Carly Rae Jepsen – Dedicated

Waardering

8

Met Call Me Maybe scoorde ze zeven jaar geleden een monsterhit. Het grote succes nam daarna voor Carly Rae Jepsen snel af. Ondanks de goede kritieken wist haar album Kiss en ook diens opvolger Emotion commercieel gezien niet te scoren. Onterecht, want dat de Canadese één van de beste popzangeressen van dit moment is, bewijst ze ook weer op haar nieuwste plaat: Dedicated.

In vergelijking met haar vorige album is Jepsen precies hetzelfde te werk gegaan: ze schreef 200 liedjes en bracht dat aantal terug tot een acceptabele hoeveelheid. Het thema van de nummers op het nieuwe album is net als op Emotion de liefde en is dance-pop het genre. Erg? Nee, want het werkt. Carly Rae Jepsen neemt je mee in de verschillende fasen van een relatie. Het begint met het verliefd worden, zoals op de albumopener Julien, waar Jepsen de luisteraar meteen meetrekt in de fijne 80’s-popvibe, die ze op de overige veertien tracks weet vast te houden. De volgende track is Now That I Found You, een beetje de I Really Like You van Dedicated: de enorm opgewekte, catchy meezinger van het album waarin de zangeres laat weten hoe blij ze is met de liefde die ze heeft gevonden.

Na het vrolijke Feels Right, een funky nummer waarop een feature is weggelegd voor de Amerikaanse band Electric Guest, is het laatste stadium van Jepsens relatie aangebroken: de break-up. Niet getreurd, ook hier maakt de Canadese zangeres een feestje van. De (bonus)track Party For One is een waar break-up-anthem te noemen, waarop Jepsen zingt dat ze wel van haarzelf houdt als haar liefde – waar ze eerder op het album nog zo blij over zong – dat blijkbaar niet kan.

Het album geeft een kijkje in Jepsens hoofd. Ze is in haar teksten zelfverzekerd en oprecht, eigenlijk zoals we van Carly Rae Jepsen gewend zijn. Dat geldt ook voor de productie, die nog meer dan op haar vorige albums geïnspireerd lijkt op de popmuziek uit de jaren ’80. De productie overstemt soms wel onnodig die zelfverzekerde van oprechte vocalen van Jepsen. Vocale effecten zoals op Everything He Needs of de Daft Punk-achtige effecten die soms te horen zijn, zijn totaal overbodig. Het album kan echt prima zonder.

Met Dedicated bewijst Carly Rae Jepsen dat ze nog steeds popmuziek van hoog niveau kan leveren. Het album kent misschien veel gelijkenissen met zijn voorganger Emotion (die 80’s-vibe en liefde en relaties als thema), maar waarom zou je ook een goed concept ineens veranderen. Consistentie is ook fijn. Nu eens zien of die strategie zich dit keer ook vertaalt in hitlijstsucces.