H.E.R. – Back Of My Mind

Waardering

8

Voor Gabriella Wilson, bekend onder de naam H.E.R., is muziek altijd een hulpmiddel geweest om haar waarheid te kunnen spreken. Met haar raadselachtige drie-letterige naam, die staat voor ‘Having Everything Revealed’, wil ze in de vorm van verschillende moderne r&b nummers meer erkenning geven aan onderwerpen als empowerment, eerlijkheid en vertrouwen. Na verschillende succesvolle ep’s brengt ze nu weer een prachtig juweeltje uit, wat technisch gezien haar eerste volledige album is (haar eerste twee waren compilaties van eerdere ep’s), in de vorm van het verbluffende Back Of My Mind.

Voorafgegaan door de platina-verkopende hit Damage en het door de Chris Brown gekenmerkte Come Through, is de verwachting van H.E.R.’s officiële debuutalbum erg hoog. En die verwachting is niet volkomen onterecht. De eerste echte plaat van de 23-jarige zangeres is zo goed uitgevoerd, dat je het bijna perfect kan noemen. Back Of My Mind is afwisselend soulvol en meeslepend, vertegenwoordigt een romantische haat-liefdeverhouding met één of meerdere lover(s) en bespreekt politieke taboe-kwesties. Dit album is downtempo r&b op zijn best en met 21 nummers en een all-star selectie van verschillende artiesten, is er voor elk wat wils. Zelf omschrijft H.E.R. haar plaat als een gevoelig en zelfreflecterend album. ‘Back of My Mind is het accepteren van de kwetsbaarheid, het in staat zijn om het lawaai om me heen te dempen en naar mijn eigen stem te luisteren. Het zijn de vele lagen die mij, mij maken’, aldus de zangeres. Nog meer redenen om deze plaat als uitmuntend te kenmerken.

Hoewel ze haar carrière in 2016 lanceerde als een nogal mysterieus figuur en zelfs haar gezicht verborgen hield op vroege promofoto’s, is dat tegenwoordig totaal niet meer het geval. In Back Of My Mind is H.E.R. zelfs opvallend direct als het gaat om het omschrijven van haarzelf, haar persoonlijke ervaringen en dus haar leven. Zo deelt ze haar emoties over haar (vroegere) relaties die beschadigd zijn door afstand, ontrouw en zelfgenoegzaamheid. Gelijk met het titelnummer Back of My Mind featuring Ty Dolla $ign wordt het al duidelijk waar deze plaat voor staat: een kijkje in de gedachtegang en werkelijkheid van H.E.R..

In Mean It, één van de krachtigste nummers op het album, vergelijkt de singer-songwriter zich zelfs met een andere vrouw, een andere lover en is duidelijk te merken dat dit haar veel verdriet en pijn doet: ‘Maybe I should be more like her/ Just forget about what’s right, just forget about my worth/ Maybe I should be heartless too.’ Maar de singer-songwriter zou H.E.R. niet zijn als ze hier tegen het eind van de plaat keihard tegenin gaat en in Hard To Love, de late zomerhit uit 2019 Slide featuring YG en vooral in Exhausted laat zien wie er nou echt de baas is. Ze is erg direct en laat aan iedereen weten dat er niet meer met haar te sollen valt: ‘If I give you this shot, you better take it/ I’m way, way, way, way past bein’ jaded’. Wel echt een heerlijke pittige dame is die H.E.R. zeg!

Voor een album dat voor een lange tijd in de maak was, vanaf haar Best R&B GRAMMY-bekroonde debuut in 2016 en titelloze ep/compilatie tot nu, heeft H.E.R. haar talenten verstandig gebruikt. Zonder volledig stil te zijn, door hier en daar soulvolle r&b hits te releasen, maar tegelijkertijd toch niet te veel te delen, werden mensen verliefd op haar mysterieuze persoonlijkheid.

Back Of My Mind is als een mix van al haar eerdere fantastische projecten, allemaal opgepoetst met meerdere vernieuwende experimenten, live-instrumentalen en de teksten die thuis en in het hart van de mensen zullen raken. H.E.R. leeft letterlijk op aan haar naam: ‘Having Everything Revealed’. In Back Of My Mind heeft ze alles onthuld en verschuilt ze zich niet langer achter de donkergetinte bril, grote bos haar en haar anonimiteit. Ze maakt plaats voor openheid en is comfortabel genoeg om ons nu eindelijk een beetje kennis te laten maken met Gabi Wilson, de persoon achter H.E.R..