Advertisement

Afspraken voor 2017

Aan hierboven: zullen we afspreken dat er geen muzikanten meer doodgaan? We hebben er afgelopen jaar genoeg afgestaan aan de eeuwigheid. Bovendien hebben jullie nu zo’n vette line-up, daar moeten jullie het de komende jaren wel mee kunnen redden.

Aan Gordon: zullen we afspreken dat je ook écht stopt met zingen? Dus ook niet ‘eens in de zoveel tijd,’ of ‘omdat het bloed toch kruipt waar het niet gaat kan’ of omdat Re-Play een reünie doet of omdat je er een grote zak met geld voor krijgt of allebei. Nee = NEE! Voor je eigen badkamer wil ik een uitzondering maken; daar heeft -behalve jijzelf- niemand last van.

Aan Kanye West: zullen we afspreken dat je eens een keer normaal gaat doen?

Aan Axl Rose: zullen we afspreken dat je eens een keer op tijd komt voor een concert? Bijvoorbeeld in het Goffertpark op 12 juli? En geen ruzie maken met Slash in de tussentijd.

Aan Slash: zie hierboven, vervang Slash door Axl.

Aan Dacia: hartstikke leuk bedacht hoor, om dat liedje van Queen in jullie commercial te verbasteren naar ‘Another one drives a Duster,’ maar WILLEN JULLIE DAAR MEE OPHOUDEN WANT IK KAN NIET MEER NORMAAL NAAR DAT LIEDJE VAN QUEEN LUISTEREN.

Aan iedereen: zullen we volgend jaar weer eens wat anders bovenaan de Top 2000 stemmen? Dat eeuwige Bohemian Rhapsody of Hotel California of Stairway to Heaven. Avond van Boudewijn de Groot was destijds een goed tussendoortje, maar dat is al weer heel wat jaren geleden. Ik stel Toch houdt ze van mij van Sef voor. Beste Nederlandstalige plaat van de afgelopen jaren. Voor wie het allemaal iets minder chauvinistisch mag: Love & Hate van Michael Kiwanuka is ook goed. Beste plaat van het afgelopen jaar.

Aan Madonna: je bent zo ongeveer ons enige overgebleven jaren 80-icoon. Dus denk je aan de vitamientjes? Twee stuks fruit per dag. En minstens een half uur bewegen. Geef je dit ook even door aan Lionel Richie en Phil Collins?

Aan BLØF: jullie hebben in 2016 geen plaat uitgebracht. Kunnen jullie dat in 2017 volhouden?

Aan iedereen: zullen we afspreken dat we geen valse kaartjes meer doorverkopen via Marktplaats?

Aan alle coaches in alle tv-talentenjachten: kunnen we afspreken dat jullie iets minder pathetisch doen? Dus gewoon praten zoals jullie zouden doen als de camera’s uit staan? Dus kappen met al die overdreven vooraf ingestudeerde onzin van visionaire vergezichten en mislukte poëzie? En zonder daarbij op de grond te gaan liggen? Of van die rare bewegingen te maken waarbij je een cowboy zittend op een paard zwaaiend met een lasso mimet?

Aan Waylon: bovenstaande geldt niet voor jou.

Aan alle coaches minus Waylon: kunnen we ook nog even afspreken dat jullie nooit meer zeggen ‘als ik dit had geweten had ik wel op die knop gedrukt’?

Aan O’G3NE: negeer alle goedbedoelde adviezen voor het aankomende songfestival over danspasjes, glitterpakjes en draaiorgels. Doe gewoon je ding. Zing. Voorgangers Anouk, de Common Linnets en Sieneke hebben bewezen dat je daarmee het verst komt.

Aan de Rolling Stones: hou vol.

Als iedereen zich nou aan bovenstaande afspraken houdt, wordt volgend jaar een prachtig jaar. Mooi muzikaal 2017!