Chef’Special – Unfold

Unfold

Waardering

8

9

“Mensen zijn niet perfect en onze muziek mag daar een afspiegeling van zijn”, aldus frontman Joshua Nolet van Chef’Special tegen een journalist van Metro. Het vierde album van de vijfkoppige band, Unfold, is eindelijk te beluisteren en is volgens hen eerlijker dan ooit. Het scheelt niet veel of de band heeft wel een perfect album uitgebracht.

De opener van de plaat begint vrij instrumentaal en na ongeveer anderhalve minuut begint Nolet met zingen. Opvallend genoeg heeft het nummer een wat abrupt einde. Het is een gedurfde en hele toffe manier om je album te openen. Unfold is de naam van de plaat, maar ook van een track: deze song is te vergelijken met Nicotine van het vorige album. Het is een relaxed en typisch coffeehouse liedje.

Dit album is meer Chef’Special dan ooit. Een track als Someone Else’s Love geeft je het gevoel alsof de band live speelt. Het voelt allemaal veel echter. En niet alleen muzikaal, maar ook tekstueel gezien is de band de realiteit meer op gaan zoeken. Nolet vertelt in het interview met de Metro dat hij de behoefte had om eerlijker te zijn. Terwijl de meeste liedjes heel energiek zijn, heeft de band teksten met een diepere betekenis gebruikt in de songs. Denk aan de lyrics: ‘I think I wanna be someone’ in Blue Fairy Magic.

De productie van het album is dit keer niet in samenwerking gemaakt met andere mensen. In plaats daarvan heeft Guido Joseph, gitarist van de band, de productie op zich genomen. De band heeft hier goed aan gedaan, want de songs zitten stuk voor stuk heel goed in elkaar. Waar we op de vorige plaat Try Again  hoorden met een drop, hebben we hier veel meer nummers die een strakke drop hebben. WIldfire en Jungle zijn hier voorbeelden van.

De band heeft met een song als I’m a Wave ontzettend veel verschillende stijlen in zich. Er zit een bepaalde rust in de track. Vooral wanneer de frontman ‘walk with me’ zingt neigt het naar een Bob Marly-achtige sound, om vervolgens uit te komen bij een uptempo opbouw wat resulteert in een drop waarbij je niet meer stil kan blijven staan of zitten. Het is heel knap als je zoveel verschillende stijlen weet te combineren en dat het dan ook nog een goede track is.

Als slotnummer heeft de band gekozen voor een heel klein liedje: To All The People That I Know. Samen met Unfold perfecte muziek om in een koffietentje te horen. De mannen hebben heel goed werk geleverd met deze plaat, want het is vernieuwend, maar nog steeds typisch Chef’Special. De verwachtingen waren hoog, maar zijn absoluut overtroffen. Deze plaat is iets waarvan je niet had verwacht dat je het nodig had, maar als het er eenmaal is, wil je niet anders meer.