Astrid S – Leave It Beautiful

Astrid S - Leave It Beautiful albumcover

Waardering

8

De Noorse singer-songwriter Astrid S gooit al sinds 2015 hoge ogen met een aantal goed scorende ep’s en singles zoals Think Before You Talk en Hurts So Good. Nu is het eindelijk tijd voor haar debuutalbum Leave It Beautiful. Deze nieuwe plaat is een ode aan verschillende soorten (gebroken) liefdes. Niet alleen liefde voor andere mensen, maar ook zeker liefde voor jezelf.

Het was voor Astrid S zeker geen makkelijke tijd toen zij Leave It Beautiful schreef. Haar relatie met haar vriendje werd na jaren verbroken en ze ging voor het eerst helemaal op zichzelf wonen. Daarnaast brak ze ook nog met haar manager, waar ze al lange tijd mee samenwerkte. Al deze gevoelens zijn verwerkt op het album, in mooie, soms ietwat gedweeë en cheesy liefdesliedjes.

De plaat opent met Marilyn Monroe, dat gaat over het liefhebben van jezelf. Astrid S zingt dat ze dingen op haar eigen manier gaat doen en niemand haar kan vertellen wat ze moet doen; dat bepaalt ze zelf wel. Het zelfverzekerde nummer wordt bijgestaan door een toegankelijk, upbeat tempo, dat je gelijk enthousiast maakt voor de rest van dit album.

Leave It Beautiful is een lekkere plaat om naar te luisteren, met verschillende mooie nummers. Het bestaat uit een combinatie van funky beats om heerlijk op te dansen. Met daarnaast een aantal zeer poppy-nummers, waar de focus erg op de lyrics ligt. Goede voorbeelden van songs met een funky vibe zijn Hits Different en leadsingle Dance Dance Dance; die beide een vette synthesizer op de achtergrond hebben.

Astrid S heeft een hoge en zeer heldere stem; hierdoor kun je de songteksten luid en duidelijk horen en komen ze goed naar voren. Haar stem draagt erg bij aan de toegankelijkheid van dit album. De lyrics zijn herkenbaar voor iedereen die te maken heeft gehad met een gebroken hart of met twijfels aan zichzelf. Zo zingt de Noorse in Good Choices: ‘I guess I’m just the type that makes the same mistake twice/I really wanna make good choices, but I just keep messing up.’ Ze maakt de luisteraar duidelijk dat het niet erg is om fouten te maken en dat je jezelf daarvoor mag vergeven.

Ook de titeltrack is sterk wat betreft de lyrics. Astrid S bezingt het moment dat je weet dat een relatie over is en dat je er een einde aan moet maken, voordat je een hekel aan elkaar krijgt. Veel songteksten op Leave It Beautiful, zoals de titeltrack en It’s Ok If You Forget Me, zijn emotioneel en herkenbaar. Zij hebben wederom upbeat en funky dancemuziek ter ondersteuning.

Alle nummers op dit album zijn elkaar verbonden door dezelfde soort kern in de songteksten. Helaas springt de muziek tussen nummers soms een beetje van de hak op de tak, waardoor je daar een stukje connectie mist. Het wachten op Astrid S’s debuutalbum is het zeker waard. Ondanks dat ze alle cliché’s over gebroken harten uit de kast trekt, weet haar heldere stem een overtuigend verhaal neer te zetten.