Oddisee & Good Compny – Trix, Antwerpen

Foto van een fan na de show, Oddisee + Band op de voorgrond.

Foto van een fan na de show, Oddisee + Band op de voorgrond.

Ken je die kleine lokale zaaltjes? Waar alle optredens nog intiem zijn? Waar de setlist nog ‘on the fly’ wordt gemaakt? Die donkere zaaltjes waar ze wel genoeg lichten hébben, maar waar ze er maar een paar gebruiken (om kosten te besparen? Of om stiekem fotografen te pesten?)?

Ideaal voor de fans, je kan zo dicht bij de artiest staan als je wilt. Maar een nachtmerrie voor fotografen.  Omdat ik zowel fan als fotograaf ben, zat ik in dilemma. Het optreden was waarschijnlijk het beste optreden wat ik ooit in een kleine zaal gezien had. 6 mannen die gewoon chille muziek maakten, “we just want to make hiphop music, not just rhymes and beats”. Het publiek kon de hele avond rocken op de tunes van deze mannen.

Oddisee, uit te spreken als Odd-i-see, is een rapper/producer/emcee uit Washington DC. Amir Mohamed el Khalifa (zijn echte naam) is opgegroeid midden in de hiphopscene van New York, zijn muziek is geïnfluenceerd door de afkomst van zijn ouders’ met wat hip-hop input van zijn cousins & East Coast emcee’s. Oddisee heeft verschillende instrumentele albums uitgebracht, naast zijn mixtapes. Zijn debut album (mét vocalen), People Hear What They See, bevat songs over uiteenlopende onderwerpen, van DC politiek naar persoonlijke conflicten tot de derde wereld problematiek. Oddisee is dus zeker niet de zoveelste rapper die alleen over bitches & mo’ money rapt. Zijn teksten gaan gepaard met “intricate drums, lush instrumentation and soul-stirring harmonies”. People Hear What They See bevat de optimale balans tussen productie, rapskills, en tekstkwaliteiten.

Oddisee's debutalbum.

Oddisee’s debutalbum.

Samen met een FANTASTISCHE live band, Good Compny, speelde Oddisee de avond vol. De set bestond uit verschillende tracks van Oddisee’s mixtapes en zijn debutalbum. Daarnaast waren er ook instrumentele passages, waarbij de band uit hun dak ging (vooral Ralph, de toetsenist had smooth moves). Toen we ongeveer op 3/4e van de avond waren, brak de drummer (Jon Laine) uit in een epische drumsolo van ongeveer 4 minuten. Vervolgens begonnen de man achter de keyboards (Ralph) samen met de man op de gitaar (na een intensieve zoektocht heb ik zijn naam helaas niet kunnen vinden) een muzikale dialoog, vooral de gitarist (die ook de andere tracks van backup vocalen voorzag) kon prachtig zingen. Ook de Mr Turner, de bassist liet zijn solokunsten zien. Tenslotte nog een shoutout naar de man achter de sampler, die de ‘onzichtbare instrumenten’ creëerde. De set eindigde met ongeveer 4 ‘laatste liedjes’. Het publiek bleef vragen om meer, en Oddisee + Band gaf het ons door er nog even een chille jamsessie aan te plakken. De hele 2e helft van het optreden was een interactie tussen het publiek en Oddisee + Band, het was niet strak, niet formeel, er was geen barrière tussen artiesten en fans. Het is al weer een hele tijd geleden dat ik dat mee heb gemaakt! Kortom heb ik me zéér goed vermaakt en ik raad iedereen het aan eens te luisteren naar een paar songs.

Wil je nog weten hoe ik bij deze rapper terecht ben gekomen? Vorig jaar draaide een 3fm DJ een remix van Oddisee, Paralyzed, waarop Bon Iver’s Re: Stacks gemixt is met Aretha Franklin’s I Say a Little Prayer, waar Oddisee tenslotte ook nog op rapt. Heel mooi nummer!