Celeste – Not Your Muse

Waardering

8 8

De Britse soulzangeres Celeste brengt haar eerste studioalbum Not Your Muse uit. De jonge artiest met zwoele fluisterstem wist eerder al de 3FM Megahit te pakken met de single Stop This Flame. Deze track staat ook op dit frisse nieuwe album dat je hart direct verovert.

Not Your Muse is een diverse plaat. De eerste twee tracks Ideal Woman en Strange (Edit) beginnen in een rustig tempo. Al snel daarna volgen twee upbeat tracks waaronder de hit Stop This Flame. Celeste beweegt zwoel door al deze nummers heen. Ze is in staat om zacht en fluisterend te zingen, maar kan ook enorm harde uithalen maken.

Omdat haar stem zo veelzijdig is, kan de zangeres die rustige en snellere nummers goed combineren. Op deze manier reis je same met haar door het album. Het ene moment voelt het alsof je languit op een chaise-longue in een groot landhuis ligt te luisteren naar haar sensuele stem, het andere moment sta je als op een festivalweide luidkeels mee te zingen met haar zelfverzekerde hits.

Je zou Celeste overigens een ster in subtiele opbouw kunnen noemen. Op vrijwel de hele plaat herhaalt ze dit consistent. Dat is allesbehalve storend, want het laat zien waartoe ze vocaal in staat is. Of ze nou solo of met een band zingt, ze zal altijd sterk overkomen.

Haar stem is ontzettend sterk van zichzelf, waardoor er niet veel instrumenten nodig zijn voor een goed resultaat. Dit hoor je terug op de titelsong Not Your Muse. Celestes stem wordt in het begin alleen ondersteund door een akoestische gitaar, maar tegen het einde van de track is er een hele fanfare aan toegevoegd.

Hoewel Celeste ook hard kan zingen, kiest ze op deze plaat liever voor zwoele soul. Dat past zeker goed bij haar, maar het haalt in de tweede helft van het album het krachtige gevoel een beetje weg. Het maakt Not Your Muse niet per se slechter, maar haalt de snelheid wel uit de plaat. De tweede helft is niet saai te noemen, ondanks dat het minder krachtig is dan op het begin. Zo is het nummer Love Is Back juist heel jazzy en doet het denken aan You Know I’m No Good van Amy Winehouse. Dit is een perfect nummer om op mee te deinen en te draaien terwijl je andere dingen doet. De beat brengt je lekker in beweging en voor je het weet kun je de tekst meezingen.

Dat Celeste talent heeft, is zeker duidelijk. Op Not Your Muse durft ze haar verschillende zangkwaliteiten te tonen. Wel blijft de kracht die je terug hoort in Stop This Flame op de rest van het album uit. Zwoele soul is het hoofdthema van de plaat. Desalniettemin zingt ze prachtig en kan ze zowel met veel als weinig instrumenten de luisteraar meenemen op reis door haar muziek. Een fijne plaat om bij weg te dromen.