Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

Arlo Parks - Collapsed in Sunbeams

Waardering

8

Op haar debuutalbum wil Arlo Parks de luisteraar voorzien van een muzikale omarming in deze tijden. Collapsed in Sunbeams, de naam die deze plaat draagt, is namelijk geschreven met de gedachte om onder andere mensen met mentale problemen een houvast te bieden. Haar muziek moet net even dat ene lichtpuntje van je dag zijn.

Als zingende poëet opent Parks Collapsed in Sunbeams met een gedicht voorgedragen door haar warme en rustgevende stem. Of de boodschap enorm krachtig overkomt in vergelijking met haar tracks is een tweede, maar het is in ieder geval een mooie en interessante opener. Na het stukje poëzie kom je in de track Hurt terecht waarin de twintigjarige Britse zangeres een steunbetuiging geeft aan een van haar beste vriendinnen, van wie een geliefde overleed. Met de tekst ‘It won’t hurt so much forever’ geeft deze track een gevoel van hoop. Het bezingen van mooie, gevoelige en diepgaande onderwerpen is voor Parks niet vreemd. Dit deed ze namelijk ook in de al eerder uitgekomen hit Black Dog, waarin ze een depressieve vriendin geruststelt.

Naast mooie en belangrijke boodschappen weet de zangeres de luisteraar op Collapsed In Sunbeams ook echt mee te nemen in haar liedjes door gebruik te maken van rustige tonen. Hierdoor komt de boodschap van de tracks nog sterker over. Onder andere bij Just Go is dit het geval. Een drumbeat wordt ondersteund door een aanstekelijke gitaarriff, gevolgd door de kalmerende stem van Parks. Wel valt op dat de zangeres op dit album op safe speelt. Helemaal uit haar plaat gaan zit er niet in.

Hoewel de tracks allemaal wel degelijk hoorbaar van elkaar verschillen, is er een eenduidige lijn te vinden op de plaat: jazzy met een vleugje pop. Als je behoefte hebt aan krachtige teksten verhuld in kalmerende tracks, ben je bij Arlo Parks aan het juiste adres. In Hope geeft de zangeres een lichtpuntje in deze donkere tijden. Zo zingt ze ‘We all have scars, I know it’s hard/You’re not alone’, waardoor je als luisteraar een muzikale pleister krijgt opgeplakt. De zangeres weet het onderwerp mental health perfect te raken in haar nummers door herkenbare onderwerpen aan te snijden, zoals eenzaamheid in Hope.

Als een muzikale dichter geeft Arlo Parks met deze plaat rust in deze chaotische en onzekere tijden. Dit doet ze door middel van diepgaande, gevoelige en mooie tracks met een boodschap. Collapsed in Sunbeams is een succesvolle debuutplaat waarmee Parks bewijst een talent te zijn om niet uit het oog te verliezen.