Franz Ferdinand – Always Ascending

Waardering

7

8

8

8

Je kent de band Franz Ferdinand waarschijnlijk wel van nummers als Take Me Out, Do You Want To en Love Illumination. De band kenmerkt zich door het immer aanwezige gitaargeluid in hun vooral up-tempo nummers. Op album nummer vijf is dat niet anders, Always Ascending is Franz Ferdinand als nooit te voren.

Een dikke twintig jaar zijn de mannen van Franz Ferdinand al bezig met muziek maken. Het doel: muziek maken waar meisjes op kunnen dansen. Althans, dat was de boodschap die ze in hun beginjaren verkondigden. Maar wees gerust, in 2018 – elf muziekawards later – is hun muziek dansbaarder dan ooit.

Always Ascending opent met de gelijknamige titeltrack, die in 2017 al uitgebracht werd als single. Met de eerste pianotonen vraag je je af welke keuzes de mannen gemaakt hebben. Hebben ze zich laten beïnvloeden door de hedendaagse muziek of gaan ze hun eigen gang? Wordt dit een plaat met alleen maar gevoelige liefdesliedjes? Met zijn diepe stem creëert Alexander Kapranos een illusie, die pas na de eerste minuut verbroken wordt. Dan maakt de langzame piano plaats voor een ascending, een opbouw in de muziek die uiteindelijk overgaat op de toon van de rest van het album. Hadden ze je daar bijna even te pakken.

De toon is gezet. Fijne basloopjes en gitaarrifjes: het is allemaal aanwezig. Nieuw ten opzichte van vroegere singels, zijn de elektronische invloeden die duidelijk naar voren komen. Lazy Boy start bijvoorbeeld met een bas en synthesizer, en pas in het refrein krijgt de gitaar een prominentere rol.

In Paper Cages is de gitaar al vanaf het begin aanwezig en dat nummer doet gelijk ook meer denken aan de wat heftigere/ska sferen van Love Illumination en Take Me Out. Paper Cages had eigenlijk niet eens misstaan op het debuutalbum van de band.

Met Always Ascending laat Franz Ferdinand zien dat ze zich het jaar 2018 eigen hebben gemaakt, zonder dat ze hun eigen sound verloren hebben. Ze weten hun iconische gitaren uitstekend te combineren met synthesizers en hebben een album afgeleverd dat van alle markten thuis is. Ze blijven rocken, ook op 21-jarige leeftijd.