Anaju – MOOD

Waardering

7

8

Nadat ze zes maanden geleden in de finale stond van de Spaanse talentenjacht Operación Triunfo 2020 en tijdens haar deelname aan het programma ook haar eerste single Me Iré uitbracht, maakt Ana Julieta Calavia, als artiest bekend als Anaju, nu haar debuut op plaat. De 26-jarige Anaju laat, op een volledig door haarzelf gecomponeerde ep genaamd MOOD, veel van zichzelf en haar persoonlijkheid zien.

MOOD bestaat uit zes nummers, die verdeeld kunnen worden in twee delen. Drie nummers bedoeld om naar te luisteren in een positieve ‘MOOD’. De emotionele, maar toch ook uptempo nummers Ese o Ese en Tan Lento behoren tot dat deel. En Rota en Si Supieras zijn onderdeel van het tweede gedeelte, dat bestaat uit drie intiemere tracks voor een wat meer grensverleggende en droevigere ‘MOOD’. Zelf definieerde Anaju haar nieuwe ep als: ‘Twee gezichten, twee sferen, 6 nummers, veel werk, veel tijd en veel liefde’. Veel rauwe emoties kan daar zeker ook aan worden toegevoegd.

Zo is in de tracks Rota en Si Supieras het verdriet en de pijn van Anaju echt te horen. Niet alleen in haar hijgende vocalen, maar ook in haar songteksten. Met Spaanstalige lyrics die zich in het Nederlands laten vertalen als ‘Je laat me gebroken achter/Als je je zo gedraagt’ in Rota en ‘Wat door mijn aderen stroomt/Dat doet me pijn en dat brandt’ in Si Supieras, stelt ze zich heel erg open en eerlijk op naar haar luisteraars. Blijkbaar heeft ze de behoefte gehad om alle heftige emoties die in haar zaten van zich af te schrijven en dit vervolgens te delen met de rest van de wereld. Nou, dat is aardig goed gelukt. Het is bijna onmogelijk om niet een traantje weg te pinken tijdens het luisteren van deze ep.

Wat betreft de stijl van het album, heeft Anaju het zelf niet rechtstreeks kunnen categoriseren, hoewel ze in een recent interview wel het volgende heeft opgemerkt: ‘Ik denk dat mijn stijl alternatieve pop is van dit nieuwe tijdperk, die elementen uit andere plaatsen haalt’. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Anaju een zeer uitgesproken stijl heeft en dat haar nieuwe nummers hetzelfde genre volgen als haar eerste single Me Iré.

De teksten, vocalen en instrumentale muziek in MOOD komen zo diep binnen, dat het bijna voelt alsof je bij iemands privacy aan het inbreken bent. Zo echt, zo puur en zo mooi. De productie van elk nummer is tot in de puntjes verzorgd. Met zoveel aandacht en genegenheid kon het ook niet anders dan dat er zo’n mooi juweeltje in de vorm van MOOD uitkomt.