Charles Bradley – Black Velvet

Waardering

8

Vijf november 2018. De dag dat soulzanger Charles Bradley zeventig jaar zou zijn geworden. Helaas overleed hij op 23 september 2017.

Daptone Records brengt het vierde en dus ook laatste album uit van de Screaming Angel Of Soul. Black Velvet bevat liedjes die de hele carrière van Bradley omvatten maar het is zeker geen verzamelalbum met hits. Het album is zorgvuldig samengesteld door de mensen bij Daptone Records die Charles Bradley een warm hart toe droegen en dragen.

De tracks op Black Velvet zijn afkomstig uit de sessies van zijn drie eerdere albums. Opener Can’t Find The Feeling is een heerlijk soulnummer en typisch Bradley. Het begint met een kenmerkende uithaal van Bradley, een ritmische gitaar en lekker aanwezige blazers. Na een krappe twintig seconden komt er een omslag en barst er een uptempo soulbeat los die je er toe dwingt mee te bewegen.

Die beat zet zich voort in het tweede nummer Luv Jones. Een funky duet met zangeres LaRose Jackson.

De titeltrack is een opzwepend instrumentaal Menahan Street Band nummer. Het trieste feit hierbij is dat Bradley er niet meer aan toe is gekomen voor dit nummer de zang op te nemen.

Luisterend naar Black Velvet vraag je je af waarom er destijds niet voor is gekozen om deze nummers een plekje om één van de eerdere albums van Bradley te geven. Stuk voor stuk zijn het liedjes die iets toevoegen en gehoord mogen/moeten worden. Zeker de Nirvana cover Stay Away en Neil Young cover Heart Of Gold zijn prachtnummers.

Toptrack is het hartverscheurende I Feel A Change. Dit is Charles Bradley op de top van zijn kunnen. Een warme soulballad met een rijk arrangement en de kenmerkende uithalen van Bradley. Als je een vergelijking zou maken, kan je zeggen ‘James Brown meets Otis Redding.’ Zonder daarmee iets af te willen doen aan de grootsheid van Charles Bradley.

Het verhaal van Charles Bradley is opmerkelijk. Hij ontsteeg armoede, geweld en verwaarlozing en werd op latere leeftijd beroemd. Hij bracht zijn eerste album pas in 2011 uit. Door de jaren heen heeft Bradley vrijwel constant getoerd en heeft op alle grote festivals gestaan. Tijdens zijn laatste tournee door het Verenigd Koninkrijk kreeg hij last van hevige buikpijn en vlak daarna werd er maagkanker geconstateerd bij hem. Zijn behandeling was intens maar hij bleef toeren, vastbesloten om zijn fans werkelijk alles te geven.

Charles Bradley, een man die geloofde in de goedheid en de liefde van mensen. Die vond dat als we meer om elkaar zouden geven en liever voor elkaar zouden zijn de wereld verlost zou kunnen worden van pijn en verdriet. De man die na een optreden van het podium sprong om zoveel fans als hij maar kon een knuffel te geven. De man die we ontzettend missen en waar we zo van houden. De Screaming Angel Of Soul schreeuwt niet meer maar leeft voort in de harten van zijn fans en muziekliefhebbers.

Black Velvet is een ode aan het leven van Charles Bradley. Rust in vrede Mr. Bradley.