EUT – Fool for the vibes

Waardering

8

9

8

9

8

Fool for the Vibes is de naam van het debuut van de Amsterdamse band EUT. Het heeft even mogen duren voor de plaat er kwam. Ze bewezen de afgelopen twee jaar een van de meest charmante live acts van het land te zijn door bijna het hele land te plezieren met optredens. Dat doen ze nog eens dunnetjes over op hun debuutalbum.

Ken je dat gevoel nog als kind dat je een snoepje mocht uitkiezen bij de Jamin? Fool for the Vibes geeft je het gevoel dat je de hele snoepwinkel mee naar huis mag nemen. EUT maakt een sublieme mix van verschillende stijlen muziek, ontstaan uit decennia lange popgeschiedenis. De band noemt het post-pop, maar slaagt er dikwijls in een geheel eigen sound te creëren. Ok, eerste single Supplies heeft dan misschien iets weg van Blur en op de knallende opener Look (Who has decided after all) hoor je zeker de St. Vincent invloeden in de gitaarriff, maar toch weet de band uniek te klinken.

EUT bestaat uit zangeres Megan de Klerk, drummer Jim Geurts, gitaristen Emiel de Nennie en Tessa Raadman en toetsenist/bassist Sergio Escoda. Een voor een voegen zij hun eigen elementen toe aan de liedjes op de plaat. Dit zorgt ervoor dat je soms het gevoel hebt dat je naar een simpel popnummer luistert waarna je je ineens bevindt in een walhalla van meeslepende melodieën, bizarre synths en catchy gitaarriffs.

De Amsterdammers omarmen jeugdigheid en tegenstellingen op zowel de muziek als tekstueel niveau. Op de bizarre tranentrekker You Came To Be Gone krijgt EUT het voor elkaar om triphop te laten overlopen in een regelrechte powerballad. En dat voor een nummer over cocaïne. De vocalen van De Klerk zijn sterk en oprecht. Klinkt ze eerst stoer in de coupletten, dan zit je voordat je het weet tegen het einde te janken om het refrein. Zeker als Escoda er even wat strijkerachtige synths in gooit om ook nog een zoetsappige lading te geven aan het nummer. De Klerk bewijst op ieder nummer wat voor een begaafde vocalist ze is.

Dat de titel van de plaat terecht is, is meer dan duidelijk als je de nummers achter elkaar luistert. Sour Times, dat knaller van een opener Look opvolgt, is bijvoorbeeld heerlijk zomers. ‘Sour Times meet me up/ Don’t you know pretty boys don’t cry in the morning,’ zingt De Klerk eigenwijs onder het vrolijke gitaarwerk. Lie Detector en How did you know sluiten de plaat knallend af. Hoogtepunt Tygo Dex is het meest meeslepend. Langzaam maar zeker vult EUT het nummer in met nieuwe elementen. ‘I don’t want my party with balloons,’ klinkt er melodramatisch voordat de euforische finale erin kickt. Een knallend feestje dat je iedere keer weer mee sleurt.

En zo heeft ieder nummer op Fool for the Vibes iets te bieden. The Bugs (part 1) zorgt voor de rust; Storm of Stars is super lief; Don’t you Love me is grungy. EUT is niet bang om je lekker op het verkeerde pad te schoppen – die falsetto op het einde van Pingpongball!- maar is daarentegen alles behalve bang om een godvergeten lekkere plaat uit te brengen. Dus handjes in de lucht en geef je over aan de zoetsappige/zure, harde/zachte popsnoepjes: Fool for the Vibes is om van te smullen.