijd zomer, dus zet je zonnebril op en luister hieronder naar de grootste namen én opkomend talent.

Ana Moura

Als je het hebt over Portugese muziek, heb je het al snel over de fado. Het Portugese levenslied is een mix van melancholische gitaarmuziek en emotionele zang. De muzieksoort is zo belangrijk voor de Portugese cultuur, dat het een eigen plekje op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed heeft bemachtigd. Een van de belangrijkste fado-artiesten is toch wel Ana Moura. Haar prachtige stem en poëtische teksten zorgden ervoor dat zelfs de Rolling Stones en Prince met haar wilden samenwerken. Het melancholische Tens Os Olhos De Deus is een mooie moderne insteek op het genre. Voor het gemak kun je haar video ook bekijken met Engelse ondertiteling.

D.A.M.A.

Groot-Brittannië heeft One Direction, Australië heeft Five Seconds of Summer, en Portugal heeft D.A.M.A. Je zult buiten Portugal niet zo snel een liedje van ze horen, maar in hun thuisland zijn ze een regelrechte popsensatie. Niet al te lang geleden verkocht de boyband nog Lissabon’s grootste zaal uit en een nieuw album mocht vorig jaar al binnen twee weken op een gouden plaat rekenen. Het is niet moeilijk om de reden van al dat succes uit te vogelen: op single Era Eu (“Ik was het”) hoor je een lekker ontspannen gitaartokkeltje en een paar gevoelige jongemannen die zingen over een verloren liefde. Een vertrouwde succesformule waar ook het Portugese volk niet tegenop kan.

Capitão Fausto

Natuurlijk is er ook in Portugal plek voor een bescheiden indiescene. Als de mannen van Capitão Fausto in het Engels zouden zingen, zou je de band zo tegen kunnen komen op een festival als Best Kept Secret. De nummers vol ontspannen grooves en catchy refreintjes breken echter gemakkelijk door de taalbarrière heen. Zo is Morro na Praia een heerlijk zomers deuntje voor op de festivalweide. Als je niet uitkijkt, blijft het zo in je hoofd steken. De band heeft al vier albums onder de riem, dus als dit nummer naar meer smaakt, zit je gebakken.

Boss AC

Van een land met een rijke geschiedenis vol getokkel en gevoelig gezang, zou je niet direct een diepgewortelde hiphopscene verwachten. Toch is hip hop tuga sinds de jaren 90 een belangrijk deel van de Portugese muziekcultuur. Boss AC is al sinds 1998 een mateloos populaire rapper en zijn succes lijkt voorlopig niet te stoppen. Vaak is zijn muziek rustig en easy-going, een perfecte match met de meeste andere Portugese muziek. Op nieuwe single Queque Foi hoor je ineens een wervelwind van lettergrepen en een harde beat. Die veelzijdigheid levert Boss AC flink wat populariteit op.

Best Youth

Het dreampop-duo Best Youth weet als geen ander de eighties naar het heden te halen. Dikke lagen synthesizers bepalen de sound van de band uit Porto. Hoewel Best Youth veruit de “kleinste” artiest op dit lijstje is, zou het geen verrassing zijn als ze gaan doorbreken. Dreampop wordt eigenlijk alleen maar populairder en de fijne stem van zangeres Catarina Salinas tilt het sfeervolle geluid naar een nieuw niveau. Nieuwe single Nightfalls is goed voor een ingetogen danspartij en een perfecte introductie voor Best Youth’s muziek. De perfecte soundtrack om bij weg te dromen op een klamme zomeravond.

Ben je helemaal in de Portugese stemming na het lezen van dit artikel? Vanavond om 20:00 komt het Selecção das Quinas in actie tegen Iran.

Wil je meer muziek uit WK-landen horen? Gisteren schreven we al over Panama!