Declan McKenna – What Do You Think About The Car?

Waardering

6

7

7

8

8

8

8

Hij brak door op zijn vijftiende met het nummer Brazil. Een nummer over de corrupte FIFA en het WK voetbal in Brazilië. Declan McKenna’s debuut What Do You Think About The Car? is een verzameling van catchy, geëngageerde indiepopliedjes. En het mag gezegd worden: het is verslavend!

De achttienjarige Declan weet dondersgoed wat hij doet op zijn debuut. Nooit klinkt hij betweterig, dom of zeurend. Zijn muziek is een opzwepende mix van gitaren, synths en catchy ritmes. De melodieën lopen niet super uiteen, de zang van McKenna is deels lekker in het gehoor, maar heeft een rauw randje en de context van de nummers is vermakelijk genoeg, met een hoog meezinggehalte.

Opener Humongous is precies wat de titel suggereert: groots en meeslepend. ‘Dec, what you do you think about the car?’ vraagt zijn zus in een oude opname aan de toen vierjarige zanger. Nadat hij zegt dat hij de auto ‘really good’ vindt, kondigt McKenna aan dat hij zijn nieuwe album gaat zingen En dat is precies wat hij doet vanaf de eerste seconde van de albumopener. ‘I’m big, humongous, enormous and small/and it’s not fair that I am nothing and nobody’s there,’ zingt hij levendig. De muziek is speels maar pakkend en zou zomaar de harten kunnen veroveren van tienermeisjes, terwijl hij ook de doorgewinterde muziekliefhebber tevreden houdt.

Declan weet de luisteraar te grijpen met zijn teksten. Bethlehem gaat over religie, terwijl Paracetamol geïnspireerd is door transgender tiener Leelah Alcorn, die zelfmoord pleegde in 2014. Maar wat McKenna vooral naar voren duwt met zijn teksten is dat ook jonge mensen kunnen nadenken en een stem hebben. Met zijn debuut doet hij dit genuanceerd. Why Do You Feel So Down zit vol opzwepende synths en is, ondanks de titel, het vrolijkste nummer op de plaat.

Producer en voormalig Vampire Weekend-lid Rostam springt bij op de geweldige afsluiter Listen To Your Friends. De zang gaat over in een levendige spoken word: ‘Look online/Do ten minutes of research and in turn find/The problem is poor kids who want holidays in term time/The problem is poor kids who can’t afford the train fare/So we up the train fare and charge them for not paying the train fare/The problem is welfare/And the problem is free healthcare/‘cause it’s unfair and if it’s gone it’s welfare/The problem is drugs/The problem is free love and free hugs/So stay in fear/Do some drugs and stay here!’ Na zijn ‘preek’ klinkt er een sombere strijker en zingt Declan vol met wanhoop tegen het einde: ‘Please trust in me!’

What Do You Think About The Car? is een fantastisch geheel dat heerlijk in het gehoor ligt met genoeg wijze woorden. Hij mag dan nog niet in de bloei van zijn leven zijn, Declan McKenna weet met zijn debuut genoeg creativiteit in zijn muziek te stoppen. Zonder ook maar een moment vervelend te worden – alleen Mind voelt een beetje als een vuller – weet de tiener een heerlijke popplaat aan de wereld te presenteren. In de gaten houden dus, hij kan nog eens een megaster worden!