Alice Merton – MINT

Waardering

8

‘I’ve got no roots and my home was never on the ground.’ Dat zijn de woorden waarmee Alice Merton twee jaar geleden doorbrak. De zangeres, die in het bezit is van zowel de Duitse als de Britse en de Canadese identiteit, liet de luisteraar weten dat ze als kind nooit op één plek heeft gewoond en regelmatig van de ene naar de andere locatie verhuisde. Een lekker popnummer met stampende beats. Zet Merton die lijn door op het nieuwe album?

Op albumopener Learn To Live heeft de zangeres het erover dat ze wil leren om écht te leven, zonder de mogelijke consequenties die daar aan verbonden zijn. De track wordt ingeleid met een stevige gitaar en na een seconde of tien komt daar Mertons stem overheen, de formule die we al eerder hoorden op No Roots. Die gitaar, waar later ook een stampende beat aan wordt toegevoegd is op meerdere nummers te horen. Is het hele album dan simpelweg een kopie van No Roots? Nee, dat zeker niet. MINT is bij vlagen juist lekker divers. Neem bijvoorbeeld het nummer I Don’t Hold A Grudge, waarin Merton ons na de vele poprock-met-gitaarliedjes verrast met een heel swingend disco-achtig refrein waarbij je moeilijk stil kunt blijven zitten. Ook het nummer dat daarna volgt is een verrassing: Honeymoon Heartbreak is een wat meer down-tempo liedje waarop Merton bewijst dat ze ook met weinig muzikale begeleiding afkan en het redt met alleen haar stem.

Het album heet MINT omdat de zangeres naar eigen zeggen gek is op munt. Of dat nou muntthee of kauwgom met muntsmaak is: het helpt de zangeres bij het tegengaan van angsten waar ze soms door geplaagd wordt. Van angst is dan ook weinig sprake op dit album. Hoewel Merton fhet op sommige nummers wel over haar angsten heeft, weet ze overal een vrolijke boel van te maken en klinkt ze op zowat elk nummer zelfverzekerd.

De formule van een gitaar plus een (in poptermen) stevige beat past Alice Merton simpelweg het best. In combinatie met haar stem stralen dat soort nummers veel energie en zelfverzekerdheid uit. No Roots blijft ongeëvenaard, maar het was dan ook niet Alice’ bedoeling om haar doorbraak op te volgen met nóg een grote hit. Ze gaf ooit aan dat ze met haar muziek niet per se groot commercieel succes hoeft te hebben, maar vooral muziek wil maken voor haarzelf. Die instelling heeft ze doordat kennissen haar keer op keer een eendagsvlieg noemden. Merton wil geen liedjes schrijven die eindeloos op de radio te horen zijn. Toch zal dit album niet alleen in haar eigen oren goed klinken, maar ook voor de liefhebber van goede zelfverzekerde en krachtige popmuziek is MINT zeker een aanrader.