Ariana Grande – thank u, next

thank u, next

Waardering

8

9

In een tijdperk vol Spotify’s is het uitbrengen van muziek makkelijker dan ooit. Albums en ep’s worden gemaakt aan de lopende band. Leuk voor de fans zou je denken. Dat is het natuurlijk ook, maar we worden er ook allemaal erg verwend van. Na twee keer een plaatje streamen, zijn we alweer toe aan iets nieuws. Komt het even goed uit dat Ariana Grande nog geen jaar na de release van haar veelbesproken Sweetener een gloednieuw album thank u, next dropt.

thank u, next heet Grandes nieuwe lp. Vernoemd naar de leadsingle van het album. De 25-jarige zangeres sloeg een – voor haar – nieuwe weg in. De popsensatie van dit moment liet met de single de popsound juist wat meer achterwege, hysterische uithalen werden gedempt en grote producenten werden ingeruild voor meer onbekenden. En dat werkte. Mocht het ge-’thank-u-next’ je strot nu al uitkomen of niet, deze track verbreekt nog wekelijks nieuwe records.

En er is geen twijfel over mogelijk dat de rest van de plaat dat ook gaat doen. De opening, imagine, alleen al. Ariana’s fijne hoge stemmetje op een chille r&b-beat is hemels én sexy. Deze track is er eentje voor in de slaapkamer hoor. Het iets meer swingende bloodline heeft Ariana waarschijnlijk geschreven nadat ze zelf zo’n ’bedroommomentje’ had; ‘Don’t want you in my bloodline/Just wanna have a good time.’

Want daar is Ariana op thank u, next mee begonnen: schrijven. Ze schreef aan alle twaalf de nummers mee die op het album staan. Wat liefdesverdriet wel niet met je kan doen hè? De hele wereld kon ‘meegenieten’ van haar mislukte liefdesleven. Van het ene vriendje naar het andere en daarbovenop een stukgelopen verloving. Zo zingt ze in ghostin over een relatie waarin de twee liefjes elkaar alleen maar pijn doen, maar toch zielsveel van elkaar houden. ‘Baby, you do it so well/I’m puttin’ you through more than one ever should.’ En zo gaat bad idea – dat overigens klinkt als het stoerdere en urban zusje van God is a woman – over twee exen die stiekem juist weer wij elkaar willen zijn. ‘I got a bad idea/I’ma call you over here to numb the pain.’

Ariana zocht tijdens haar liefdesverdriet troost bij een vriendin en laat die vriendin nu net zangeres, schrijfster én producer zijn. Het brein achter de helft van thank u, next is Victoria Monet. Victoria werkte mee aan zes tracks van de plaat, waaronder de titeltrack, maar ook aan 7 rings. Het liedje staat op nu op #1 in de wereldwijde hitlijsten en dat is niet heel gek. 7 rings is misschien wel het meest creatieve nummer van het album. Een sample van The Sound Of Music’s My Favorite Things gebruiken in een zware r&b bass is awesome (lees: geniaal).

Het absolute hoogtepunt is break up with your girlfriend, i’m bored. Ariana zingt over scharrels die haar allemaal net iets te makkelijk hebben gedumpt, kijk maar naar de titel van de single. Een luchtige en ironische tekst op een zware beat met een dromerig melodietje. Zelfs zonder vocals zou dit nummer keihard zijn.

Ariana moet helemaal klaar zijn geweest met haar vrolijke liefdesliedjes van de vorige albums. Liefde is (soms) nu eenmaal vet kut en dat schuift ze niet onder stoelen of banken. Maar niet alleen de teksten zijn veranderd. Ariana Grande evolueert van een hele goede popsensatie naar een nog betere urban diva.