Band Of Skulls – Love Is All You Love

Waardering

8

Oorspronkelijk bestond Band Of Skulls uit drie leden, Russel Marsden (zang en gitaar), Emma Richardson (zang en basgitaar) en Matt Hayward (drums). Na het vertrek van Hayward moesten Marsden en Richardson op zoek naar een nieuwe drummer. Zij kwamen uit bij Julian Dorio die onder meer speelt in The Eagles Of Death Metal. Met Dorio nieuw in de gelederen maakten zij hun vijfde studio-album Love Is All You Love.

De openingstrack is al meteen een heerlijke rockplaat voortgestuwd door de drums van Dorio en de basgitaar van Richardson. De zang van Marsden is duister en geeft precies de juiste sfeer aan het geheel. In de middensectie hoor je het angstaanjagende gehuil van een wolf om nog maar eens de nadruk te leggen op de titel Carnivorous. Dat woord wordt door het hele nummer op een hypnotiserende manier herhaald waardoor het aan kracht wint.

That´s My Trouble begint met een pakkende gitaarriff van Marsden. Er vormt zich een samenspel tussen de gitaar en de drums wat een catchy rocksong oplevert. Op de achtergrond hoor je de zang van Richardson en ze maken gebruik van een handklap geluid. Het gaat over de liefde en het breken van harten, misschien wel het beste thema voor een rocknummer. Marsden zingt: I’m in love / I’m in love/ That’s my trouble’.

De titeltrack klinkt meer harmonieus en heeft een lekker tempo en een geweldige zangpartij van Emma Richardson. De gitaarsolo klinkt retro door het vervormde geluid (distortion). Aan het begin van het nummer hoor je Julian Dorio aftellen zoals drummers dat vaker doen. Band Of Skulls wilde op dit album gebruik maken van de dynamiek van het live inspelen. Na drie nummers kan je al de conclusie trekken dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen. De muziek en zang klinken fris en energiek. De drijvende kracht hierachter is producent Richard X.

In Not The Kind Of Nothing heeft Emma Richardson de lead zang. Verder heeft dit nummer een lekker vet klinkende elektrische gitaar, een rustig middendeel en een stevig rockende finale. Op deze track gaat straks menig concertzaal en festivalweide geheid los.

Love Is All You Love is een positieve plaat waarin de band er van uit gaat dat een klein beetje liefde voor elkaar een groot verschil kan maken. Het nummer waar je dat duidelijk in terug hoort is Cool Your Battles. Dit is meer een pop-rocksong en iets minder stevig dan we gewend zijn van Band Of Skulls. De boodschap erin is veelzeggend: ‘Cool your battles / Stop the hating / All that matters will be waiting for you’.

De band heeft op deze plaat ook wat meer geëxperimenteerd met elektronica. Dit hoor je het beste terug in Sound Of You. Love Is All You Love is een meeslepend en afwisselend rockalbum. Band Of Skulls toont een veelzijdige maar toch herkenbare kant en levert tien positief en lekker klinkende tracks af. Het gemis van drummer van het eerste uur Hayward wordt meer dan uitstekend opgevangen door Dorio. Band Of Skulls is klaar om deze zomer van zich te doen spreken.