Clean Bandit – What Is Love?

Waardering

6

Wat ooit ontstond als een groepje nerds van Cambridge die muziek maakte, is inmiddels uitgegroeid tot een succesformule. Clean Bandit inderdaad. Het trio bracht in 2013 Mozart’ House uit. Die titel omschreef perfect de sound van de Britse band. Klassiek gecombineerd met elektro. Het was experimenteel, fresh én een succes. Al helemaal toen de single Rather Be verscheen. Die single heeft niet veel achtergrondinformatie nodig toch? Nu – bijna vijf jaar later – is Clean Bandit toe aan hun langverwachte tweede album. What Is Love? heet ‘ie.

De plaat telt zestien tracks en ze gaan alle zestien over liefde. Duh, logisch met zo’n albumtitel. What Is Love? moet dus antwoord geven op de ingewikkelde levensvraag: “Wat is liefde?”

Liefde is natuurlijk het gevoel om heel graag met bij iemand te zijn die je gelukkig maakt. Daarover gaat titeltrack en #1-hit Symphony. Zara Larsson zingt op de track terwijl Clean Bandit zich de schompes strijkt over violen. Hit! Liefde is ook houden van je moeder. Daar gaat Rockabye over. Hit! En liefde is leren van jezelf houden (Solo met Demi Lovato) en iemand dierbaars moeten missen (I Miss You met Julia Michaels). Hitjes, hitjes en nog meer hitjes.

Daar is Clean Bandit de afgelopen tijd heel goed geworden, het maken van oorwurmpjes. Marina (die van The Diamonds) is te horen het nummer Baby. Het Spaanse gitaartje en de rap van Luis Fonsi geven je een heerlijk nazomers gevoel. Precies wat het publiek (lees: radiostations) wil. Datzelfde geldt voor Mama samen met Ellie Goulding. Ook zo’n fijne summer feeling. Eigenlijk hebben alle liedjes op het album een feel good-riedeltje. Nowhere met Rita Ora heeft een catchy fluitje en Playboy Style met Charli XCX heeft ook al gekke geluidjes die NIET MEER uit je hoofd gaan.

Clean Bandit werkt op What Is Love? vooral samen met hete popartiesten; voor het geval je het nog niet doorhad. Niet zo heel gek dat de sound van het trio veel meer pop is geworden. Nummers zoals Mozart’ House zijn op dit album nergens te bekennen. Helaas. Maar, we hebben toch liedjes nodig die op de radio zó vaak worden gedraaid dat ze je strot uitkomen?

Het mega succes van Rather Be smaakte waarschijnlijk naar meer. Daarom maakte Clean Bandit dit keer een album met alleen maar liedjes die de hoogste positie in de charts kunnen bereiken. Jammer genoeg zijn ze daardoor hun ‘love’ voor het experimentele verloren. Dus om nog even terug te komen op de hamvraag van het album ‘What is love?’. In het geval van Clean Bandit is het antwoord daarop: hits.