Bløf – In Het Midden Van Alles

Waardering

7

Hier is hij dan: het eerste album van Bløf na de verzamelaar 20 Jaar Het Beste Van Bløf . Bijna een uur aan muziek, onder andere gemaakt in Frankrijk en Brussel. Het laatste album dat ik van Bløf luisterde was Umoja, dus ik ben benieuwd of deze band, naar mijn mening één van de weinige goede bands in Nederland , tussentijds veel veranderd heeft aan hun stijl.

Het album begint met een lekkere synthesizer gitaar, die langzaam overgaat in het nummer ‘Klaar Voor’. Het nummer lijkt te bestaan uit een standaard bezetting, maar ter hoogte van de bridge komen er meer instrumenten bij en blijkt dat toch niet waar te zijn. Op het eerste gehoor klinkt het oké. Maar hoe vaker je het draait en hoe vaker de synthesizer klinkt, hoe meer het nummer waardering oproept. Dit album lijkt er één te zijn in het trant van: hoe vaker je het luistert, hoe meer je de muziek begint te waarderen.

Maar wanneer het volgende nummer begint, met zo’n zelfde gitaar, roept dat de vraag op of dit het hele album zo door zal gaan. En ja, het lijkt inderdaad op. Niet per definitie met een harde gitaar, maar wel dat alle liedjes in een bepaald akkoordenschema lijken te staan of dat alle nummers een melodielijn voor de gitaar bevatten. Hoewel de teksten aanstekelijk zijn en de neiging om mee te zingen met de nummers op ‘In Het Midden Van Alles’ constant aanwezig is, stoort het toch wel dat het geheel op elkaar lijkt.

Toch is het opmerkelijke daarbij dat de nummers geen samenhang lijken te hebben. Bløf zegt: “Je kunt altijd losse nummers uitbrengen, zoals wij hebben gedaan met ‘Mannenharten’ en ‘Zo Stil’. En juist omdat mensen een album in stukjes kunnen kappen, worden wij als band gedwongen om een album te laten bestaan uit een x aantal ijzersterke songs, elk met een eigen zeggingskracht.” De band heeft geprobeerd opzichzelfstaande, goede nummers te maken, maar daardoor mist toch een stukje over- en samenhang tussen de nummers.

Hoewel er betere albums zijn dan In Het Midden Van Alles Bestaan, neemt dat niet weg Bløf een solide band blijft, dat nog steeds sterke nummers produceert en daar op deze plaat rustig mee doorgaat.