Dream Wife – So When You Gonna…

Waardering

7

7

8

De punks van Dream Wife nemen ook nu geen blad voor de mond op hun nieuwe album So When You Gonna… De drie dames brachten twee jaar geleden hun debuutalbum uit, dat vol schreeuwende gitaren zijn plekje verdiende in de muziekhemel. So When You Gonna… gaat verder op dezelfde toon, maar bespreekt veel lastige thema’s. Het is een album waarin de emotie centraal staat. De kern is dat iedereen moet stoppen met wachten. Deze ’nu of nooit’ houding is verpakt in elf openhartige tracks, waarin ze schreeuwen om te pakken wat je wil – zonder je te verontschuldigen.

Het trio begon de groep als een schoolproject voor Brighton University en bestaat uit Rakel Mjöll achter de microfoon, Alice Go op de gitaar en Bella Podpadec neemt de bas voor haar rekening. Dream Wife heeft zich nog nooit verontschuldigd en dat willen de dames meteen duidelijk maken met hun openingsnummer Sports!. Samen met een mooi gitaarrifje zingt Mjöll: ‘Fuck sorry / Fuck please.’ De meiden bedoelen dit als een oproep voor vrouwen over de hele wereld om te stoppen met zichzelf te verontschuldigen. Sports! Is een zwaar gelaagd nummer met veel sarcasme en is dan ook de perfecte opener voor de plaat; we weten nu precies wat we kunnen verwachten van dit punk/pop/indierock-trio.

Dream Wife heeft zich altijd uitgesproken tegen genderongelijkheid. Het is dan ook niet verassend dat ze voor het maken van So When You Gonna… gekozen hebben voor een all-female team. Onder meer producer Marta Salogni, bekend van onder andere Björk, Holly Herndon en FKA Twigs, werkte mee. ‘Het is geweldig om te werken met een groep vrouwen die elkaar steunen in een industrie die zo door mannen is gedomineerd’, vertelt bassist Bella Podpadec in een statement. Het album is ook meer gericht op vrouwen. De ronkende instrumenten, samen met de sterke stem van Mjöll, schreeuwen onderwerpen de wereld in die volgens Dream Wife meer bespreekbaar moeten worden.

Naast veel korte punknummers bestaat het album uit veel emotionele en oprechte momenten. Naast de kenmerkende stem van Mjöll is het vooral Alice Go, die met haar gitaar het album eigenmaakt. Het hoogtepunt van de plaat is te horen op Temporary. Het lied gaat over miskramen. ‘If the heartbeat fails / Know I’m here / With a full embrace / How is it to love and live temporary?’ Deze powertracks, die taboes heel open bespreken, zorgen ervoor dat nummers als U Do U en Hold on Me slechts schakels zijn.

De plaat bevat gelukkig genoeg kwaliteit om dit te vergeten. Op de titeltrack speelt het trio met de vocals. Mjöll schreeuwt de longen uit haar lijf, terwijl ze vrouwen probeert aan te moedigen om voor zichzelf op te komen. Het slotnummer After The Rain gaat vervolgens over abortus, nog zo een moeilijk onderwerp. De eerste zin van het lied is: ‘Feeling very honest today.’ Mjöll legt heel veel emotie in het lied als ze schreeuwt: ‘It’s my choice, my life / It’s my will, my sacrifice / It’s my body, my right.’

So When You Gonna… is een album waarop de drie dames hun recht op vrijheid van meningsuiting tot op de randjes inkleuren. Op muzikaal vlak lijkt het alsof ze de navelstreng hebben doorgeknipt. De plaat gaat dieper in op wat Dream Wife allemaal kan en de emotionele stempel die op het album is gedrukt, geeft de dames een extra laag.