Anderson .Paak – Oxnard

Waardering

8

Na Venice en Malibu doet Anderson .Paak opnieuw een stad aan de Californische kust aan. Het is niet heel gek dat hij voor Oxnard heeft gekozen om deze trilogie te eindigen, want het is zijn geboorteplaats.  Sinds de release van zijn vorige album is het leven van Anderson aardig veranderd. Malibu betekende niet alleen zijn doorbraak in de mainstreamwereld, maar ook tekende hij bij Aftermath, het label van niemand minder dan Dr. Dre.

Een maand geleden kregen we een eerste voorproefje van het album, Tints, waarin Anderson het vooral heeft over autoraamtinten die hij, nu hij bekender is geworden, nodig heeft om te ontkomen aan de  paparazzi. Thema’s als roem en faam komen dan ook geregeld aan bod op Oxnard. Zo vergelijkt Anderson zichzelf op de track Mansa Musa met de gelijknamige veertiende eeuwse koning van het koninkrijk Mali, die als een van de rijkste personen uit de geschiedenis wordt gezien. Ook op Who R U? is te horen van hoe ver Anderson is gekomen en wat hij zich tegenwoordig kan veroorloven (‘Rocking Japanese denim’).

De productie op het hele album is ronduit fantastisch en zorgt voor een zomerse vibe van begin tot eind door de continue aanwezigheid van funk en jazz. Hoewel Anderson .Paak zich een luxer leven kan veroorloven dan vroeger en nu samenwerkt met een grootheid als Dr. Dre blijft hij vooral bij zichzelf. Anderson noemt wie hij nu is ‘dezelfde persoon, maar dan in een nieuwe auto’. Hij heeft het album dan ook niet voor niets vernoemd naar de plaats waar hij vandaan komt, want wie de hele wereld over gaat om op te treden moet natuurlijk ook wel eens even aan thuis denken. Dat doet Anderson dan ook, bijvoorbeeld op het nummer Saviers Road, een van de belangrijkste wegen van de stad Oxnard.

Op het album zijn behoorlijk wat gastartiesten te horen. Dat zijn minder gevestigde artiesten als Kadhja Bonet, die te horen is op de opener The Chase, maar ook grote namen als Snoop Dogg, J. Cole en natuurlijk Dr. Dre, die ook optreedt als een van de producers van het album. Storend, al die ‘features’? Nee, want de stijlen van de gastartiesten die te horen zijn sluiten goed aan op die van Anderson .Paak.

Dezelfde persoon in een nieuwe auto, dus. Zo voelt het echt aan: Oxnard is wat we van Anderson .Paak gewend zijn. Het is een chill en opgewekt klinkend album waarop hiphop en R&B worden gemixt met funky melodieën die je om de oren vliegen, iets dat erg vrolijk overkomt. Het is een swingend album waarbij het tijdens het luisteren moeilijk wordt om stil te blijven zitten. De ideale gelegenheid om even de zomer in huis te halen nu de winter weer in aantocht is.